Forum20 Korrik 2023, 22:50

Dy faktorët që po mundin Serbinë dhe vlera e shqiptarëve

Shkruar nga Spartak Ngjela

Dy faktorët që po mundin Serbinë dhe vlera e shqiptarëve

"Shkenca" agresive serbe është në  një tronditje të rëndë. Nuk dinë asgjë serbët, sepse gjithçka e kanë arritur me anë të psikikës së tyre të sëmurë kriminale...

Edi Rama ende nuk po e di mirë se çfarë po ndodh në Perëndim për vlerën e shqiptarëve, historinë e tyre me lavd dhe për vlerën e madhe që shkenca po i jep gjuhës shqipe.

Gjithsesi tani ai kuptohet se ka ndryshuar, por duhet të dalë në lëvizje force në mbrojtjen me argumentim të çështjes shqiptare.

I.

Në Tiranë dhe në Prishtinë nuk kanë qenë të paktë ata që e kanë ditur serbishten një gjuhë të madhe dhe serbët njerëz të ditur.

Jo, o të mjerë, jo! ata nuk kanë as histori dhe as gjuhë, kurse si komunitet janë fshatarësi agresive. Janë ardhscakë në Gadishullin Ilirik dhe, kur hynë këtu panë kështjella dhe qytetërimin e Aristotelit. Platonit e Sokratit.

Por, si hordhi dhe pjellë agresive e Rusisë që ishin, gënjyen, vranë, sidomos shqiptarë, por nuk e mbytën dot Arbërinë me krimin e tyre masiv antishqiptar. Deri sa shqiptarët, në vitin e lavdishëm të tyre 1999 kur çliruan Kosobën; i thyen, i mundën dhe i bënë që të lëshoheshin për mos e mos më keq.

Janë sot dy shtete shqiptare ata që po i çmendin serbët brenda ligësisë së tyre historike, sepse shqiptarët dihet që do ta marrin Gadishullin Ilirik, se është nevojë politike dhe gjeopolitike e Amerikës kundër Rusisë.

Nuk është rastësi aleanca e lartë e Amerikës me Shqipërinë dhe me Kosovën.

Dhe kjo i mërzit serbët antishqiptarë deri në ekstrem, dhe, në çdo çast, ata mendojnë me histerinë e pushtuesit të mundur për Kosovën, ndërsa shqiptarët e Kosovës qeshin me ta.

Dhe serbët ende të gjithë shpresën e kanë te intriga e tyre e vjetër në lidhje me islamizmin shqiptar. Por kur e shohin që politika amerikane qesh me marrëzinë e tyre, dhe bashkëpunon në lartësi të madhe me shqiptarët, dhe kur Serbia sheh afektin magjik që kanë të gjithë shqiptarët për Amerikën dhe Perëndimi, serbët bëhen si të dehur nga marazi.

Janë të humbur. Kot e kanë.

Dhe ndërkohë...

Rusia po shkon drejt humnerës: po Serbia? Serbia do të lëshojë ende territore të shqiptarëve drejt Shqipërisë dhe Kosovës; keni për ta parë. Sepse kjo është koha e artë e shqiptarisë universale.

 II.

Gjithsesi, tani shqiptarët po ngrihen me triumf, sidomos kur shkencëtarët e mëdhenj të kohës po e nxjerrin që Homeri Iliadën e ka shkruar në gegnishten e vjetër. 

Dhe ja provat që janë nxjerrë  nga leksiku i Iliadës, shkruar me gjuhën Homerike:

Dhe...

Ja leksiku shqip i Iliadës së Homerit:

SQIP           HOMERIKE      GREQ. E SOTME     

sy.                 o-se.                  mori

lesh.                lasi-os             heri

mi, miu            mi-s                 pondiqi       

marr.                 mar-pto          perno

edhe, dhe.        idhe                 qe

arë, ara             arura                 horáfi

punë, puna.      ponos              dhulia

ënda, anda.      andha-no         rfkharistisi

lepur.                 leporis              lagos

iki.                      iko                     fevogo

më duket          dokei mi            nomizo

rroj.                    ronio                   zo, akmazo

lig.                      ligi-os                 adhinatos

ethe.                  ethier, etho        pireyos

shkop.               skipon                ravdhi

korr.                    kiro                     therizo

mëri, mëni.        minis                 thimos

frym, frima.       frimao               fisima

shkel                  skelos                pato

dru,  drizë.          dris                    ksilo

flas.                     flio                      omilo

deti                     teti-s                   thalasa

 

E pse të zgjatemi. Janë rreth 1500 fjalë gegnisht që janë gjetur te Iliada.

Dhe, pikërisht për këtë është krijuar një shqetësim i madh në kishën greke, se tani katedrat e mëdha e kanë njohur që  greqishtja e vjetër shpjegohet vetëm me leksikun e shqipes...

Kurse "shkenca" agresive serbe është në  një tronditje të rëndë. Nuk dinë asgjë serbët, sepse gjithçka e kanë arritur me anë të psikikës së tyre të sëmurë kriminale. Por, ashtu si çdo të marri, që forca e ushtruar kundër tij e zhyt në depresion, edhe serbët prandaj janë lëshuar si të deprimuar për të dalë nga kllapa amerikano-shqiptare që i ka pushtuar mendërisht, por lodhen kot, sepse me shqiptarët janë të mundur.

Janë dy faktorë që po e mundin Serbinë. Të cilët ata nuk i kalojnë dot:

Është kriza e Rusisë dhe forca e madhe e aleancës Shqipëri-Amerikë që më në fund i ka treguar marrëzisë shekullore serbe që asnjë vlerë nuk do të ketë më Serbia në opinionin ndërkombëtar dhe politika e Brogradit duhet ta dijë mirë se gjithçka shqiptare që është grabitur prej tyre, do të kthehet. Gjeopolitika e qytetërimit të lartë perëndimor e ka domosdoshmëri të suksesit të vet botën shqiptare në Ballkanin Perëndimor. 

Dhe kjo do të vijojë.

Kurse shqiptarët duhet të jenë të bashkuar.

Por, a do të mund ta bëjnë këtë?

Ne mendojmë se ky bashkim gjithëshqiptar do të arrihet si një gjë e sigurt tani.

Sepse ky është suksesi që po pritet edhe nga Uashingtoni edhe nga Berlini, por edhe nga Brukseli.

ngjela serbia