Aktualitet 7 Gusht 2019, 04:29

Shpiket video-loja që komandohet nga mendja njerëzore

Shkruar nga Pamfleti
Shpiket video-loja që komandohet nga mendja njerëzore

Shpiket video-loja që komandohet nga mendja njerëzore

Studiuesit në Zvicër kanë zhvilluar një teknologji e cila lejon njerëzit me aftësi të kufizuara të luajnë video lojëra, duke përdorur vetëm mendjen e tyre.

Shkencëtarët thonë se qëllimi përfundimtar i projektit është të ndërtojë një sistem përmes së cilit një komandë mund të kontrollohet nga sinjalet e trurit të përdoruesit të tij, duke ndihmuar ata që kanë lëvizshmëri të kufizuar.

Programi, i quajtur ‘Brain Driver’, po drejtohet nga njerëz përfshirë Samuel Kunz, i cili mbeti i paralizuar pas një aksidenti, shkruan Scan.

Pra, si funksionon?

Avatarët në internet kontrollohen nga sinjalet e trurit, të transmetuara në kompjuter me elektroda të bashkangjitura në kokat e përdoruesve, shpjegoi Dr Rea Lehner.

“Pra, këto elektroda janë të lidhura me një përforcues dhe më pas me kompjuterin dhe me algoritmet tona në fund. Algoritmet më pas llogaritin sinjalin e trurit dhe dërgojnë komanda në lojë që piloti ynë mund të kontrollojë në të vërtetë.” Ky proces është shumë kompleks pasi sinjalet e trurit janë të dobëta në krahasim me aktivitetin e muskujve.

Shendeti Shpiket video-loja që komandohet nga mendja njerëzore