Bota23 Korrik 2023, 16:10

Si i bëjnë paratë diktatorët dhe si paraja krijon diktatorë?

Shkruar nga Pamfleti
Si i bëjnë paratë diktatorët dhe si paraja krijon
Erdogan dhe Vladimir Putin

Nga politikat historikisht inflacioniste të presidentit turk Rexhep Tajip Erdogan deri te kapja e njëanshme e rupive nga kryeministri indian Narendra Modi, Putini nuk është i vetmi sundimtar që detyron kostot e regjimit të tij mbi qytetarët që nuk kanë përfaqësim të duhur.

Në një botë të financuar, a munden monedhat të formësojnë gjeopolitikën?

Vështirë se kalon një javë pa një ekspert që parashikon të ardhmen e rendit global mbi bazën e ndryshimeve delikate në stokun e monedhave dhe arit të fshehur në bankat qendrore – sikur pak më shumë renminbi (jeni)kinez në Amerikën e Jugut, pak më shumë ar në Azi ose çmimi i një monedhe virtuale parashikon një botë më demokratike, autokratike ose libertare.

E njëjta gjë vlen edhe për tendencat më të gjera, të tilla si rritja e peshës së renminbit kinez dhe formave të tjera të "parasë autokratike" në tregtinë e mallrave, huadhënien sovrane dhe tregje të tjera globale të dominuara historikisht nga Perëndimi.

Kjo ekspertizë nuk është e pajustifikuar. E megjithatë ekspertiza në mënyrë të pashmangshme humbet një kontekst thelbësor - kontekstin që mund të ofrojnë vetëm studimet e hollësishme të rasteve. Shoqëritë kanë krijuar gjithmonë monedha me një funksion politik në mendje - por cilësitë e një monedhe, nga ana tjetër, mund të formojnë gjithashtu politikën, si vendase ashtu edhe globale. Rubla: Një histori politike e Ekaterina Pravilova ofron bindshëm monedhën e Rusisë si një rast studimi në ndërthurjen e parasë dhe pushtetit, dhe duke e bërë këtë, na inkurajon të kuptojmë se çfarë katalizon këto tendenca globale. Një "biografi e një monedhe" 200-vjeçare, libri e pozicionon rublën si një pjesë të rëndësishme të organizimit perandorak dhe si një spirancë të papritur të ndikimit sovjetik. Rubla gjithashtu shfaqet, mes krizës politike dhe financiare, si një instrument i mundshëm i demokracisë ruse – megjithatë historia e saj përfundimisht tregon se si një monedhë mund të bëhet një mjet kryesor për krijimin dhe ruajtjen e një autokracie.

Dhe ndërsa historia unike monetare e Rusisë i ka fituar ekonomisë së saj një reputacion “të prapambetur”, më të njohur për përfitimin nga kaosi gjeopolitik sesa politika e shëndoshë, ajo e ka bërë gjithashtu vendin një pionier, duke e çuar atë në një drejtim që shumë autokraci po shkojnë sot – domethënë, drejt izolimit më të madh nga ekosistemi financiar i Perëndimit. Nëse kjo do të përfshijë gjithashtu një bashkëpunim më të madh financiar me fuqitë e tjera autokratike, duke përfshirë, siç parashikojnë shumë, rritjen e emërtimit të tregtisë dhe investimeve të saj në renminbi të Kinës, varet nga konceptimi i qeverisë ruse për monedhën e saj – dhe fuqia përkatëse e autokracisë së saj.

Kur Rusia lëshoi ​​për herë të parë rubla letre në 1769, askush nuk i konsideroi këto caktime si para të vërteta. Katerina e Madhe iu lut rusëve që t'i besonin shtetit dhe kështu këto kartëmonedha i bëri të këmbyeshme me monedha bakri dhe argjendi të ruajtura në Bankat Assignat. S'kaloi shumë, perandoria ruse në zgjerim kërkoi më shumë letër dhe Katerina e furnizoi atë më tepër se stoku i shtetit të metalit - domethënë me kredi. Ajo garantoi për caktime edhe në mes të inflacionit, dhe pa asnjë bankë qendrore të pavarur që ta mbante atë përgjegjëse, vlera e tyre varej nga shenjtëria e fjalës së sovranit.

Kështu, të caktuarit u bënë forma fillestare e parasë autokratike e Rusisë, duke projektuar autoritetin absolut të Katerinës. Në një kohë kur pjesa tjetër e Evropës kërkonte llogaridhënie monetare, Rusia e mbështeti vlerën e monedhës së saj me "fuqinë sublime" të monarkut të saj dhe jo me ndonjë kolateral material. Kur Nikolla I reformoi sistemin në 1839, duke zëvendësuar caktimet me kartëmonedha me bazë argjendi të mbështetura nga "e gjithë trashëgimia e shtetit" dhe jo një premtim i thjeshtë personal, ai synonte të ruante këtë autokraci; në të vërtetë, pasuria e shtetit nuk ishte pothuajse e mjaftueshme për të ofruar këtë mbështetje, duke qenë se kishte vetëm argjend të mjaftueshëm për të mbështetur një të gjashtën e rublave në qarkullim.

