Bota28 Mars 2023, 08:35

Shpërthimi në tubacionin e gazit “Nord Stream”, OKB rrëzon kërkesën e Rusisë për nisjen e hetimeve

Shkruar nga Pamfleti

Shpërthimi në tubacionin e gazit “Nord Stream”, OKB

Këshilli i Sigurimit i OKB-së refuzoi të hënën një kërkesë ruse për të hetuar shpërthimet në tubacionet që lëvizin gazin natyror nga Rusia në Evropë nën Detin Baltik.

Rusia, Kina dhe Brazili votuan në favor të kërkesës ruse, por anëtarët e tjerë të këshillit të sigurisë abstenuan ose thanë se një hetim tjetër ishte i panevojshëm.

Që një rezolutë të miratohet nga këshilli i sigurisë, ajo ka nevojë për një minimum prej nëntë votash "pro" në këshillin prej 15 anëtarësh dhe asnjë veto nga një prej anëtarëve të përhershëm - SHBA, Rusia, Kina, Britania dhe Franca.

Zëvendës ambasadori i SHBA-së, Robert Wood , tha se nuk kishte nevojë për një hetim të OKB-së kur hetimet nga Suedia, Danimarka dhe Gjermania "po vazhdojnë në një mënyrë gjithëpërfshirëse, transparente dhe të paanshme".

Ishte një përpjekje për të diskredituar punën e hetimeve kombëtare në vazhdim dhe për të paragjykuar çdo përfundim që ata arritën që nuk përputhen me narrativën e paracaktuar dhe politike të Rusisë. Nuk ishte një përpjekje për të kërkuar të vërtetën.

Tubacionet, të njohura si Nord Stream 1 dhe Nord Stream 2, janë në pronësi të shumicës nga gjigandi shtetëror rus i energjisë Gazprom.

Shpërthimet në të dyja tubacionet ndodhën më 26 shtator. Hetimet nga vendet evropiane ende nuk kanë dhënë rezultate përfundimtare, të paktën asnjë nuk është bërë publike.

rusia tubacioni nord stream