Bota 7 Dhjetor 2023, 17:17

Erdogan-Mitsotakis takim frytdhënës, firmosen 15 marrëveshje mes tyre

Shkruar nga Pamfleti

Erdogan-Mitsotakis takim frytdhënës, firmosen 15 marrëveshje mes

Në Këshillin e 5-të të Lartë të Bashkëpunimit Greqi-Turqi u nënshkruan 15 deklarata, marrëveshje dhe memorandume bashkëpunimi, që kanë të bëjnë me një gamë të gjerë sektorësh, nga turizmi, energjia dhe tregtia deri te kërkimi, arsimi dhe transporti.

Ndër të tjera, krijimi i linjës së re të interkonjeksionit midis Santa Ri dhe Babaeski dhe rritja e vëllimit të fluksit të dyanshëm të energjisë për 600 MW, shkëmbimi i njohurive në fushën e kulturave bujqësore, bashkëpunimi në trajtimin e përmbytjeve apo thatësirave, u ra dakord për bashkëpunimin në parandalimin dhe trajtimin e zjarreve në pyje, luftën kundër peshkimit të paligjshëm dhe kërkimin për zhvillimin rural.

Në të njëjtën kohë është planifikuar organizimi i një konkursi online Hackathlon me pjesëmarrjen aktive të nxënësve të shkollave të mesme, studentëve të arsimit të lartë, bizneseve të reja, dhomave të tregtisë dhe industrisë.

Së fundi, u vlerësua ecuria e punimeve për ndërtimin e urës së dytë ndërkufitare në zonën Kipoi-Ypsala, e cila mbikëqyret nga Egnatia Odos SA.

Marrëveshjet dhe deklarata të përbashkëta

Marrëveshje në Sektorin e Arsimit

Nënshkruar nga Ministri i Arsimit Kyriakos Pierrakakis dhe Ministri turk i Arsimit Yusuf Tekin. Marrëveshja synon të forcojë bashkëpunimin mes ministrive të Arsimit të Greqisë dhe Turqisë në fushën e arsimit profesional. Bëhet fjalë për njohjen e diplomave të arsimit teknik, shkëmbimin e njohurive dhe përvojës, organizimin e aktiviteteve të përbashkëta arsimore për mësues, student dhe shkëmbime studentore.

Memorandum Mirëkuptimi (MoU) ADMIE – TEIAS në fushën e ndërlidhjes elektrike

Nënshkruar nga Drejtori i Përgjithshëm i Operacioneve, Infrastrukturës dhe Tregjeve të ADMIE Dimitris Michos dhe Presidenti i TEIAS Orhan Kaldirim. Memorandumi ka të bëjë me krijimin e një linje të re interkonjeksioni midis Nea Santas dhe Babaeskit me qëllim përmirësimin e ndërlidhjes elektrike midis Greqisë dhe Turqisë dhe rritjen e vëllimit të fluksit të dyanshëm të energjisë me 600 MW.

Memorandum Mirëkuptimi (MoU) në fushën e Ndërmarrjeve të Vogla dhe të Mesme

Nënshkruar nga Ministri i Zhvillimit Kostas Skrekas dhe Ministri i Jashtëm turk Hakan Fidan. Memorandumi i referohet zhvillimit të strukturave të rrjetëzimit ndërmjet ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme të të dy vendeve, si dhe informacionit të ndërsjellë dhe shkëmbimit të praktikave më të mira për thjeshtimin e mjedisit të biznesit.

Memorandum Mirëkuptimi (MoU) ECG- Eximbak në fushën e eksporteve

Nënshkruar nga Ministri i Jashtëm Kostas Fragogiannis dhe CEO turk Eximbank, Ali Guney. Memorandumi promovon bashkëpunimin e Export Credit Greece dhe Turk Eximbank me qëllim rritjen e eksporteve të mallrave dhe shërbimeve. Bashkëpunimi përfshin shkëmbimin e praktikave dhe njohurive më të mira, trajnimin e stafit, informacionin dhe lehtësimin në zgjidhjen e problemeve, zhvillimin e programeve të përbashkëta kërkimore në Greqi, Turqi dhe vende të treta.

