Bota10 Dhjetor 2023, 09:44

Bllokimi i rezolutës nga SHBA, bie besueshmëria e Këshillit të Sigurimit të OKB-së

Shkruar nga Pamfleti

Bllokimi i rezolutës nga SHBA, bie besueshmëria e Këshillit

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres tha se ka rënë autoriteti dhe besueshmëria e Këshillit të Sigurimit të OKB-së pasi nuk ishte në gjendje të zbatonte një armëpushim humanitar në Gaza.

Guterres u shpreh gjithashtu se ai nuk do të heqë dorë nga thirrjet e tij për një armëpushim humanitar.

Kujtojmë se, të premten, SHBA vuri veton ndaj rezolutës së mbështetur nga pothuajse të gjithë anëtarët e tjerë të Këshillit të Sigurimit dhe dhjetëra vende të tjera që kërkonin një armëpushim të menjëhershëm humanitar në Gaza.

Votimi në këshillin prej 15 anëtarësh ishte 13-1, me MB abstenoi.

Qëndrimi i izoluar nga SHBA-ja pasqyroi një thyerje në rritje midis Uashingtonit dhe disa prej aleatëve të tij më të afërt lidhur me bombardimin e Gazës nga Izraeli.

Zëvendës ambasadori amerikan Robert Wood e quajti rezolutën "të pabalancuar" dhe kritikoi këshillin pas votimit për dështimin e tij për të dënuar sulmin e 7 tetorit të Hamasit ndaj Izraelit.

Ai deklaroi se ndalimi i veprimeve ushtarake do të lejonte Hamasin të vazhdojë të sundojë Gazën dhe "të mbjellë vetëm farat për luftën e ardhshme".