Bota15 Dhjetor 2022, 17:31

Studimi/ Cigarja pritet të vrasë më shumë se 1 miliard duhanpirës deri në fund të shekullit

Shkruar nga Pamfleti
Studimi/ Cigarja pritet të vrasë më shumë se 1 miliard

Deri në fund të shekullit, duhani do të ketë vrarë një miliard njerëz, kryesisht në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, sipas një studimi të botuar në revistën ”The Lancet Public Health”, që analizoi zakonet dhe shëndetin e mbi 500 000 kinezëve duhanpirës mbi 11 vjeç.

Përveç rritjes së rrezikut të vdekjes së parakohshme, duhani do të rriste edhe rrezikun e zhvillimit të një sërë sëmundjesh që prekin jo vetëm mushkëritë, por edhe organet e tjera të trupit.

Studimi përfshiu 512 000 të rritur (të moshës 30 deri në 79 vjeç, 210 000 burra dhe 302 000 gra), të rekrutuar midis 2004 dhe 2008 dhe të ndjekur për një mesatare prej 11 vjetësh, nga dhjetë zona të ndryshme urbane dhe rurale në Kinë.

Nga të gjithë pjesëmarrësit, një në tre (pothuajse gjithmonë një burrë) kishte pirë duhan rregullisht të paktën në një moment të jetës së tyre dhe 50 000 kishin vdekur.

Nga të gjitha 85 shkaqet e vdekjes dhe 480 sëmundjet e studiuara, pirja e duhanit ishte një faktor rreziku për 22 shkaqe vdekjeje (17 për burrat dhe nëntë për gratë) dhe 56 sëmundje (50 për burrat dhe 24 për gratë).

Pavarësisht gjinisë, duhanpirësit vdesin mesatarisht tre deri në pesë vjet më herët se joduhanpirësit dhe ky hendek mes meshkujve pritet të zgjerohet ndjeshëm në dekadat e ardhshme nëse nuk bëhet asgjë për të ndryshuar situatën.

 

Bota cigare Studim