Bota30 Nëntor 2023, 21:44

Pse vdekja e Kissinger pikëlloi më shumë Xi Jinping sesa Joe Biden?!

Shkruar nga Corriere della Sera
Pse vdekja e Kissinger pikëlloi më shumë Xi Jinping sesa Joe
Xi Jinping dhe Kissinger

Kjo ndjenjë nostalgjie, e shprehur edhe në publik nga Xi, zbulon se Kina e sotme nuk ka arritur të gjejë një bashkëbisedues të ri amerikan që i beson për zgjedhjet e përbashkëta strategjike...

Xi Jinping i dërgoi një mesazh ngushëllimi Joe Biden për vdekjen e Henry Kissinger. Doktori i Diplomacisë është përcaktuar si "një mik i dashur dhe i vjetër i popullit kinez". "Lao peng you" (miku i vjetër) është certifikata më e lartë e vlerësimit që Partia-Shtet mund t'i japë një të huaji; Shtimi i pjesës "të dashur" nënvizon dashurinë personale që Xi dhe shokët e tij kishin për njeriun, i cili, me vizitën e tij klandestine në Pekin në korrik 1971 dhe bisedimet sekrete me Zhou Enlai dhe Mao Ce Dun, hapi derën e një ‘shkrirjeje’ midis Shtetet e Bashkuara dhe Kinës komuniste.

Pas një inspektimi më të afërt, "miku" i vërtetë i Kissinger është Xi, jo Joe Biden. Është sekretari i përgjithshëm komunist që i mungon këshilla e mikut të tij të dashur amerikan, jo Shtëpia e Bardhë, e cila në fakt kohët e fundit kishte shprehur zhgënjim duke parë se Kissinger e kishte gjithmonë derën hapur për Pekinin, ndërsa të dërguarit e administratës Biden duhej të qëndronin në paradhoma.

Ministria e Jashtme kineze kujtoi se ish-Sekretari Amerikan i Shtetit "ka mbështetur prej kohësh zhvillimin e marrëdhënieve me Republikën Popullore, duke dhënë një kontribut historik me mbi njëqind udhëtime në Kinë".

Kjo ndjenjë nostalgjie, e shprehur edhe në publik nga Xi, zbulon se Kina e sotme nuk ka arritur të gjejë një bashkëbisedues të ri amerikan që i beson për zgjedhjet e përbashkëta strategjike. Sa herë që Kissinger vinte në Pekin, udhëheqësit e lartë komunistë e prisnin me nderime të plota dhe u konsultuan me të mbi të gjitha, me dëshirën për të kuptuar ndjenjën më të thellë të politikës së Uashingtonit.

Në maj, ambasadori kinez në Shtetet e Bashkuara shkoi në shtëpinë e ‘plakut të madh’ për t'i uruar atij ditëlindjen. Dhe Kissinger kishte nënvizuar edhe një herë se një formë e re mirëkuptimi midis dy superfuqive rivale dhe thuajse armike është jetike për botën.

Shqetësimi i tij kryesor ishte rreziku i luftës për Tajvanin dhe ai tha: "Tajvani është një problem i pazgjidhshëm, zgjidhja e vetme është ruajtja e status quo-së edhe për disa vite të tjera gjatë të cilave të dy palët duhet të shmangin kërcënimet dhe të kufizojnë dislokimet ushtarake”.

Korrikun e kaluar Kissinger ishte në Pekin për herë të fundit, i pritur nga Xi Jinping dhe sipas të gjitha gjasave, duke përsëritur këshillën e tij për të ruajtur status quo-në e marrëdhënieve me Taipein. Shtypi shtetëror shkroi titullin: "Ajo që i mungon më shumë politikës amerikane sot është pragmatizmi i kombinuar me racionalitetin e Henry Kissinger". Pra, një kritikë ndaj Joe Biden. Por vitet e fundit Kina e Xi është dukur edhe më jetime nga ai pragmatizëm që çoi në shkrirjen midis Nixon dhe Mao, e paaftë për të zbutur mosbesimin e tij në Perëndim dhe dyshimet se amerikanët po komplotojnë "rrethimin, frenimin dhe shtypjen e Kinës legjitime”. /Pamfleti

 

xi jinping kissinger