Më shumë se 1,300 kompani të dyshuara se ishin të lidhura me komplotin, për të cilin Ankaraja fajësoi predikuesin e ndjerë Fethullah Gylen dhe pasuesit e tij, u konfiskuan...
Një fond shtetëror është bërë një nga pronat më të mëdha të biznesit në Turqi, pasi një fushatë kundër korrupsionit transferoi qindra kompani private në duart e qeverisë, duke ngritur shqetësime për një grabitje të aseteve të motivuara politikisht.
Hetimet dhe bastisjet e korporatave kanë tronditur figurat kryesore të biznesit dhe kanë krijuar teori të shumta se pse po ndodhin ato, jo vetëm sepse partia në pushtet për Drejtësi dhe Zhvillim e Presidentit Rexhep Tajip Erdogan ka përdorur më parë Fondin Shtetëror të Garancisë së Depozitave (TMSF) për të sekuestruar asetet e kundërshtarëve të saj politikë.
“AKP-ja e ka përdorur prej kohësh TMSF-në si një mjet për të rregulluar ekonominë dhe për të kanalizuar burimet drejt kompanive pranë saj, duke lënë mënjanë ato që i sheh si rivalë”, tha Berk Esen, profesor asistent i shkencave politike në Universitetin Sabancı të Stambollit.
Esen shtoi se Qeveria tani mund të jetë duke u përpjekur të riformësojë se kush e kontrollon ekonominë dhe të rikonfigurojë strukturën korporative të Turqisë.
Konglomerati Can Holding, prodhuesi i qelqit dhe sodës Ciner Group dhe Rafineria e Arit në Stamboll janë ndër kompanitë e fundit të përfshira në hetime, të cilat kanë rritur ndjeshëm numrin e bizneseve të mbajtura nga TMSF në vetëm 12 muaj.
Sipas shifrave të TMSF-së , TMSF-ja, e cila vepron si administratore për kompanitë ndërsa ato hetohen, aktualisht kontrollon 1,056 biznese të konfiskuara, krahasuar me 675 një vit më parë. Bizneset përfshijnë të gjithë gamën e ekonomisë së Turqisë, nga media, financat dhe energjia te klubi i futbollit Kasımpaşa, ekipi i fëmijërisë së Erdoganit.
Hetimet dhe arrestimet shoqëruese kanë shqetësuar sektorin privat të Turqisë duke ngritur frikë në lidhje me sigurinë e të drejtave të pronësisë dhe zbatimin selektiv të ligjit nga gjykatat. Kjo është veçanërisht e vërtetë pasi besohet se Erdogan po kërkon të zgjasë kontrollin e tij mbi Turqinë për një mandat tjetër presidencial pas më shumë se dy dekadash sundimi gjithnjë e më autokratik.
Bizneset turke janë tashmë nën presion nga një ekonomi në vështirësi dhe efekti frenues i një goditjeje ndaj partisë më të madhe opozitare në vend, e cila filloi në mars me arrestimin e kryebashkiakut të Stambollit Ekrem İmamoğlu për akuza për korrupsion. Kritikët thonë se akuzat janë të motivuara politikisht.
Shpjegimi më i thjeshtë për hetimet dhe sekuestrimet e aseteve, thonë analistët dhe udhëheqësit e biznesit, është se qeveria dëshiron të rrisë reputacionin e saj midis votuesve duke treguar se është e ashpër ndaj të gjitha llojeve të korrupsionit. Qëllimi i saj është të tregojë se gjykatat e Turqisë janë të pavarura dhe se prokurorët nuk po veçojnë opozitën për veprime ligjore.
Një mbështetje për këtë teori është ndalimi i profilit të lartë javën e kaluar i 19 personazheve të famshëm të medias të dyshuar për përdorim droge, të cilin disa analistë e përshkruan si "teatër shtypjeje" të hartuar për të treguar vendosmërinë e qeverisë për të pastruar shoqërinë nga kriminaliteti.
Yjet e muzikës dhe televizionit u liruan pas testeve të drogës dhe, deri më sot, nuk është ngritur asnjë akuzë. Ndër ta ishin Hadise Açıkgöz, Demet Evgar Babatas dhe Berrak Tüzünataç.
Një mundësi më e errët, thanë analistët, është se ekonomia në vështirësi e Turqisë ka rritur nevojën që partia në pushtet e Erdoganit të financojë rrjetet e patronazhit përpara zgjedhjeve të ardhshme presidenciale, të planifikuara për vitin 2028.
“Frika e pathënë e komunitetit të biznesit... është se hetimet nuk janë një operacion ‘me duar të pastra’... por një sulm i plotë frontal ndaj sektorit të korporatave”, tha Atilla Yesilada, një analist me qendër në Stamboll në kompaninë konsulente GlobalSource Partners.
Yesilada shtoi se shqetësimi është se qëllimi i Erdoganit është të drejtojë fondet ose drejtpërdrejt në Thesar nëpërmjet TMSF-së, ose të riorganizojë kapitalin nga shefat te duart besnike.
“Jam vërtet i frikësuar të sugjeroj që këto falimentime mund të vazhdojnë për vite me radhë për të ushqyer regjimin”, tha Yesilada.
I krijuar fillimisht në vitin 1983 për të mbrojtur depozitat bankare turke, TMSF-së iu dha një rol i zgjeruar pas një përpjekjeje të dështuar për grusht shteti kundër Erdoganit në vitin 2016 që çoi në një valë arrestimesh dhe spastrimin e dhjetëra mijëra nëpunësve publikë. Më shumë se 1,300 kompani të dyshuara se ishin të lidhura me komplotin, për të cilin Ankaraja fajësoi predikuesin e ndjerë Fethullah Gylen dhe pasuesit e tij, u konfiskuan. Fondi u ngarkua me shitjen e kompanive ose likuidimin e aseteve të tyre.
