Vuçiç e ka humbur plotësisht pozicionin e tij në politikën e jashtme, veçanërisht në SHBA dhe BE! Ai nuk përfaqëson më asgjë pozitive për Serbinë në botë dhe gjithashtu nuk është në gjendje ta përfaqësojë vendin pozitivisht!
Politika e jashtme e Serbisë më në fund ka hasur në një mur, pas të cilit asgjë nuk do të jetë më kurrë e njëjtë. Ndërsa Vuçiç u margjinalizua plotësisht dhe u përball me parëndësinë e tij gjatë Asamblesë së Përgjithshme vjetore të OKB-së në Nju Jork, Serbia mori dy lajme tronditëse pothuajse njëkohësisht.
Me shumë mundësi nuk do të ketë një zgjatje të re të sanksioneve të SHBA-së kundër NIS. Një pezullim nëntëmujor nuk ishte kohë e mjaftueshme që autoritetet serbe të merrnin në konsideratë zgjidhjen e vetme të mundshme, shtetëzimin e kompanisë që përbën shtyllën kurrizore të sektorit të energjisë të Serbisë. Në vend që të merrte këtë vendim të vetëm të mundshëm, regjimi i Vuçiç kërkoi zgjidhje të tjera, të cilat ishin të gjitha ose të pamundura ose të pazbatueshme. Edhe nëse numri i aksioneve të nevojshme për të zvogëluar pjesëmarrjen e Gazprom në NIS do të kalonte në duart e një kompanie tjetër në dhjetë ditët e ardhshme, kjo nuk do të ishte një bekim për Serbinë.
Një transferim i tillë është i mundur vetëm me pëlqimin e SHBA-së, por kjo gjithashtu do të thotë se Amerika është dorëzuar vetëm për të treguar mëshirë ndaj qytetarëve serbë që janë viktima të politikave të Vuçiçit, në çdo aspekt, madje edhe në çështjen e energjisë! Me këtë qëndrim të papërgjegjshëm ndaj zgjidhjes së këtij problemi, i cili është jetik për Serbinë, Vuçiç e ka vënë vendin në një pozicion për t'u bërë peng i agresionit rus kundër Ukrainës. Zgjidhja më e mirë për Serbinë është shtetëzimi i NIS! Në këtë mënyrë, kompania do të kalonte tërësisht në duart e shtetit dhe së shpejti mund t’i transferohej një kompanie perëndimore me reputacion të mirë nëpërmjet një procesi tenderi.
Lajmi i dytë tronditës për Serbinë është njoftimi i Bullgarisë se do të ndalojë plotësisht tranzitin e gazit rus nëpër territorin e saj nga 1 janari i vitit të ardhshëm. Me fjalë të tjera, Serbia së shpejti nuk do të ketë asnjë mënyrë për të blerë dhe transportuar gazin rus, dhe është plotësisht e papërgatitur për këtë! Mbetet të shihet nëse ky njoftim i kryeministrit bullgar, i bërë disa ditë më parë në Nju Jork, do të bëhet realitet!
Megjithatë, ajo që është e mirë për të ardhmen e Serbisë, pavarësisht zgjimit të dhimbshëm që duhet të kalojë, është fakti se ajo do të ndahet përfundimisht dhe përgjithmonë nga perandoria politike e shërbimit sekret të lig në Moskë dhe planet e saj shkatërruese. Pa NUS-in, Rusia humbet gjithashtu levën e saj më të rëndësishme për zhvillimin e veprimeve hibride në rajon! Pa gazin dhe naftën ruse, Serbia nuk do të ketë më asnjë argument për t'u mbrojtur kundër afrimit të politikës së saj të jashtme dhe të sigurisë me BE-në! Politika e "Botës Serbe, Integralizmit, Unitetit" do të shembet plotësisht, radikalizmi do të zhduket në Serbi njëherë e përgjithmonë, dhe i gjithë rajoni do të marrë frymë lirisht dhe do të drejtohet drejt reformave në dobi të të gjithë qytetarëve!
Fjalimi i Vuçiçit në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së ishte ai i një njeriu që nuk ka asnjë ide për botën në të cilën jeton, krejtësisht i shkëputur nga realiteti! Ai mori një ftesë nga Presidenti Trump për një pritje, së bashku me 145 përfaqësues të tjerë të vendeve të tyre, por me shumë mundësi nuk guxoi të merrte pjesë. Qoftë nga turpi për gjithçka që kishte bërë në Florida disa muaj më parë, apo sepse iu sugjerua që, megjithëse protokolli do të respektohej për shkak të Presidentit Trump, ai prapë nuk ishte i mirëpritur, është njësoj!
Ministri i Jashtëm Rubio i foli dhe në mënyrë diplomatike theksoi disa aspekte pozitive në fjalimin e tij (EXPO, bashkëpunim strategjik, etj.), por takimi ishte shumë i pakëndshëm për Vuçiçin, pasi temat kryesore ishin Kosova, Dodik, arratisja e një qytetari kinez që do të ekstradohej në Amerikë dhe qëndrimi ndaj luftës në Ukrainë! Pastaj u anulua edhe takimi i tij me ministrin e financave, me të cilin donte të diskutonte Këshillin e Ri Kombëtar Ekonomik (NIS) dhe taksat, të cilat me 35% janë më të lartat në Evropë.
Ndërsa Presidentja Osmani ishte i ftuar në Fox News, ai dha një intervistë për kanalin e parëndësishëm të lajmeve Newsmax. Vizita e tij në Nju Jork u kufizua përsëri në takime me disa përfaqësues afrikanë, me vendet e paangazhuara… dhe paraqitjen e tij në publikun serb si një burrë shteti i respektuar me të cilin të gjithë flasin. Por ne jetojmë në shekullin e 21-të, sot të gjithë flasin me të gjithë, nuk është kjo çështja!
Kjo vizitë konfirmoi atë që paralajmërova rreth një vit më parë: Vuçiç e ka humbur plotësisht pozicionin e tij në politikën e jashtme, veçanërisht në SHBA dhe BE! Ai nuk përfaqëson më asgjë pozitive për Serbinë në botë dhe gjithashtu nuk është në gjendje ta përfaqësojë vendin pozitivisht!
Kjo do të thotë që Serbia dhe rajoni po përballen me një pranverë të vërtetë për të ardhmen e tyre evropiane, pavarësisht pranisë së akullit rus, i cili ende dominon sferën publike të Serbisë. Në vend që të kuptojnë klimën e re politike që po afron, Vuçiç dhe njerëzit e tij vazhdojnë të sillen si shërbëtorë të zotit të tyre të Kremlinit, duke mos e kuptuar se, së bashku me varësinë e tyre nga lëndët djegëse fosile ruse, do të përfundojnë në grumbullin e mbeturinave të historisë. Ndërsa vazhdojnë të zhyten në errësirën e iluzioneve të tyre fëminore, Serbia dhe i gjithë rajoni me siguri do të presin agimin e një agimi evropian dhe perspektiva të reja zhvillimi brenda BE-së./Përshtati "Pamfleti" nga "The Geopost"
C’jane Keto mufka që thoni se, Vuçiç është pa vlera për Europen e BE. As edhe nje serb nuk është i mirë jo për Europen por për tere njerezimin. Ata janë kanceri që i kane bere e do i bejne të zezen Ballkanit e Europes. Janë maja metalike e shigjetes ruso-sllave barbare ne shpinen e popujve të lashte legjendare të Europe’s. Duhen mbajtur sa më larg keta kolera.