Memorandumi i Mirëkuptimit (MoU) EG – Invest in Turkiye në fushën e investimeve

Nënshkruar nga Ministri i Jashtëm Kostas Fragogiannis dhe presidenti i Invest in Turkiye Burak Daglioglu. Memorandumi i referohet bashkëpunimit të Enterprise Greece dhe Invest in Turkiye me qëllim të tërheqjes së investimeve. Në këtë kuadër, parashikohet informimi i ndërsjellë për çështje me interes ekonomik, krijimi i një klime të qëndrueshme dhe fleksibël investimi, nxitja dhe zgjerimi i bashkëpunimit ndërmjet bizneseve, si dhe zhvillimi i programeve të investimeve me përfitim reciprok.

Memorandum Mirëkuptimi (MoU) ndërmjet EG – TOBB në fushën e investimeve/biznesit

Nënshkruar nga Ministri i Jashtëm Kostas Fragogiannis dhe nënkryetari i TOBB Cengiz Gunay. Memorandumi ka të bëjë me bashkëpunimin e Ndërmarrjeve Greqi dhe Unionit të Dhomave dhe Shkëmbimeve të Mallrave të Turqisë (TOBB) me qëllim mbështetjen e komuniteteve të biznesit të dy vendeve. Bashkëpunimi përfshin, ndër të tjera, zhvillimin e strategjive për rritjen e misioneve tregtare dhe të biznesit, shkëmbimin e informacionit dhe njohurive, menaxhimin e burimeve njerëzore dhe zhvillimin e qëndrueshëm ekonomik.

Memorandum Mirëkuptimi (MoU) në fushën e shërbimeve sociale me theks në mbrojtjen e PAK

Nënshkruar nga Ministrja e Politikës Familjare dhe Kohezionit Social Sofia Zaharakis dhe Ministri i Jashtëm turk Hakan Fidan. Memorandumi promovon bashkëpunimin për zhvillimin e strategjive dhe shërbimeve me qëllim aksesin dhe përfshirjen e barabartë të personave me nevoja të veçanta në rrjetin social. Në këtë kuadër, parashikohet shkëmbimi i praktikave dhe njohurive të mira në fushën e mirëqenies sociale, organizimi i konferencave dhe seminareve për eliminimin e pabarazive, përmirësimi i aksesueshmërisë, kujdesi dhe krijimi i institucioneve i personave me aftësi të kufizuara.

Memorandum Mirëkuptimi (MoU) në fushën e sportit

Nënshkruar nga ministri i Jashtëm Giorgos Gerapetritis dhe ministri i Jashtëm turk Hakan Fidan. Ky memorandum zëvendëson Protokollin e mëparshëm të vitit 2013 dhe promovon forcimin e institucionit të Lojërave Olimpike, bashkëpunimin për të luftuar manipulimin e Lojërave, bashkëpunimin dhe shkëmbimet mes federatave kombëtare dhe grupeve sportive.

Deklaratë e Përbashkët / Deklaratë për bashkëpunim në fushën e turizmit

Nënshkruar nga Ministrja e Turizmit Olga Kefalogianni dhe Ministri turk i Kulturës dhe Turizmit Mehmet Ersoy. Të dyja palët njohin rolin e turizmit si një urë bashkëpunimi midis dy popujve dhe kontributin e tij në zhvillimin ekonomik dhe mbështetjen e profesionistëve, bizneseve dhe komuniteteve lokale. Në këtë kuadër, ata bien dakord që Komiteti i Përbashkët i Turizmit të mblidhet çdo vit për të nxitur bashkëpunimin e drejtpërdrejtë të agjencive turistike dhe agjentëve turistikë, për të forcuar shkëmbimin e praktikave dhe përvojave të mira, për të eksploruar mundësitë për investime të përbashkëta turistike, si synim rritjen dhe promovimin e turizmit.

