Aktualitet 6 Dhjetor 2023, 16:54

Pse pakti me Ramën po bën me “dhimbje koke” Giorgia Melonin?!

Shkruar nga Pamfleti
Pse pakti me Ramën po bën me “dhimbje koke” Giorgia
Meme nga Emiliano Carli

Qeveria italiane është vënë në alarm mbi kostot e paktit për refugjatët...

Kryeministrja Giorgia Meloni ka qenë shumë e shqetësuar për kostot e marrëveshjes mes Italisë dhe Shqipërisë për strehimin e azilkërkuesve në Shëngjin dhe Gjadër. Frika e saj më e madhe ka qenë se kostot do të rriteshin shumë dhe qeveria do ta kishte të vështirë t'ia shpjegonte këtë opinionit publik italian, veçanërisht duke pasur parasysh vështirësinë e zbatimit të protokollit të nënshkruar në fillim të nëntorit me kryeministrin shqiptar, Edi Rama.

Për këtë arsye, ajo i kërkoi Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe nënsekretarit të saj në Kryesinë e Këshillit, Alfredo Mantovano, të punonin për uljen e kostove. Por nuk ia doli: në fund projektligji i ratifikuar dje nga Këshilli i Ministrave parashikon një kosto totale rreth 200 milionë euro.

Kjo është shifra e përllogaritur, sipas dy burimeve brenda qeverisë. Drafti në letër parashikon vetëm kosto rreth 90 milionë euro, ndërkohë që shpenzimet totale vjetore janë “fshehur” dhe deri në mbrëmjen e djeshme zyrat legjislative të Palazzo Chigi ishte ende duke i shqyrtuar, para dërgimit të tekstit në Ministrinë e Ekonomisë.

Fakti mbetet se askush në qeveri nuk donte të ekspozohej publikisht pas miratimit të projektligjit. As kryeministri dhe as ministrat kompetentë - Matteo Piantedosi (i Brendshëm), Antonio Tajani (i Jashtëm), Carlo Nordio ( i Drejtësisë), nuk donin të paraqisnin të dhënat në konferencën për shtyp.

Projektligji u paraqit në Këshillin e Ministrave nga Tajani, Mantovano dhe Piantedosi dhe përbëhet nga 7 nene që rregullojnë juridiksionin dhe dispozitat organizative për zbatimin e protokollit. Autoritetet referente do të jenë Prefektura dhe Selia e Policisë së Romës dhe juridiksioni do të jetë italian, duke krijuar një lloj juridiksioni ekstraterritorial të prokurorisë së Romës për apelimet e emigrantëve.

Projektligji përcakton se vetëm emigrantët e “kapur” në ujërat jashtë BE-së mund të sillen në Shqipëri. Ajo që është befasuese, megjithatë, janë kostot e tepruara të operacionit. Dekreti parashikon shpenzime prej rreth 60 milionë euro në vit vetëm për vitin 2024, të cilat do të arrijnë në rreth 90 në pesë vitet e ardhshme.

Por ka disa kosto që nuk janë treguar në projektligj - si rimbursimi i shpenzimeve për avokatët që nuk mund të zhvillojnë seancat në distancë, duke përfshirë kostot që duhet t'i paguhen Shqipërisë për marrëveshjen dhe atë për anijet për transportin e emigrantëve. Në total ato shkojnë në rreth 200 milionë euro. Në vlerë absolute shumë herë më e lartë, krahasuar me 19 milionë euro që janë shpenzuar për kampet e reja që do të ndërtohen në Itali në vitin 2024. /Përshtati “Pamfleti” nga “Dago Spia”