Ambasadorja e SHBA-së vizitë në Gjykatën Kushtetuese - Aktualitet
Aktualitet27 Janar 2023, 11:49

Ambasadorja e SHBA-së vizitë në Gjykatën Kushtetuese

Shkruar nga Pamfleti
Ambasadorja e SHBA-së vizitë në Gjykatën Kushtetuese

Ambasadorja e SHBA-ve, Yuri Kim po zhvillon sot një takim në Gjykatën Kushtetuese.

Mësohet se takimi në fjalë vjen pas zgjedhjes së 9 të anëtares se Kushtetueses.

Më 25 Janar u betua anëtarja e nëntë e Gjykatës Kushtetuese, Holta Zaçaj. Me betimin e Holta Zaçajt, si anëtaren e nëntë të Gjykatës Kushtetuese, ky institucion është tashmë i plotë.

Pas kësaj po vijojnë procedurat për zgjedhjen e kryetarit. Vetë Gjykata Kushtetuese njoftoi se ka mbajtur një mbledhje të posaçme dhe ka vendosur fillimin e procedurave për zgjedhjen e Kryetarit.

Kryetari i Gjykatës Kushtetuese zgjidhet me votim të fshehtë, me shumicën e votave të të gjithë gjyqtarëve të Gjykatës Kushtuese, për një periudhë 3-vjeçare me të drejtë rizgjedhjeje vetëm një herë.

Seanca për zgjedhjen e Kryetarit drejtohet nga gjyqtari më i vjetër në detyrë. Në rast se ka më shumë se një kandidat dhe gjatë votimit asnjëri prej tyre nuk merr shumicën e parashikuar të votave, bëhet një votim i ri dhe, pas këtij, vijohet me votimin mes kandidatëve që kanë marrë numrin më të madh të votave. Në përfundim të këtij votimi shpallet i zgjedhur kandidati që ka marrë shumicën e votave.

Në rast se asnjë nga kandidatët nuk ka marrë shumicën e votave ose votat janë ndarë në mënyrë të barabartë, Kryetari caktohet me short. Procedura e zhvillimit të shortit parashikohet me vendim të Mbledhjes së Gjyqtarëve. Kryetari i zgjedhur njofton Presidentin e Republikës dhe Kryetarin e Kuvendit.

Kryesore #Ambasadorja e SHBA-ve #vizitë në Gjykatën Kushtetuese Yuri Kim