Deklaratë/Deklaratë e Përbashkët GGET-TUBITAK për bashkëpunim në fushën e kërkimit dhe inovacionit

Nënshkruar nga Ministri i Zhvillimit Kostas Skrekas dhe Ministri i Jashtëm turk Hakan Fidan. Organet kombëtare të kërkimit dhe teknologjisë së të dy vendeve, me synimin për të vazhduar dhe zgjeruar bashkëpunimin e tyre shkencor, konfirmojnë synimin e tyre për të shpallur një tender të përbashkët në fushat: shkencat e jetës, shëndetësia, farmaceutika, agro-ushqimore, ekonomia rrethore, e qëndrueshme. energjia, materialet e ndërtimit, kultura, turizmi dhe industria krijuese.

Deklaratë e Përbashkët/Deklaratë për mbledhjen e Komitetit të Përbashkët Ekonomik dhe Tregtar (JEC – JETCO)

Nënshkruar nga zëvendësministri i Jashtëm Kostas Fragogiannis dhe zëvendësministri turk i Tregtisë Sezai Uçarmak. Të dy palët bien dakord për thirrjen e Sesionit të 6-të të Komitetit të Përbashkët Ekonomik dhe Tregtar. Pala turke ka propozuar që ajo të mbahet më 2 shkurt 2024 në Stamboll. Në seancë do të diskutohen çështjet e tregtisë, energjisë, transportit dhe turizmit.

Deklaratë e Përbashkët/Deklaratë për bashkëpunimin në fushën e zhvillimit rural

Nënshkruar nga Ministri i Zhvillimit Rural Lefteris Avgenakis dhe Ministri i Jashtëm turk Hakan Fidan. Të dy palët shprehin synimin e tyre për të vazhduar me shkëmbimin e njohurive në fushën e kulturave bujqësore, për të bashkëpunuar në trajtimin e përmbytjeve apo thatësirave, për të bashkëpunuar në parandalimin dhe trajtimin e zjarreve në pyje, për të luftuar peshkimin e paligjshëm, për të nxitur kërkime në fushën e zhvillimit rural.

Deklaratë e Përbashkët/Deklaratë për bashkëpunimin doganor

Nënshkruar nga kryetari i Autoritetit të Pavarur të të Ardhurave Publike, Giorgos Pitsilis dhe deputeti turk. Tregti Sezai Ucarmak. Të dyja palët rikonfirmojnë angazhimin e tyre për të zhvilluar më tej bashkëpunimin ndërmjet autoriteteve doganore. Në këtë kuadër, ata bien dakord për organizimin e seminareve të përbashkëta, shkëmbimin e informacionit dhe praktikave më të mira me qëllim përmirësimin e efikasitetit të shërbimeve doganore, luftimin e mashtrimit, promovimin e sigurisë dhe mbrojtjen e qytetarëve.

Deklaratë/Deklaratë e Përbashkët për organizatën Hackathon

Nënshkruar nga ministri i jashtëm Kostas Fragogiannis dhe ministri i jashtëm turk Burak Akcapar. Të dy palët planifikojnë të organizojnë një konkurs online me pjesëmarrjen aktive të nxënësve të shkollave të mesme, studentëve të arsimit të lartë, bizneseve të reja, dhomave të tregtisë dhe industrisë të dy vendeve. Pjesëmarrësit do të ftohen të paraqesin ide dhe propozime për çështje të mbrojtjes së mjedisit dhe jetës së përditshme në një mjedis urban. Propozimi që do të jepet do të mbështetet nga të dyja vendet për t'u zbatuar.

Deklaratë e Përbashkët/Deklaratë për mbledhjen e radhës të komitetit teknik për urën e dytë në Evros – EGNATIA

Nënshkruar nga CEO i EGNATIAS Konstantinos Koutsoukos dhe zv/drejtori Përgjithshme të Autostradave të Turqisë Selahattin Bayramcavus. Të dy palët vlerësojnë ecurinë e punës për ndërtimin e urës së dytë ndërkufitare në zonën Kipoi - Ypsala, e cila mbikëqyret nga Egnatia Odos S.A., dhe njoftojnë mbledhjen e radhës të komiteteve teknike dhe ekspertëve.

erdogan mitsotakis