Aktualitet26 Qershor 2018, 20:52

Shqipëria dhe Maqedonia kanë marrë datën, Berisha dhe Gruevski, mandatën! 

Shkruar nga Pamfleti
Shqipëria dhe Maqedonia kanë marrë datën, Berisha dhe

Shqipëria dhe Maqedonia kanë marrë datën, Berisha dhe Gruevski, mandatën! 

Nga Mero Baze

Shqipëria dhe Maqedonia kanë marrë miratimin e Bashkimit Europian për çeljen e negociatave, duke u dhënë dhe datë zyrtare qershorin e vitit 2019.

Situata edhe gjysëm ore para këtij vendimi ishte ende e paqartë dhe po diskutohej shtyrja në kohë e marrjes së vendimit, por duket se vendet e BE-së kanë arritur të ndryshojnë situatën në favor të dy vendeve, duke kompesuar shtyrjen me dhenien e dates.

Vendimi pikë së pari është shumë pozitiv, pasi e bën procesin e pakthyeshëm, pra nuk nevojitet më procedura e kalimit në Këshill, dhe i delegohet vlerësimi Komisionit Europian, i cili e ka rekomanduar ndërkohë hapjen e negociatave.

Komisioni Europian do të përgatisë një raport në pranverë të vitit 2019 dhe do t’ia kalojë Këshillit për miratim në qershor.

Së dyti, Këshilli mbajti të bashkuar fatin e Shqipërisë me Maqedoninë, duke krijuar një lloj balance gjeopolitike në rajon.

Në Samitin e Luksemburgut, ministrat e Jashtëm të vendeve anëtare të BE-së vendosën që negociatat për  Shqipërinë të lidhen me përparimet që duhet të bëhen sa i përket reformës në drejtësi, luftës kundër korrupsionit dhe luftës kundër krimit të organizuar, ndërsa për Maqedoninë, kusht shtesë është zbatimi i marrëveshjes për emrin me Greqinë.

Siç shihet, Maqedonia, e cila ka kaluar në një kalvar të fortë ndryshimesh, është e kushtëzuar ende nga normalizimi i raporteve me Greqinë, gjë që mund të dëmtojë në afatgjatë pozitat e kryeministrit Zaev.

Së treti, vendimi respekton edhe ekuilibrat politikë të BE-së dhe lobimin e faktorëve politikë kundër Shqipërisë dhe Maqedonisë, që vjen nga partitë e djathta populiste, aleate të opozitës në Shqipëri dhe Maqedoni.

Opozita në Shqipëri e ka pritur me zhgënjim lajmin, pasi priste mos aprovimin e çeljes së negociatave, për të cilën luftoi gjatë, dhe ka nisur të bëjë deklarata qesharake, duke e lexuar vendimin siç e ka dëshiruar.

Biles në këtë pikë Berisha nuk të lë të zhgënjehesh, pasi bën dhe parashikimin për 2019-n. Dhe nuk ka faj. Kushti qe thote duhet te vazhdojne reformat eshte kunder tij.

Por pamvarësisht kësaj, procesi është pozitiv, është i pakthyeshëm dhe i përngjan procesit që ka ndjekur Serbia dhe Mali i Zi në këtë rrugëtim.

Aleatët e opozitës shqiptare në Gjermani, Holandë dhe Francë, duket se janë më të tërhequr nga kundërshtimi dhe kanë votuar miratimin e çeljes së negociatave.

Si përfundim, lajmi real është se Shqipëria dhe Maqedonia kanë marrë datën për çeljen e negociatave, ndërsa Berisha dhe Gruevski, mandatën, që nuk mundën ta bllokonin këtë proces.

 

Forum Editorial Gruevski Maqedonia Mero Baze Saliu