TAGS-AT E JAVËS

Forum31 Korrik 2025, 17:06

Izraeli ka shkelur "vijat e kuqe"!

Shkruar nga Rod Liddle

Izraeli ka shkelur "vijat e kuqe"!

Nëse tashmë po ankoheni se unë kam gëlltitur propagandën e Hamasit dhe se Hamasi është ai që po e ndalon ndihmën, ose se palestinezët, të cilët nuk janë aspak të uritur, po hanë tre vakte të plota në ditë, vezë Benedict, salcë karkalecash étoufée, banane Foster e kështu me radhë, atëherë po vuani nga një iluzion.

Nëse ndonjë vend tjetër në Lindjen e Mesme do të ishte sjellë aq monstruozisht sa Izraeli në javët e fundit, avionët do të ishin rreshtuar në pistat tona, gati për të bërë pak bombardime performative. Lëreni BDS-në (bojkotin, heqjen e investimeve dhe sanksionet) dhe presionin diplomatik. E përmend këtë sepse ata prej nesh që mbështesin Izraelin, dhe e kanë bërë këtë kryesisht pa kritika që nga 7 tetori 2023, kanë nevojë që peshorja të bjerë pak nga sytë tanë, për të mirën e Izraelit, si dhe për të mirën e atyre palestinezëve që vdesin urie.

Kam qenë në Izrael shumë herë, si gazetar, si pushues, si mik. E pranoj pa hezitim argumentin se është demokracia e vetme e rajonit, dhe një demokraci liberale në fakt, e rrethuar nga të gjitha anët nga shtete autoritare të dështuara që dëshirojnë ta shohin të fshihet nga faqja e dheut. Unë gjithashtu pajtohem me idenë se nëse Palestina do të merrte atë që dëshiron, nga lumi në det dhe gjithë atë mëri kotësie, atëherë ata do ta shndërronin një nga vendet më të shquara në botë në një variant të Somalisë brenda rreth gjashtë muajsh (nëse ka), pavarësisht se sa para kanë derdhur dashamirësit e saj të bardhë liberalë naivë në atë vend. Kam një mungesë absolute respekti për vendet e varfra arabe që qeverisen, kryesisht, nga maniakë fetarë të etur për gjak dhe me sfida intelektuale, ashtu siç kam një mungesë absolute respekti për vendet e pasura arabe që patën fatin të gjenin një rezervuar nafte në rërën e tyre dhe si pasojë kanë krijuar shtete skllavopronare totalitare të urryera.

Kjo mund të jetë e padrejtë, por kam ndjesinë e qartë se kultura arabe, kur është e lidhur me Islamin, krijon një mendësi unike toksike; një mendësi të nxitur nga absolutizmi, urrejtja dhe mungesa e respektit për jetën njerëzore. I përçmoj egërsirat e egra të Hamasit dhe isha plotësisht në mbështetje të ndërhyrjes së Izraelit në Gaza, edhe nëse, në atë kohë, mendova se mund të ishte më e dobishme të filloja duke hedhur disa raketa drejt Teheranit. Pse të mos synohet mulliri i organeve në vend të majmunëve të tij idiotë? Po kështu, kam një neveri të fortë për Keffiyeh Klan, legjionet e mashtruara të liberalëve të pasur perëndimorë që kanë përqafuar antisemitizmin me entuziazëm dhe kur u kërkohet të identifikojnë mëkatet e botës kanë vetëm një përgjigje.

Shkurt, unë jam instinktivisht, politikisht, moralisht dhe pragmatikisht në anën e Izraelit. Nuk dëshiroj që vendi ynë ta njohë Palestinën si shtet sovran (dhe vendimi i Keir Starmer për ta bërë këtë është një gjunjëzim i trashë ndaj deputetëve të tij idiotë. Çfarë po njeh ti, o njeri i vogël i mjerë?). As nuk mendoj, sipas Starmer, se palestinezët kanë "një të drejtë të patjetërsueshme" për shtetësi të pavarur. Vetëm për ta theksuar pikën, besoj se nga Magrebi në Levant dhe pastaj në lindje, mbi ato duna të gjera, në atë që dikur ishte shumë më mirë kur quhej Persi, regjimet e korruptuara dhe hakmarrëse qeverisin një kulturë të korruptuar dhe hakmarrëse, një kulturë që është përgjegjëse për pjesën më të madhe të mjerimit në botë. Izraeli, pra, është një oaz, prandaj nuk mund ta lejojmë të ndotë ujërat e veta. Dhe kjo duket shumë e ngjashme me atë që po bën tani.

