TAGS-AT E JAVËS

Forum 3 Gusht 2025, 14:30

Dy luftëra të patolerueshme!

Shkruar nga Paolo Garimberti

Dy luftëra të patolerueshme!

Për Vladimir Putinin dhe Benjamin Netanyahun, lufta i shërben interesave të tyre personale, por hedh një hije të zymtë mbi shtetet që ata qeverisin.

Nuk është rastësi që Presidenti Mattarella, në fjalimin e tij dy ditë më parë në Ceremoninë e Fan-it, e krahasoi situatën "tronditëse" në Gaza me luftën “e dhimbshme” në Rusi dhe Ukrainë. Sepse këto dy kriza, pa asnjë fund në horizont në të ardhmen e afërt, kanë një gjë të përbashkët, që i bën ato të papranueshme: për Vladimir Putinin dhe Benjamin Netanyahun, lufta është një instrument pushteti, një garanci mbijetese. Ajo i shërben interesave të tyre personale, por hedh një hije të zymtë mbi shtetet që qeverisin. Në të vërtetë, të dyja janë nën një mandat nga Gjykata Ndërkombëtare Penale.

Kryeministri izraelit do të përfundonte në gjyq në vendin e tij nëse do të humbiste statusin, duke e bërë atë peng të së djathtës ekstreme, të ministrave fanatikë si Smotrich dhe Ben Givr dhe duke bërë që të injorojë fatin e pesëdhjetë pengjeve, e rrjedhimisht duke zgjatur dhunën e pakuptimtë në Gaza. Nëse presidenti rus nuk do të ishte në gjendje ta përfundonte me sukses "operacionin special ushtarak", ai do të humbiste fytyrën dhe konsensusin që gëzon, veçanërisht në pjesën më perëndimore të Rusisë, më pak të prekur nga lufta.

Kjo është arsyeja pse ai vazhdon të bombardojë Kievin - e bëri këtë përsëri mbrëmë, madje duke vrarë një fëmijë - dhe vazhdon ofensivën e tij në front, duke marrë dhjetëra mijëra jetë. Gjatë ditës, njerëzit në Gaza vdesin nga predhat e IDF që synojnë civilët, ndërsa natën njerëzit vdesin në Kiev nga raketat e Ushtrisë Ruse.

Ekziston një element tjetër që i bashkon Putinin dhe Netanyahun. Të dy tallen me presionin dhe ultimatumet e Donald Trump, gjë që e tërbon presidentin amerikan. Pasi deklaroi se ka "një zi të vërtetë buke" në Gaza (duke kundërshtuar kryeministrin izraelit) dhe se ai ka "plane të ndryshme" për Rripin e Gazës, Trump dërgoi negociatorin e tij Steve Witkoff në Gaza dhe i hodhi të gjithë fajin Hamasit. Ai shkroi dje se duhet të “dorëzohet dhe të lirojë pengjet” (në stilin e tij të zakonshëm urdhëror me shkronja të mëdha dhe pasthirrma).

Putini, nga ana tjetër, i injoron ultimatumet e Trumpit për sanksione "shumë të ashpra", të cilat manjati gjithmonë i shpall me shumë shkronja të mëdha dhe pikëçuditëse. Përgjigja e Kremlinit ndaj kërcënimit të fundit të Shtëpisë së Bardhë ishte e ftohtë, madje tallëse: "Po e marrim parasysh". Trumpi, i cili para se të rizgjidhej kishte njoftuar se do ta përfundonte luftën brenda një dite, nuk e fsheh më zhgënjimin e tij ndaj mashtrimeve të ish-kolonelit të KGB-së, i cili, pasi foli me të privatisht, bëri thirrje për bombardime të qyteteve ukrainase.

Trump, së bashku me Putinin dhe Netanyahun, gjithashtu përshtatet në pamjen dekurajuese të situatës ndërkombëtare të përshkruar nga Mattarella, pasi është vendosur në listën e zezë të "rusofobëve", sipas linjës së qëndrueshme të Kremlinit: "Sot, shumë protagonistë në jetën ndërkombëtare aspirojnë të kenë frikë sesa të vlerësohen dhe admirohen".

Presidenti rus dhe kryeministri izraelit, me luftërat e tyre dhe presidenti amerikan me njoftimet e tij bombastike (shpesh të rreme), i përshtaten në mënyrë të përkryer këtij përshkrimi.

Nga të dy luftërat, ajo në Gaza duket më pak e largët, megjithëse jo në të ardhmen e afërt. Njoftimi i njohjes së një shteti palestinez nga disa vende, përfshirë dy fuqi të mëdha si Franca dhe Britania e Madhe (anëtarë të përhershëm me të drejtë vetoje në Këshillin e Sigurimit të OKB-së), dhe vetë dokumenti i Lidhjes Arabe - me ndikimin e Qatocuit - që bën thirrje për çarmatimin e Hamasit dhe heqjen dorë nga pushteti mbi Rripin: këto janë ende sinjale të zbehta, por nuk duhen anashkaluar.

Megjithatë, në Ukrainë nuk ka shenja të kësaj. Nëse ka diçka, ajo është zgjatja e pacaktuar e luftës. Dje, me një shumicë dërrmuese, Parlamenti miratoi ligjin e ri, kryesisht të nxitur nga protestat në rrugë, i cili rikthen autonominë e tyre. Gabimi është korrigjuar, por plaga në shoqërinë civile ukrainase mbetet e hapur.

Korrupsioni është endemik (dy agjencitë po synojnë 31 anëtarë të Parlamentit aktual dhe 40 ish-deputetë). Edhe "rrethi magjik" i presidentit nuk është imun. Sepse afera konfirmon fuqinë e madhe të eminencës gri Andriy Yermak, shefit të stafit të Zelensky-t, i cili mbështeti ligjin e revokuar më vonë.

Së fundmi, sepse "gabimi i panevojshëm" i presidentit dëmton imazhin e demokracisë ukrainase, minon moralin e trupave në front dhe inkurajon dezertimet dhe ikjen jashtë vendit. Putini, me të vërtetë, kishte nevojë për këtë dhuratë./ Përshtati “Pamfleti” nga “La Repubblica”.

Lini një Përgjigje