Bota28 Mars 2023, 12:44

Vendosja e armëve Bërthamore në Bjellorusi, reagon Minsku: Ishim të detyruar, u ndjemë të kërcënuar nga veprimet e NATO-s

Shkruar nga Pamfleti

Vendosja e armëve Bërthamore në Bjellorusi, reagon Minsku: Ishim

Ministria e Jashtme e Bjellorusisë tha të martën se ishte detyruar të vendoste armët bërthamore ruse në territorin e saj, për shkak të veprimeve agresive të vendeve të NATO-s, që po kërcënonin sigurinë e vetë Bjellorusisë.

Minsku tha gjithashtu se planet për të vendosur armë bërthamore taktike ruse në Bjellorusi, nuk do të bien ndesh me marrëveshjet ndërkombëtare të mospërhapjes, pasi Bjellorusia nuk do të ketë kontroll mbi armët.

“Bashkëpunimi ushtarak midis Bjellorusisë dhe Rusisë kryhet në përputhje të plotë me ligjin ndërkombëtar. Trajnimi i pilotëve bjellorusë të aftë për të fluturuar aeroplanë me municion specifik, modernizimi i avionëve të tillë, si dhe vendosja e kokave bërthamore në territorin e Bjellorusisë pa transferuar kontrollin mbi to në Minsk, si dhe aksesi në teknologjinë e duhur, nuk e bëjnë këtë në asnjë mënyrë bien ndesh me dispozitat e neneve I dhe II të traktatit të mospërhapjes”, u shpreh ministria.

Ministria tha se ishte e detyruar të përgjigjej sepse masat shtrënguese të njëanshme në politikë dhe ekonomi shoqërohen me ngritje të potencialit ushtarak në territorin e vendeve fqinje, anëtarë të NATO-s.

Ajo shtoi se duke marrë parasysh këto rrethana shqetësimet dhe rreziqet legjitime në fushën e sigurisë kombëtare që rrjedhin prej tyre, Bjellorusia po ndërmerr veprime reagimi të detyruara për të forcuar aftësinë e saj të sigurisë dhe të mbrojtjes.

Ai gjithashtu vuri në dukje se Bjellorusia i konsideron veprimet e perëndimit si ndërhyrje të drejtpërdrejtë dhe të rëndë në punët e brendshme të një shteti të pavarur, që synon ndryshimin e kursit gjeopolitik dhe ndryshimin e sistemit të brendshëm politik të Bjellorusisë.

bjellorusi armët bërthamore