Marrëveshja për artefaktet e trafikuara prej 2013, Kovaçevski: Do shkoj vetë në Shqipëri ti marr - Aktualitet
Aktualitet14 Nëntor 2022, 14:02

Marrëveshja për artefaktet e trafikuara prej 2013, Kovaçevski: Do shkoj vetë në Shqipëri ti marr

Shkruar nga Pamfleti
Marrëveshja për artefaktet e trafikuara prej 2013, Kovaçevski:

Një nga marrëveshjet e firmosura mes dy qeverive në Shkup, detyron Shqipërinë të kthejë artefaktet të cilat janë sjellë në vendin tonë në 2013.

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski  tha se do të vijë vetë në Shqipëri për të marrë artekfatet dhe për ti khyer në Shkup.

Një marrëveshje të tillë, ai e quajti “provë konkrete për bashkëpunimin dhe zhvillimin e mirëbesimin e ndërsjelltë”

“Marrëveshja për kthimin e artefakteve të paligjshme që janë treguar që nga 2013. Janë artekfate të shekullit XIX dhe pjesë e rëndësishme e trashëgimisë kulturore. Pas marrëveshjes do të kthehen në vendin tonë. Do të punojmë në njohjen dhe futjen në unitet kanonik të kishës maqedonase me të gjithë kishat e tjera ortodokse. Premtova se do të shkoj në Shqipëri dhe të gjithë 121 artefaktet që gjenden atje do I kthej në vendin tonë”, tha Dimitar Kovaçevski.

Më tej ai tha se gjatë ditës së ardhshme do të dorëzohen tek kisha ortodokse e të gjithë maqedonasit e veriut të shijojnë pasurinë që e posedon.

Qeveria e Shqipërisë dhe ajo e Maqedonisë së Veriut u takuan këtë të hënë, për herë të dytë në Shkup, ku mbajtën mbledhjen e dytë të përbashkët.

Kryeministri maqedonas Dimitar Kovaçevski tha se marrëveshjet dhe memorandumet e firmosura do të rrisin edhe më tepër bashkëpunimin mes vendeve, duke nënvizuar se qëllimi i të dy vendeve mbetet i njëjtë ai për anëtarësim në BE. Gjithsej jane firmosur 21 marreveshje.

Një nga marrëveshjet është bashkëpunimi ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut për rikthimin e ikonave të trafikuara në vendin e tyre të origjinës.

Shkupi #artefaktet e trafikuara prej 2013 Kovaçeski