Bota20 Prill 2024, 21:11

Çfarë do të thotë paketa e ndihmës amerikane për luftën në Ukrainë?!

Shkruar nga Mark Stone

Çfarë do të thotë paketa e ndihmës amerikane për

Llogaritja është se tani ka një avantazh 10-1 për Rusinë, pasi baza e saj industriale punon plotësisht me prodhimin e armëve me kapacitet afër...

Unë kam pasur biseda të shumta me diplomatë dhe zyrtarë ushtarakë në Uashington DC dhe të gjithë kanë thënë të njëjtën gjë: situata për Ukrainën është dëshpëruese, Rusia ka përparësinë dhe perspektivat për Kievin, pa më shumë armë, janë të zymta.

Ukrainasve u ka mbaruar të gjitha llojet e armëve, madje edhe armët e vogla - plumba për pushkët e ushtarëve të tyre.

Përpara se Dhoma e Përfaqësuesve të miratonte paketën e ndihmës prej 60.8 miliardë dollarësh të shtunën, kishin kaluar më shumë se 480 ditë që kur Kongresi miratoi për herë të fundit një projektligj që lejonte dërgimin e armëve amerikane në Ukrainë.

Në fillim të këtij viti pati një gënjeshtër buxhetore të Shtëpisë së Bardhë, e cila liroi pak më shumë para nga një faturë ekzistuese dhe lejoi dërgimin e disa armëve të tjera. Por nuk mjaftoi.

Analistët thonë se sukseset e fundit të sulmeve ajrore të Rusisë janë pasojë e mungesës së interceptorëve ukrainas të mbrojtjes ajrore.

Dhe në vijën e frontit, çekuilibri i artilerisë dhe i predhave është rritur nga dita në ditë. Llogaritja është se tani ka një avantazh 10-1 për Rusinë, pasi baza e saj industriale punon plotësisht me prodhimin e armëve me kapacitet afër.

Furnizimi me energji i Ukrainës është gjithashtu nën kërcënim pasi Rusia bombardon termocentralet. Furnizimi aktual thuhet të jetë deri në 12 gigavat, shumë më poshtë se sa i nevojitet vendit.

Bllokimi në Amerikë ka ndikuar edhe në moralin ukrainas. Ndikimi për ushtarët në vijën e parë është i madh.

Burimet që vëzhgojnë me kujdes vijën e frontit më thonë se nuk është tepër vonë për t'i kthyer gjërat, por vetëm nëse vjen tani një injeksion urgjent dhe i qëndrueshëm i fondeve dhe armëve.

Dhe realistët pranojnë se "kthimi i gjërave" nuk do të thotë më një fitore e plotë e Ukrainës.

Tani është e pranuar gjerësisht e gjithë kjo ndoshta tani përfundon me një zgjidhje që do ta shihte konfliktin të ngrirë diku përgjatë vijës së frontit.

E panjohura është se ku do të vendoset ajo vijë e parë në pikën ku një zgjidhje bëhet e mundur.

Sa më në perëndim të jetë linja, aq më shumë tokë ka marrë Rusia.

E rëndësishme është gjithashtu që qarku është më i gjerë - nga veriu në jug - në mes, dhe kështu sa më në perëndim të përfundojë linja e vendbanimit, aq më i gjatë është kufiri dhe aq më e vështirë është për Ukrainën të forcohet dhe të mbrohet në vitet në vijim. /Përshtati "Pamfleti" nga "Sky News"