Aktualitet 1 Tetor 2019, 19:33

Vlerësimi global: Këto janë ndikimet e mëdha ekonomike të ndryshimit të klimës që mund të shmangen

Shkruar nga Pamfleti
Vlerësimi global: Këto janë ndikimet e mëdha ekonomike

Vlerësimi global: Këto janë ndikimet e mëdha ekonomike të ndryshimit të klimës që mund të shmangen

Njerëzit janë më pak të motivuar për të ndërmarrë veprime nëse rezultati i tij është i pasigurt, dhe kjo mund të jetë e vërtetë për çështje që lidhen me klimën. Pasiguria në përgjigjen ndaj klimës ndaj rritjes së përqendrimit të gazrave serrë, i cili shpesh besohet të jetë thelbësisht i madh, e bën të vështirë të besosh përfitimin e zvogëlimit të emetimeve ose efektivitetin e bërjes së shoqërisë më elastike ndaj rreziqeve që lidhen me klimën. Kjo mund të jetë një nga arsyet e mosveprimit edhe pse kërkohet veprim urgjent.

Një studim i ri i botuar në Ndryshimet Klimatike të Natyrës, i kryer nga një ekip hulumtues japonez (i përbërë nga studiues në Universitetin Ibaraki, Universiteti i Kiotos, Organizata Kombëtare e Bujqësisë dhe Kërkimit të Ushqimit, Instituti Kombëtar për Studime Mjedisi, Universiteti Ritsumeikan, Instituti i Teknologjisë Shibaura, Universiteti i Tokio, dhe Universiteti i Tsukuba), mund të ndryshojnë pikëpamje të tilla. Studimi vlerëson ndikimet ekonomike të ndryshimit të klimës dhe sugjeron që vendimet dhe veprimet e njerëzimit mund të mposhtin pasigurinë në përgjigjen e klimës në drejtim të zvogëlimit të ndikimit të ndryshimit të klimës.

Vlerësimi i ndikimeve ekonomike të ndryshimit të klimës është në vetvete jashtëzakonisht sfiduese sepse mund të ndikojë në shoqëri në shumë mënyra. Bashkëpunimi midis studiuesve në një gamë të larmishme fushash i mundësoi ekipit hulumtues që të kryejë një vlerësim në shkallë globale që mbulon ndikimet ekonomike të lidhura me ndryshimin e klimës për nëntë sektorë të ndikimit: ndikimet ekonomike që vijnë nga ndryshimet në produktivitetin bujqësor, nënvlerësimi, vdekshmëria e tepërt në lidhje me nxehtësinë , kërkesa për ftohje / ngrohje, kostot e shëndetit në punë, kapaciteti i gjenerimit të energjisë hidroelektrike, kapaciteti i gjenerimit të energjisë termike, përmbytja rrjedhëse dhe përmbytja bregdetare.

Duke përshkruar risinë dhe rëndësinë e studimit, Dr. Hijioka, drejtori menaxhues i hulumtimit i Qendrës për Përshtatjen e Ndryshimit të Klimës, Instituti Kombëtar për Studime Mjedisi thotë, “Ky është një hulumtim shumë i veçantë, pa asnjë ekuivalent në botë.” Vlera e vlerësuar e ndikimeve të grumbulluara ekonomike pati një divergjencë të madhe në varësi të tre supozimeve: kushteve socio-ekonomike, sasisë së emetimeve të gazrave serë dhe përgjigjeve klimatike ndaj rritjes së përqendrimit të gazit serrë.

Nën kombinimin më pesimist të supozimeve, ndikimi i vlerësuar ekonomik do të jetë ekuivalent me 8.6% të PBB-së totale globale në fund të shekullit 21, ndërsa do të kufizohet në rreth ose më pak se 1% nëse objektivi 2-shkallë, e cila u miratua në Marrëveshjen e Parisit, është arritur dhe përmirësimi i aftësisë shoqërore ndaj rreziqeve që lidhen me klimën. Më e rëndësishmja, rezultatet treguan gjithashtu se kontributi i pasigurisë në përgjigjen e klimës në divergjencën e vlerësimeve ishte i vogël në krahasim me kontributin e dallimeve në shtigjet shoqërore të drejtuara antropogjenikisht (d.m.th., emetimet e gazrave serë dhe socioekonomike zhvillimet).

“Kjo do të thotë që njerëzimi ka potencial për të përcaktuar shkallën e ndikimeve ekonomike të ndryshimit të klimës,” shpjegon Dr. Takakura, studiuese në Institutin Kombëtar për Studime Mjedisore. Sipas rezultateve të këtij studimi, e ardhmja është e pasigurt kryesisht sepse mënyra se si ne sillemi është e pasigurt, sesa sepse mënyra sesi sjellja e klimës është e pasigurt për sa i përket ndikimeve ekonomike të ndryshimit të klimës. “Me fjalë të tjera, ne mund të zgjedhim të ardhmen duke ndërmarrë ose duke mos ndërmarrë veprime, dhe të kemi përgjegjësi për rezultatin,” shtoi ai.

Përshtati në shqip Pamfleti, marrë nga National Institute For Environmental Studies

Aktualitet Vlerësimi global: Këto janë ndikimet e mëdha ekonomike të ndryshimit të klimës që mund të shmangen