Bota 7 Tetor 2022, 13:48

Sot fituese e Çmimit Nobel për Paqen, Gjykata e Lartë Ruse urdhëroi mbylljen e organizatës të të drejtave të njeriut

Shkruar nga Pamfleti
Sot fituese e Çmimit Nobel për Paqen, Gjykata e Lartë Ruse

Sot fituese e Çmimit Nobel për Paqen, Gjykata e Lartë Ruse urdhëroi mbylljen e organizatës të të drejtave të njeriut

Organizata ruse e të drejtave të njeriut ‘Memorial’, një nga fituesit e Çmimit Nobel për Paqen 2022, u themelua në vitin 1987 nga aktivistë të të drejtave të njeriut në ish-Bashkimin Sovjetik për të ekspozuar abuzimet dhe mizoritë e epokës së Stalinit.

Sipas komitetit të Nobelit, organizata ruse “dëshironte të siguronte që viktimat e shtypjes së regjimit komunist nuk do të harroheshin kurrë”.

Puna e Memorial është “bazuar në nocionin se përballja me krimet e së kaluarës është thelbësore në parandalimin e krimeve të reja”, tha komiteti i Nobelit, duke vënë në dukje se grupi ka qenë në “repartin ushtarak për të luftuar militarizmin dhe për të promovuar të drejtat e njeriut dhe qeverisjen e bazuar në sundimin e ligjit”.

Komiteti Nobel theksoi punën e grupit gjatë luftërave çeçene, gjatë së cilës ata mblodhën dhe verifikuan informacione mbi abuzimet dhe krimet e luftës të kryera mbi popullsinë nga forcat ruse dhe pro-ruse.

Sipas komitetit të Nobelit, Kryetarja e degës së Memorial-it në Çeçeni, Natalia Estemirova, u vra në vitin 2009 si rezultat i kësaj pune.

Dhjetorin e kaluar, Gjykata e Lartë e Rusisë urdhëroi mbylljen  e ‘Memorial International’, duke vendosur se grupi kishte rënë në kundërshtim me ligjin e “agjentëve të huaj” të Rusisë. Por Memorial tha se arsyeja e vërtetë e mbylljes ishte se autoritetet nuk e miratuan punën e tij.

Vendimi ishte një goditje e madhe për organizatat e rrënjosura të shoqërisë civile të Rusisë, të cilat kanë rënë gjithnjë e më shumë viktima të regjimit autoritar të Presidentit Vladimir Putin.

Bota #Gjykata e Larte Ruse #Memorial International ndalim