Kosova24 Mars 2023, 13:11

Lufta në Kosovë, 24 vjet nga bombardimet e NATO-s ndaj Serbisë

Shkruar nga Pamfleti

Lufta në Kosovë, 24 vjet nga bombardimet e NATO-s ndaj Serbisë

Ambasadori amerikan në Beograd Chris Hill ka ngushëlluar serbët për humbjet e jetëve gjatë bombardimeve të NATO-s që nisën më 24 Mars të 24 viteve më parë.

Hill, tha se ndërhyrja e NATO-s, ndali spastrimin etnik në Kosovë nga regjimi serb i Milllosheviçit. Gjithsesi Hill është i vetëdijshëm se serbët s’do ta harrojnë kurrë atë periudhë.

“E di që populli serb nuk do ta harrojë kurrë atë kohë të tmerrshme, dhe as nuk duhet që ta harrojë. Populli serb nuk do ta lërë kurrë mënjanë pikëllimin e tij, por besoj se ai është mjaft i fortë për të lënë anash ankesat për padrejtësi. Përkushtimi i Shteteve të Bashkuara ndaj partneritetit me Serbinë është i palëkundur, siç është edhe angazhimi ynë ndaj diplomacisë. Së bashku, ne mund të ndërtojmë të ardhmen më të mirë që populli serb e meriton dhe dëshiron në breza.“

Bombardimi iu NATO-s ndonëse pa miratimin e Këshillit të Sigurimit të OKB-së dhe me urdhër të Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s, Havier Solana, zgjati 78 ditë.  U vranë 1100 pjesëtarë të ushtrisë dhe policise serbe. 

Vlerësohet se rreth 2500 civilë vdiqën, megjithëse lista e saktë e viktimave ende nuk është përcaktuar. 25,000 ndërtesa banimi u shkatërruan dhe u dëmtuan nga bombardimet. 

U shkatërruan aeroporte, ura, rrugë, impiante industriale, spitale, shkolla, monumente kulture, objekte ushtarake. Vlerësohet se dëmi ekonomik është 100 miliardë dollarë.  Ndërhyrja ushtarake e NATO-s përfundoi më 10 Qershor 1999 me nënshkrimin e Marrëveshjes Ushtarako-Teknike në Kumanovë. 

24 vjet nga bombardimet e nato-s ndaj serbisë