Sipas TMSF-së, më shumë se 600 nga këto kompani iu kthyen pronarëve të tyre origjinalë pas hetimeve gjyqësore. Pjesa tjetër u shitën, ndonjëherë, sipas kritikëve, te aleatët e qeverisë me çmime të favorshme. Rregulloret e reja të miratuara në shkurt forcuan kuadrin ligjor të TMSF-së, me “dyshime të forta” për krime të tilla si pastrimi i parave të mjaftueshme që një gjykatë të urdhërojë që një kompani të vendoset nën kujdestarinë e TMSF-së.
Një nga kompanitë e para të mëdha të sekuestruara pas legjislacionit të ri ishte kompania fintech unicorn Papara, të cilën prokurorët pretenduan në maj se ishte përdorur si një kanal për lojëra fati dhe baste të paligjshme. Në aktakuzën e publikuar javën e kaluar, prokurorët i kërkuan gjykatës të shqyrtojë një dënim me 28 vjet burg për Ahmed Faruk Karslı, themeluesin e kompanisë së pagesave elektronike, e cila është vlerësuar në më shumë se 1 miliard dollarë.
Vala e fundit e bastisjeve të korporatave filloi më 11 shtator kur prokurorët urdhëruan sekuestrimin e 121 kompanive që i përkisnin Can Holding, një pronar i mediave dhe shkollave të mëdha që filluan në biznesin e duhanit. Urdhra ndalimi u lëshuan për 10 persona, përfshirë pronarin kryesor të grupit, Kemal Can, me akuza për kontrabandë, pastrim parash dhe evazion fiskal, bazuar në gjetjet e njësisë së inteligjencës financiare të Turqisë, MASAK.
Midis aseteve të sekuestruara ishte një nga transmetuesit e fundit të pavarur të vendit, Haberturk Media, i cili zotëron stacionin e lajmeve Haberturk dhe Bloomberg HT TV që operon në Turqi sipas një marrëveshjeje licencimi me Bloomberg.
Tre javë më vonë, më 29 shtator, hetimi u zgjerua në mënyrë të papritur kur disa nga asetet turke të mbajtura nga konglomerati Ciner Group u konfiskuan gjithashtu me akuza për mashtrime të lidhura me shitjen e Haberturk Media te Can Holding në fund të vitit të kaluar.
Prokurorët thanë se kishin “dyshime të forta” se marrëveshja ishte pjesë e aktiviteteve të pastrimit të parave, edhe pse rregullatorët e kishin miratuar transaksionin vetëm disa muaj më parë. Për më tepër, Kemal Can tha në dëshminë e rrjedhur në zyrën e prokurorit se ai e kishte kryer marrëveshjen mediatike bazuar në “këshillën e zyrtarëve të lartë të qeverisë”.
Ciner Group, i cili zotëron gjithashtu WE Soda, të themeluar në Mbretërinë e Bashkuar, një nga prodhuesit më të mëdhenj në botë të hirit të sodës, një lëndë e parë kyçe që përdoret në proceset industriale si prodhimi i qelqit, nuk pranoi të komentojë. WE Soda nuk është e përfshirë në hetim. Përfaqësuesit e Can Holding nuk ishin të disponueshëm për koment. TMSF nuk iu përgjigj kërkesave për koment.
Në bastisjen e fundit kundër korrupsionit, policia turke javën e kaluar arrestoi 21 persona të lidhur me Rafinerinë e Arit të Stambollit, me akuza për mashtrim të dyshuar. IGR, e cila është ndër pesë kompanitë më të mëdha industriale të Turqisë, nuk iu përgjigj kërkesave për koment. Shoqata e Tregut të Arit të Londrës tha javën e kaluar se kishte filluar një "proces shqyrtimi të incidentit" dhe kishte kërkuar një deklaratë zyrtare nga IGR.
“Askush nuk duket se e di se çfarë po ndodh, por goditja e korrupsionit ngre shumë çështje”, tha Wolfango Piccoli i Teneo, një firmë konsulence.
Midis tyre, tha ai, është cilësia e rregullatorëve të Turqisë, duke qenë se ata miratuan marrëveshjen me median Can vetëm që ajo të hetohej nga prokurorët menjëherë pas kësaj. Një çështje tjetër është pavarësia e administratorëve të TMSF-së, duke qenë se ata kontrollojnë asete që u vlerësuan nga fondi në 328 miliardë lira (10 miliardë dollarë) në fillim të këtij viti. Cilado qofshin arsyet pas masave të ashpra, vetë fakti që ka ndodhur jep një sinjal.
“Nëse do të më duhej të spekuloja, ka të bëjë me Erdoganin që po dërgon një mesazh. Nuk ka të paprekshëm”, tha Piccoli./Përshtati “Pamfleti” nga “Financial Times”
'Arsyet' e grushtit të shtetit 2016 nuk lidheshin kryesisht me Erdogan, por me Turqinë. 2016 nuk ishte, 'Puç Pallati' kundër Erdogan, por grusht shteti, me përfshirje të faktorëve të jashtëm. Suksesi i grushtit të shtetit do sillte katrahurën më të paimagjinushme për të gjithë Lindjen e Mesme dhe krejt përëndimin. 'Arsyet' e mosarsyes së grushtit të shtetit/2016, shpjegojnë arsyet e jetëgjatësisë së Z.Erdogan në pushtet.