Bota19 Nëntor 2022, 08:06

Zelensky: Rusia ka shkatërruar rreth 3 milionë hektarë pyje në Ukrainë!

Shkruar nga Pamfleti
Zelensky: Rusia ka shkatërruar rreth 3 milionë hektarë pyje

Rreth 3 milionë hektarë pyje janë shkatërruar në Ukrainë për shkak të agresionit të armatosur rus. Kështu është shprehur presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskyy në fjalimin e tij drejtuar komunitetit universitar të Irlandës.

“Rusia gjoja konfirmon mbrojtjen e mjedisit natyror, por tashmë me agresionin e saj ka shkatërruar gati tre milionë hektarë pyje në vendin tonë! Ata janë djegur nga granatimet. Dhe ky është vetëm një nga mijëra krimet e kryera nga Rusia kundër mjedisit”, theksoi Zelenskyy.

Sipas presidentit të Ukrainës, qindra spitale u shkatërruan nga predhat ruse në të gjithë vendin.

“A e dini sa institucione arsimore në Ukrainë shkatërroi ushtria ruse në 9 muaj luftë? 2719 u granatuan dhe 332 u shkatërruan plotësisht. Këto janë universitete, shkolla”, shtoi Zelensky.

Zelenskyy u shpreh se agresioni rus nuk u ndal për asnjë ditë, ashtu siç nuk u ndalën kurrë gënjeshtrat ruse ndaj botës. Në këtë drejtim, ai vuri në dukje se presioni ndërkombëtar ndaj Rusisë nuk duhet të ndalet.

“Sigurisht, kundër Rusisë duhet të zbatohen sanksione të reja. Është efektive. Nevojitet një paketë e re sanksionesh evropiane. Ju lutemi mbroni këtë nevojë në nivel pan-evropian”, tha Zelensky.

Në të njëjtën kohë, presidenti i Ukrainës u bëri thirrje studentëve irlandezë që të përhapin të vërtetën për luftën e nisur nga Rusia në Ukrainë.

“Sa më shumë përpjekje kolektive të bëhen, aq më shpejt do ta detyrojmë Rusinë të largohet nga territori i Ukrainës dhe të përmbushë detyrimet e saj ndaj botës”, tha Zelensky.

Më 24 shkurt 2022, Rusia filloi një pushtim të plotë të Ukrainës si vazhdim i agresionit të armatosur që kishte zgjatur që nga viti 2014 kur u aneksua rajoni i Krimesë.

Bota Rusia Zelensky