TAGS-AT E JAVËS

Forum14 Shtator 2025, 22:26

Politika si spektakël; si udhëheqësit po "pushtojnë" skenën e Mediave

Shkruar nga Maria Katsounaki

Politika si spektakël; si udhëheqësit po

Nga e merr energjinë një udhëheqës sot? Cilat janë modelet e tij/saj? Çfarë e konsideron ai/ajo suksesin e tij/saj? A ka vija të kuqe apo shkelja e tyre e vazhdueshme i bën ato gjithnjë e më "të paprekshme", siç ndodh me superheronjtë?

“Jeta është një komedi. Duhet luajtur seriozisht.” Shprehja e mendimtarit të rëndësishëm evropian të shekullit të 20-të, Alexander Kojève, e cila shfaqet si parathënie e romanit të Giuliano da Empolit “Magjistari i Kremlinit”, mund të jetë moto e vlefshme edhe për kohën e sotme. Madje, ndoshta jo vetëm kohën e sotme.

Ajo që vlen të theksohet është se në periudhën që po kalojmë, termat e spektaklit dhe të aktrimit mbizotërojnë mbi çdo praktikë politike.

-Ish-Presidenti i SHBA-së, Barack Obama, fitoi çmimin për narratorin më të mirë në Çmimet Emmy të ‘Arteve Kreative 2025’ për serialin dokumentar të historisë natyrore të Netflix-it “Our Oceans”. Në fakt, ky është çmimi i tretë Emmy që pasuron CV-në e tij. Është fakt që Obama kishte cilësi si yll popi që e bënë atë veçanërisht të popullarizuar. Një folës dhe bashkëbisedues karizmatik, me pamje dhe lëvizje simpatike, një zë që tregonte kulturë, inteligjencë të lartë emocionale. Aftësi të rralla, veçanërisht para turmave. Shoqëria së cilës i drejtohen udhëheqësit modernë është gjithnjë e më pak mishërore; domethënë, gjithnjë e më e panjohur, gjithnjë e më e paparashikueshme.

-Një vit më parë, u publikua filmi (qëllimisht i nënvlerësuar) “The Apprentice” nga Ali Abbasi, i cili na prezantoi me Donald Trump, (luajtur nga Sebastian Stan) në fillimet e tij profesionale në vitet 1980, duke u përqendruar në marrëdhënien e tij me avokatin dhe mentorin e tij të pamëshirshëm, Roy Cohn. Motoja e Cohn, të cilën Trump e përqafon plotësisht, është “Mos u shqetëso se çfarë mendojnë të tjerët për ty. Është trillim, jo ​​realitet. Ti krijon realitetin tënd”. Filmi mbështetet në elementë nga biografia e Trump “The Art of the Deal”, shkruar nga Tony Schwartz. Abbasi i rrëfeu së fundmi George Tsiros në një intervistë me revistën “K”, se Trump “është një gjeni në marrëdhëniet me publikun. Ai e kupton peizazhin mediatik dhe perceptimin e publikut në një mënyrë instiktive, pothuajse fizike. Ai nuk luan vetëm një rol. Është diçka më e thellë. Ai futet në mendjet e njerëzve dhe në lëkurën e medias.”

-Pak ditë më parë, në Festivalin e Filmit në Venecia u shfaq filmi "Magjistari i Kremlinit" nga Olivier Assayas, një adaptim i bestsellerit të 'Da Empolit', i cili i referohet një magjistari të propagandës në Rusi, Vadim Baranov emri i heroit fiktiv, i cili ndihmoi dhe shoqëroi konsolidimin e Putinit në pushtet. Autori u frymëzua nga Baranov nga një rus i vërtetë, një ish-bashkëpunëtor i Putinit: ish-shefi i stafit të Kremlinit, Vladislav Surkov. Një thriller politik, plot intriga dhe sfond, të cilat çojnë në eliminimin e çdo kundërshtari të mundshëm.

Të tre shembujt, me përmbajtje dhe synime të ndryshme, kanë një referencë të përbashkët: botën e spektaklit. Industria e filmit është frymëzuar gjithmonë nga figurat kryesore në politikë, por në këtë rast nuk është vetëm pasqyrim apo rindërtimi fiktiv i jetës së tyre që po paraqitet, por vetë fenomeni: transformimi i politikës dhe përfaqësuesve të saj.

Nga e merr energjinë një udhëheqës sot? Cilat janë modelet e tij/saj? Çfarë e konsideron ai/ajo suksesin e tij/saj? A ka vija të kuqe apo shkelja e tyre e vazhdueshme i bën ato gjithnjë e më "të paprekshme", siç ndodh me superheronjtë?

Teknologjia, veçanërisht sfera e mediave sociale, ka rregullat e veta. Qindra mijëra ndjekës, të vërtetë ose dixhitalë, llogaritë e rreme (botët), komentojnë dhe bashkëveprojnë, manipulojnë. Shoqëria së cilës i drejtohen udhëheqësit modernë është gjithnjë e më pak mishërore; domethënë, gjithnjë e më e paeksploruar, gjithnjë e më e paparashikueshme, kjo ka detyruar politikanët të evoluojnë.

Lini një Përgjigje