Forum10 Korrik 2023, 22:59

Te inceneratorët nuk pati rol vetëm Ahmetaj, kjo është sprova e vërtetë e SPAK

Shkruar nga Ola Xama

Te inceneratorët nuk pati rol vetëm Ahmetaj, kjo është

Për mua hetimi për Arben Ahmetaj nuk është zgjidhja e çështjes së inceneratorëve. Ai mund të ketë marrë pagesa nga njerëz të lidhur me këto koncesione, të ketë pasuri të padeklaruar dhe para korrupsioni për të cilat duhet të përgjigjet, por ky hetim nuk zgjidh lëmshin e skemës...

Hetimet e Prokurorisë së Posaçme për çështjen e inceneratorëve nuk mund të quhen ende se kanë marrë rrugën e duhur dhe se arrestimi/ kërkesa për arrestim e disa zyrtarëve që kanë patur peshë në politikën e vendit nuk mjafton.

Unë nuk jam te grupi i atyre që mendojnë se nëse një person ka qënë i përfshirë, por jo “koka” e tyre, duhet të amnistohet. Drejtësia të shpëton për sa kohë tregon bashkëpunëtorët, në të kundërt edhe 1 lek të kesh marrë nga buxheti apo koncesionarët në dëm të parave të qytetarëve – vendi është pas hekurave. Kjo shërben për të vendosur precedentin e frikës të zyrtarit dhe frenon në të ardhmen arrogancën e pushtetarëve “të paprekshëm”.

Megjithatë po të nisemi nga interpretimi në rrafshin juridik dhe ekonomik të mënyrës se si ka punuar deri më sot SPAK, mbeten dy sfida të forta në hetimin e inceneratorëve që institucioni të perceptohet i pavarur e të ketë mbështetjen e opinionit publik:

- Hetimin dhe veprimin e menjëhershëm për inceneratorin e Tiranës. Media ka vërtetuar me dokumenta se pronarët e këtij koncesioni janë të lidhur me ata të Fierit dhe Elbasanit: Zoton, Gugallen dhe Mërtirin. Tirana ka marrë deri tani 63 milion euro nga institucionet publike dhe 40 milion euro të tjera nga palët private, por incenerator nuk ka. Pra, dhjetra milion euro derdhen çdo vit, kontrata nuk zbatohet, krimi ndodh dhe të gjithë rrinë spektatorë.

- Sprova e dytë është hetimi gjithëpërfshirës. A janë vetëm Ahmetaj, Bllako, Koka dhe disa zyrtarë që kanë përgjegjësi për këtë aferë? Përse hetimi është ndarë në disa procedime dhe nuk është bërë i plotë? Siç pyeti dhe vetë përpara disa kohësh ish-zv/kryeministri Ahmetaj: A mundet një ministër i vetëm të mbledhë qeverinë dhe të kalojë brenda 1 dite disa vendime për incenertorët? Kush ka qënë autoriteti kontraktor në procedurën e inceneratorit të Tiranës dhe Fierit? Përse nuk hetohen titullarët e ministrisë përgjegjëse për kontratat, zhvillimin e tenderit dhe dhënien e pagesave që vazhdojnë edhe sot kur kontrata ka shkelje? A është bashkia e Tiranës dhe ajo e Durrësit dhe Kavajës që po paguajnë sot koncesionarin duke parë që nuk ka incenerim por groposje? A e dinë sot të gjithë që dhe depozitimi po bëhet jashtë standardeve dhe po helmohemi të gjithë? 

Ndaj për mua hetimi për Arben Ahmetaj nuk është zgjidhja e çështjes së inceneratorëve. Ai mund të ketë marrë pagesa nga njerëz të lidhur me këto koncesione, të ketë pasuri të padeklaruar dhe para korrupsioni për të cilat duhet të përgjigjet, por ky hetim nuk zgjidh lëmshin e skemës dhe as ndal paratë tona që digjen përditë aty.  Është njësoj si të bjerë flaka në një pallat dhe zjarrfikësit të merren me shtëpitë që janë djegur.

ahmetaj xama