Bota25 Maj 2024, 19:53

Si ka evoluar mafia? Nga rënia e Cosa Nostrës, te rrjeti global i Ndraghetës

Shkruar nga Pamfleti
Si ka evoluar mafia? Nga rënia e Cosa Nostrës, te rrjeti global i
Vrasja e Falkones

Ndrangheta sot sjell në një shkallë globale atë që ka eksperimentuar Cosa Nostra...

Në përvjetorin e masakrës së Capaci-t, ditën në të cilën u vrarë Giovanni Falcone, Cosa Nostra ngriti konfliktin me shtetin në një nivel vendimtar. Sot është mirë të reflektohet se sa ka ndryshuar rrjeti i pushtetit në botën e mafias që atëherë. Dhe, në të vërtetë, globalizimi ka ndryshuar gjithashtu hierarkinë dhe strategjitë në sistemin kriminal ndërkombëtar.

Capaci, së bashku me Via D'Amelio, tronditën opinionin publik dhe kujtesën italiane. Në atë kohë, së bashku me sezonin e mëpasshëm të bombardimeve të Cosa Nostra të vitit 1993, dukej se ishte një manifestim i paprekshmërisë së mafies siçiliane. Në realitet, ajo periudhë dy-vjeçare shënoi vetëshkatërrimin përfundimtar të pushtetit të Cosa Nostra-s. Në nivelin e projeksionit gjeostrategjik të mafies, një tjetër masakër është dukshëm më domethënëse, ajo e Duisburgut në vitin 2007, një zgjidhje e hesapeve ndaj 'Ndranghetës”, e cila megjithatë zbuloi, në sytë e botës, pasojat e mafies, që më shumë se të gjithë edhe ata e kuptuan globalizimin.

Një krahasim i cituar shpesh midis ekspertëve të sektorit është se "Cosa Nostra është për organizatat e tjera kriminale ndërkombëtare, ashtu siç është Michelangelo për manieristët". “Ndrangheta sot sjell në një shkallë globale atë që Cosa Nostra ka eksperimentuar përmes strategjive të tilla si Pizza Connection dhe trekëndëshit midis Palermos dhe Marsejës, në sektorin vendimtar të trafikut të drogës, burimi kryesor i kapitalit për çdo organizatë kriminale”, kujton profesori Giuseppe Gagliano.

Si ka evoluar mafia? Nga rënia e Cosa Nostrës, te rrjeti global i

“Ndrangheta” trashëgoi shumë nga Cosa Nostra dhe kalabrezët ishin në gjendje të përcaktonin strategjinë që çoi në projeksionin global të mafies së shtetit 106 dhe formimin e një aleance strategjike, me kartelet e reja kolumbiane, gjithnjë e më shumë të interesuar në ndërtimin e aleancave financiare transnacionale. "Kartelet e reja kolumbiane janë madje të etur për të krijuar sipërmarrje të përbashkëta me 'Ndranghetën' sepse ata e dinë se një bashkëpunim i tillë do të jetë fitimprurës për të dyja palët", vëren Eurispes. Nga ana e saj, Ndrangheta forcon pozicionin e saj monopol në trafikun e kokainës në shkallë të gjerë në Evropë. Nga ana tjetër, kolumbianët marrin nga partnerët e rinj mundësinë për të depërtuar në tregun evropian duke minimizuar rreziqet.

Marco Giaconi, shkencëtar politik dhe analist gjeopolitik që ndërroi jetë në vitin 2020, shkroi esenë themelore: "Organizatat kriminale ndërkombëtare në vitin 2000. Aspektet gjeostrategjike dhe ekonomike”, në të cilën ai theksoi një potencial të mëtejshëm të globalizimit për të mundësuar një ndarje të punës së mafies në shkallë globale.

Grupet kriminale, të vjetra e të reja, kanë përfituar (duke përfshirë diversifikimin dhe specializimin në krime) për shkak të kapitalit që kanë grumbulluar përmes lehtësisë së pastrimit të parave në tregjet financiare dhe të pasurive të paluajtshme globale, të rregulluara keq; por edhe për mundësitë që ofrojnë teknologjitë inovative të informacionit dhe komunikimit (në veçanti, celularët dhe interneti) edhe për enkriptimin e mesazheve, fshehjen e trafikut dhe aksesin në tregjet masive dhe globale, edhe për kryerjen e mashtrimeve telematike”, ka shkruar ai në 2014.

Nga ky këndvështrim, "faktorët e mëtejshëm mundësues" të krimit transnacional ishin mënyrat globale të transportit nga deti, toka dhe ajri, veçanërisht duke shfrytëzuar avantazhet e kontejnerëve dhe krijimin e zonave të panumërta të lira dhe ligjore, për të inkurajuar investimet, duke reduktuar barrën fiskale dhe burokratike.

“Ndrangheta”, falë një strukture rrjeti që e bën çdo qelizë një "metastazë" gjysmë autonome nga qendra, por duke iu përgjigjur të njëjtit kriter të përkatësisë së identitetit, vlerave dhe origjinës territoriale, ka qenë në gjendje të koordinojë "ndarjen e punës". Krijimi jo aq i një zinxhiri interesash, sa i një zinxhiri vlerash, të aftë për të mundësuar një xhiro prej 150 miliardë dollarësh në vit dhe përhapjen e degëve në pesë kontinente.

Ndrangheta është mafia më e globalizuar sepse ka kaluar nga koordinimi i trafikimit, në krijimin e një arkitekture rrjeti të sistemeve kriminale. Marrëdhëniet kalojnë nga "Ndrangheta" duke filluar nga kartelet kolumbiane, krijuesit e pushtimit të ri të kokainës në Evropë, Amerikën e Veriut dhe pjesën tjetër të botës, te organizatat "financiare të zeza" aktive në parajsat fiskale, për të arritur përdorimin e kriptomonedhave dhe marrëdhëniet me grupet xhihadiste dhe militante në Afrikë për trafikimin e mbetjeve.

Nga gara për të kontrolluar territorin, tipike e Cosa Nostra-s, tek fokusimi në qeverinë e flukseve, që solli pasurimin e 'Ndrangheta-s: kjo është sinteza e historisë tridhjetëvjeçare e mafias. Përshtatuni me globalizimin. Dhe, ndoshta, ndër pjesët përbërëse të tij më kërcënuese. Sot edhe më shumë se dje, gjithashtu dhe mbi të gjitha sepse tani qëllojmë më pak dhe punojmë, edhe në krim, me logjikën e tregtisë dhe teknologjisë kufitare. /Përshtati “Pamfleti” nga Inside Over”