Pas ndarjes njerëzit ndihen më pak nën kontroll, por vetëm në fillim - Showbiz
Showbiz 2 Dhjetor 2022, 12:13

Pas ndarjes njerëzit ndihen më pak nën kontroll, por vetëm në fillim

Shkruar nga Pamfleti
Pas ndarjes njerëzit ndihen më pak nën kontroll, por vetëm

Jeta mund të ndryshojë shumë pas një ndarjeje nga një partner romantik, duke përfshirë këtu edhe ndjenjën e kontrollit të perceptuar, gjendje kjo që i referohet besimit të një individi për aftësinë e tij ose të saj për të ushtruar ndikim në gjendjet dhe sjelljet e brendshme, si dhe mjedisin e jashtëm të dikujt.

Sipas hulumtimit të fundit nga Eva Asselmann nga Universiteti i Shëndetit dhe Mjekësisë HMU në Potsdam dhe Jule Specht nga Humboldt-Universität zu Berlin, njerëzit që kalonin një humbje të marrëdhënies së tyre në çift përjetuan modele të ndryshme të kontrollit të perceptuar pas humbjes.

“Gjetjet tona sugjerojnë që njerëzit ndonjëherë rriten nga përvojat stresuese – të paktën në lidhje me karakteristikat specifike të personalitetit”, thonë autorët e studimit në një deklaratë për shtyp.

“Në vitet pas humbjes së një partneri romantik, pjesëmarrësit në studimin tonë u bënë gjithnjë e më të bindur në aftësinë e tyre për të ndikuar në jetën dhe të ardhmen e tyre me sjelljen e tyre. Përvoja e tyre u mundësoi atyre të përballen me fatkeqësitë dhe të menaxhojnë jetën e tyre në mënyrë të pavarur, gjë që i lejoi ata të rriteshin”.

Kontrolli i perceptuar është besimi i një personi se ata kanë ndikim në faktorët e brendshëm dhe të jashtëm në jetën e tyre. Ata me shëndet më të mirë dhe mirëqenie të përgjithshme gjithashtu priren të kenë një ndjenjë më të madhe të kontrollit të perceptuar.

Një marrëdhënie romantike është e lidhur ngushtë me kontrollin e perceptuar – duke çuar në një marrëdhënie më të kënaqshme.

Ata, partnerët e të cilëve vdiqën, patën një rritje të kontrollit të perceptuar gjatë vitit të parë pas humbjes dhe panë një rritje të kontrollit të perceptuar me kalimin e kohës.

Megjithatë, të rinjtë u përballën me efekte shumë më të dëmshme sesa të moshuarit pas vdekjes së partnerit të tyre romantik.

Studimi nuk gjeti një lidhje midis divorcit dhe kontrollit të perceptuar. Sipas studiuesve, nevojiten më shumë prova për të kuptuar më mirë lidhjen midis kontrollit të perceptuar dhe humbjes së marrëdhënies.

Lifestyle Pas ndarjes njerëzit ndihen më pak nën kontroll por vetëm në fillim