Ekonomistët dhe intelektualët liberalë në Rusi kundërshtuan mungesën e pavarësisë monetare. Në mënyrë të pashmangshme, një monark i nënshtrohet tundimit për të gjeneruar të ardhura duke shtypur më shumë para, duke çuar në inflacion. Nëse paratë përfaqësonin me të vërtetë pasurinë e kombit, siç pretendonte Nikolla I, atëherë cari duhet të parandalohej që ta shkatërronte atë pasuri. Meqenëse njerëzit përballuan koston e shtypjes së tepërt të parave të carit dhe atyre u mungonte përfaqësimi politik, "rubla e popullit" duhet të jetë e konvertueshme - në ar, argjend ose diçka tjetër - dhe shteti nuk duhet të nxjerrë para përtej kësaj pasurie.

Nacionalistët rusë kundërshtuan se konvertueshmëria pengonte aftësinë e carit për të financuar luftëra që do të zgjeronin perandorinë dhe do të mbronin ortodoksinë e krishterë.

Ku tjetër do t'i gjente Rusia para?

Nëse cari nuk mund ta printonte sipas nevojës, do t'i duhej ta merrte nga të huajt në këmbim të sovranitetit të Rusisë. Pasi kishte vërejtur se huamarrja e madhe e monarkisë franceze kërkonte që ajo t'u jepte pushtetin kreditorëve të saj, Rusia shmangu huamarrjen në ndonjë mënyrë domethënëse deri në luftën e saj të vitit 1877 me Turqinë. Për disa, maturia e saj fiskale kishte qenë një virtyt—madje edhe diplomati amerikan Alexander Hill Everett që udhëhoqi të imagjinonte një botë në të cilën Evropa ishte e bashkuar nën ushtrinë ruse, e vetmja që nuk financohej nga borxhi publik.

Në 1897, Rusia, vendi i vetëm prodhues i arit në Evropë dhe që pretendon rezervën e saj më të madhe të shufrave, u bë ekonomia e fundit e madhe që iu bashkua standardit të arit. Disa pyetën pse një vend evropian relativisht i varfër po grumbullonte ar, në vend që ta shpenzonte atë, të themi, për arsimin publik.

Rusia arriti të shmangte revolucionet politike që kishin detyruar shumë nga standardet e tjera të arit të Evropës. Dhe sado e papëlqyeshme që reforma ishte për qytetarët rusë, ajo kënaqi një fraksion të rëndësishëm. Sipas një burimi, të huajt investuan më shumë kapital në Rusi në vitin pas reformës së Witte sesa 40 vitet e mëparshme së bashku.

Përpara se standardi i arit i Rusisë të kooptohej nga monarkistët për hir të sigurimit të kredisë së huaj, ishte një mënyrë për liberalët që të kërkonin llogaridhënien e qeverisë nën një regjim që nuk ofronte përfaqësim të vërtetë politik për popullin e tij. Ky koncept ishte minuar gjithmonë nga mungesa e pavarësisë monetare në Rusi, e cila u bë kërkesa e dytë kryesore e liberalëve për llogaridhënie. Rubla mbetet një nga shumë monedhat marxhinale – të sanksionuara herë pas here, me luhatje të vazhdueshme dhe rrallë që qarkullojnë jashtë aleancave tregtare – të lëshuara nga autokratë që shpresojnë të ruajnë qendrën e shtetit mbi sistemin monetar.

Nga politikat historikisht inflacioniste të presidentit turk Rexhep Tajip Erdogan deri te kapja e njëanshme e rupive nga kryeministri indian Narendra Modi, Putini nuk është i vetmi sundimtar që detyron kostot e regjimit të tij mbi qytetarët që nuk kanë përfaqësim të duhur. Disa nga këta sundimtarë kanë kërkuar mjete të reja për të mbrojtur modelin e tyre autokratik dhe për të sfiduar rrjetin e dollarit amerikan me simbolet monetare të autoritetit të tyre.

Sot, vendet autokratike bëjnë më shumë se gjysmën e blerjeve të arit në botë, disa prej të cilave izolojnë ekonomitë e tyre nga ndërhyrja perëndimore ose nga kriptovalutat e orientuara drejt tregtisë. Aleancat më të gjera të monedhës synojnë të sfidojnë drejtpërdrejt standardin e dollarit, por përpjekjet në Amerikën Latine dhe tregje të tjera në zhvillim janë shkatërruar për shkak të mungesës së një monedhe të qëndrueshme bazë.

Renminbi i Kinës mund të jetë alternativa e lidhur politikisht që ata kërkojnë. Rreth 2.5 për qind e rezervave të valutës zyrtare të huaja mbahen në renminbi, me pothuajse një të tretën e asaj shume që zotërohet vetëm nga Rusia. Kontrollet e kapitalit të presidentit kinez Xi Jinping e bëjnë të dyshimtë konvertueshmërinë e renminbit në monedhat perëndimore, duke kufizuar përdorimin e tij për momentin. Një aleancë më e madhe e monedhave më të vogla zbut një pjesë të këtij shqetësimi, por do të thotë gjithashtu se, si në Rusinë perandorake, është premtimi i autokratit ai që mbështet renminbin dhe stabiliteti financiar varet nga vullneti i tij i mirë./Përshtatur me shkurtime nga Foreign Policy

putin erdogan autokratët