Aktualitet10 Korrik 2018, 11:00

Vettingu pritet të “djeg” gjyqtarin Thanza, i zbulon të shkuarën e tij kriminale dhe dënimin në Itali

Shkruar nga Pamfleti
Vettingu pritet të “djeg” gjyqtarin Thanza, i zbulon  të

Vettingu pritet të "djeg" gjyqtarin Thanza, i zbulon të shkuarën e tij kriminale dhe dënimin në Itali

Admir Thanza rrezikon të mos kalojë Vettingun, pasi rezulton me një sërë pronash në Shkodër, Gjiri i Lalzit dhe Tiranë. Përveç kësaj ai rezulton i dënuar në Itali për vjedhje dhe i lidhur me elementë kriminalë. Këto janë tre elementët kryesorë të raportit të thelluar të KPK, që pritet të ‘djegin’ gjyqtarin Thanza, i cili ka qenë i pranishëm në seancën dëgjimore së bashku me avokatin e tij, Theodhori Sollaku.

Në raportin e KPK-së thuhet se ndaj Thanzës Vettingu është bazuar në 3 shtylla kryesore:

1-pasuria

2-pastërtia e figurës

3-aftësitë profesionale.

Por në raportin e ILDKPKI Thanza rezultonte i pastër, por hetimi i thellë i KPK-së ka fundosur gjyqtarin , çka i rrezikon atij edhe konfirmimin në detyrë. Ai rezulton pronar i disa apartamenteve, për të cilët nuk justifikon pasurinë, i proceduar penalisht për korrupsion, i dënuar në Itali me 40 ditë burg dhe 100 mijë lireta për vjedhje, dënim të cilin e ka fshehur në formularin e dekriminalizimit.

Ka qenë DSIK (Drejtoria e Sigurimit të Informacionit të Klasifikuar), që ka konkluduar se Thanza ka fshehur procedimin penal për korrupsion dhe se ka kontakte të papërshtatshme me krimin e organizuar. Trupa gjykuese që po vlerëson gjyqtarin e Gjykatës së Lartë përbëhet nga Brunilda Bekteshi, Lulzim Hamitaj dhe Olsi Komici.

Raporti i KPK-së

Gjyqtari ka një apartament banimi me sipërfaqe 136 m2 në rrugën ‘Zogu i Parë’, në Shkodër. Për këtë apartament ka një anomali, njëherë është shkruar 1.2 milionë lekë blerja dhe 1.8 milionë lekë rikonstruksioni. Pastaj është shënuar +18 m2. Ky formular është ndryshuar dhe pse ka qenë i dorëzuar në ILDKP. Vlera e apartamentit e deklaruar nga Thanza nuk përputhet me çmimin e kontratës së shit-blerjes që është 1.2 milionë lekë. Në deklarimin e vitit 2004 mungon deklarimi i një garazhi, që e ka deklaruar në deklaratën e Vettingut.

Gjyqtari Thanza nuk ka justifikuar burimet për blerjen e këtij apartamenti. Çmimi mesatar në vitin 2000, sipas Hipotekës, ka qenë më i ulët nga ç’thotë gjyqtari. Gjithashtu, Thanza ka dhe një apartament me sipërfaqe 113 m2 te Komuna e Parisit, në Tiranë. Ky apartament është deklaruar nga z. Alibali, e cila bashkëjeton me gjyqtarin. Edhe në këtë apartament ka diferenca, njëherë është deklaruar 1.9 milionë lekë, njëherë 4 milionë lekë.

Apartament dubleks në Gjirin e Lalzit. Ka dhe një garazh te Komuna e Parisit. Këtë pasuri gjyqtari nuk e ka deklaruar asnjëherë më parë. Këtë e deklaroi vetëm për Vettingun. Për garazhin Thanza ka thënë thjesht se e ka harruar. Thanza dhe bashkëshortja kanë mungesë të burimeve të ligjshme financiare. Ka diferencë të madhe të të ardhurave e shumave të shpenzuara. Për vitet 1992-2003 ka minus mbi 2 milionë lekë. Në vitin 2003 ka minus 3 milionë lekë. Ka shumë prona dhe nuk i justifikon me rrogën. E ka falsifikuar formularin e deklarimit të shtëpisë në Shkodër. Familja Thanza nuk ka pasur para të blejë këto prona që ka.

DSIK ka thënë se gjyqtari Thanza nuk ka deklaruar procedimin penal në ngarkim të tij, pra ka fshehur procedimin penal për korrupsion. Sipas DSIK, Thanza ka kontakte të papërshtatshme me krimin e organizuar.

Thanza na është përgjigjur se as ai dhe as familja e tij nuk kanë marrë dhurata mbi 500 euro. Nga kontrata e dhurimit të datës 22 prill 2017 rezulton se Shoqëria ‘Curri sh.p.k’ i ka dhuruar gjyqtarit një garazh për 18 m2. ‘Curri sh.p.k’ ka qenë palë në Gjykatën e Lartë në vitin 2017, kur Thanza ishte relator i dosjes. Kjo çështje është mbyllur më 6 mars 2018. Thanza ka gënjyer pas informacionet e marra nga Gjykata e Lartë. Gjyqtari Thanza ka gënjyer edhe në formularin e dekriminalizimit. Nga një informacion jashtë vendit, Thanza ka qenë i dënuar në Itali në vitin 1999 për vjedhje me 40 ditë burg dhe 100 mijë lireta.

Aktualitet Admir Thanza gjyqtari