Bota31 Dhjetor 2018, 18:19

Zvicra ‘sfidon’ Ramën, 3000 franga për të lindur një fëmijë

Shkruar nga Pamfleti
Zvicra ‘sfidon’ Ramën, 3000 franga për të lindur

Zvicra 'sfidon' Ramën, 3000 franga për të lindur një fëmijë

Në një përpjekje për të rritur lindshmërinë, në pjesën Italiane të Zvicrës po paraqet një bonus prej 3000 franga ($ 3.032) për të patur një fëmijë. Ticino është zona që ka numrin  më të vogël të popullsisë dhe numrin më të vogël të lindshmërisë në mesin e 26 kantoneve  zviceriane:7.8 milionë për 1,000 banorë.

Duke filluar nga viti 2019, në Zvicrën jugore do të ofrojë shpërblim për prindërit e fëmijëve të sapolindur apo të sapo adoptuar .Për t’u kualifikuar duke marrë këtë shpërblim familja nuk mund të fitojë më shumë se 110.000 franga në vit.

Duke pasur fëmijë duhet të jetë një gëzim, jo ​​një barrë”, thotë Paolo Beltraminelli, drejtor i Departamentit të shëndetit dhe mirëqenies në  Ticino .

Ticino bashkohet me nëntë kantone të tjera zvicerane që tashmë ofrojnë një bonus për njerëzit që kanë fëmijë. Në Luzern, Zvicrën Qendrore, Schëyz dhe Uri, si dhe në Fribourg, Jura dhe Neuchâtel , prindërit marrin CHF 1.000-CHF 1.500. Shkalla është deri në 3.000 franga në Gjenevë, Valais dhe Vaud.

Sidoqoftë, shpenzimet për fëmijët janë shumë të shtrenjta. Përkujdesja ditore private, për shembull, mund të jetë nga 60 deri në 150 në ditë, në qytete si Bernë dhe Cyrih, përcjell “Sëissinfo.ch”.

Por, ligji federal parashikon se fëmijët nën moshën 16-vjeç duhet të marrin 200 franga dhe 250 franga për moshën 16-25 vjeçare, përveç nëse fëmijët vetë fitojnë mbi 28.200 franga një vit.

Kjo pagesë e ckatuar është e lidhur me disa kushte, shpjegoi këshilltari i shtetit Paolo Betraminelli, kreu i Departamentit të Shëndetësisë dhe Socializmit.

Nga informacionet nga zyra zvicerane e statistikave të jashtme .sëissinfo.ch raporton se të ballafaquar me këtë prirje demografike, qeveria kantonale ka vendosur të futë stimuj financiarë për të ndihmuar familjet.

Kështu për të vendosur një lloj ekuilibri në të gjithë gjeneratat është e rëndësishme që të ndërmerret një hap i tillë për të caktuar një pagesë dhe për t’i kthyer familjet në qendër të politikës është shprehur  më tutje Beltraminelli.

Bota