Bota23 Shtator 2023, 15:43

“Ata që rrezikojnë jetën në det, nuk janë pushtues”, Papa Françesku apel BE-së nga Franca për mikpritje të refugjatëve

Shkruar nga Pamfleti

“Ata që rrezikojnë jetën në det, nuk janë

Papa Françesku nga Marseja e Francës, bëri thirrje për mikpritje të emigrantëve dhe jo dëbim të tyre, pasi ata nuk janë pushtues, por thjesht kërkojnë një jetë më të mirë. Deklaratat, Ati i Shenjtë i bëri para presidentit Macron i cili ka paralajmëruar politika shtrënguese për emigrantët.

Ai tha këtë të shtunë se qeveritë perëndimore duhet të kujdesen më shumë për emigrantët që e kalojnë Mesdheun, sepse “ata që e rrezikojnë jetën e tyre në det, nuk janë pushtues por kërkojnë mirëpritje”.

Gjatë vizitës në qytetin francez të Marsejës, papa u shpreh se migrimi është “realitet i kohës sonë, një proces që përfshin tri kontinente në Mesdhe dhe përgjigja duhet të jetë largpamëse, përgjigje evropiane”.

Deklaratat e Papës - të bëra para presidentit francez, Emmanuel Macron, Qeveria e të cilit planifikon marrjen e masave më të ashpra kundër migrimit – i pasojnë qëndrimet e tij të së premtes, kur ka thënë se “njerëzit që rrezikojnë mbytjen në det, duhet të shpëtohen”.

Mënyra sesa Evropa është duke u marrë me numrin e madh të migrantëve nga Lindja e Mesme dhe Afrika e Veriut, është në krye të agjendës politike evropiane prej javës së kaluar, kur mijëra persona kanë arritur në ishullin italian Lampeduza, brenda pak ditësh.

Papa ka komentuar edhe disa politika të brendshme të Francës, përfshirë projektet e Macronit për vdekje të asistuar dhe përfshirjen e të drejtës për abort në Kushtetutën e shtetit. Kreu i Selisë së Shenjtë ka paralajmëruar se njerëzit e moshuar rrezikojnë “të flaken tutje, nën pretekstin për një vdekje ‘të ëmbël’, e cila është më e ‘njelmët’ sesa ujërat e detit”.

Sa i përket abortit, Papa ka thënë se fëmijët e palindur, “refuzohen në emër të një të drejte të rreme për përparim, e cila në fakt është tërheqje për nevojat egoiste të një individi”.

papa apel be-së