Nëse tashmë po ankoheni se unë kam gëlltitur propagandën e Hamasit dhe se Hamasi është ai që po e ndalon ndihmën, ose se palestinezët, të cilët nuk janë aspak të uritur, po hanë tre vakte të plota në ditë, vezë Benedict, salcë karkalecash étoufée, banane Foster e kështu me radhë, atëherë po vuani nga një iluzion. Nëse praktikisht çdo vëzhgues i paangazhuar në botë, përfshirë Presidentin e SHBA-së, beson se populli i Gazës po vdes nga uria dhe Izraeli është përgjegjës kryesisht, atëherë kjo është e mjaftueshme për mua, sinqerisht.

Sigurisht, Hamasi ka plaçkitur konvojet e ndihmave dhe sigurisht që i gënjen shtypit dhe shtypi shpesh nxitohet shumë për të raportuar atë që thotë si të vërtetë. Por kjo nuk e ndryshon faktin se njerëzit, kryesisht njerëz të pafajshëm, po vdesin dhe se Izraeli është në një pjesë të madhe fajtor. Sigurisht, ky konflikt, në Perëndim, është bërë tmerrësisht i polarizuar dhe kështu është shumë e lehtë thjesht të vazhdosh të përsëritësh mantrën se të gjithë janë kundër Izraelit dhe se duhet të besosh vetëm atë që dëgjon nga goja e Benjamin Netanyahut dhe zyrës së shtypit të IDF. (Edhe në atë rast, Netanyahu pranon se ka disa zona ku ndihma nuk ka arritur.) Por nëse e pranon këtë kredo, je moralisht i humbur. Ne duhet të formojmë mendime bazuar në provat që na janë vënë përpara, jo t'i lëmë ato të devijojnë nga besnikëritë partiake, pavarësisht se sa të bazuara mund të jenë këto besnikëri.

Duhet thënë se Kombet e Bashkuara duhet të mbahen kryesisht përgjegjëse për natyrën partiake të debatit. Me sa duket neutrale, ajo e ka shpifur Izraelin në çdo hap, ashtu siç në 20 vitet e fundit ka miratuar rezolutë pas rezolute që dënon Izraelin, duke injoruar çdo shkelje tjetër që ndodh kudo tjetër në Tokë. Nuk ishte çudi të zbulohej se terroristët e Hamasit ishin të përfshirë në mënyrë aktive në programet e OKB-së. Sapo kjo u zbulua, sekretari i përgjithshëm i tmerrshëm, Antonio Guterres, duhet të kishte dhënë dorëheqjen. Ndërkohë, ne duhet të largohemi nga një organizatë që i përmbahet pikëpamjes dukshëm idiote se të këqijat e botës janë pasojë e kolonializmit, përveç kur këto të këqija kryhen nga Izraeli. Është shumë larg të qenit një forcë për të mirën. Në vend të kësaj, është bërë një forcë për përhapjen e iluzioneve post-marksiste, të cilat janë dukshëm absurde.

Unë nuk kam një zgjidhje për krizën. Sinqerisht, ideja e Donald Trump për ta shndërruar Rripin e Gazës në një lloj Las Vegasi, përveçse me falafel në vend të biftekut T-bone, ka shumë për të lavdëruar, por ai imitim i Sodomës nuk duhet të ndërtohet mbi trupat e fëmijëve të vdekur. Ne e mbështesim Izraelin për shkak të erudicionit dhe forcës së tij, por mbi të gjitha sepse ka mirësjellje./Përshtati "Pamfleti" nga "The Spectator".

Lini një Përgjigje