Bota28 Mars 2023, 10:03

Samiti i Demokracisë, ambasadori rus në Uashington akuza SHBA-së: Po zhvillon një fushatë anti-ruse

Shkruar nga Pamfleti

Samiti i Demokracisë, ambasadori rus në Uashington akuza SHBA-së:

Ambasadori rus në SHBA, Anatoli Antonov ka akuzuar organizatorët e Samitit të dytë për Demokraci, i cili do të zhvillohet nën kujdesin e SHBA-së në fund të kësaj jave, se po nxisin pjesëmarrësit të përfshijnë gjuhën anti-ruse në deklaratën përmbyllëse.

Ai tha se SHBA po thërret aleatët e saj që të ndjekin politikat e saj anti-ruse nën mbulesën e “luftës për demokraci”

"Organizatorët e 'Samitit' të dytë po nxisin fuqishëm të tjerët që të përfshijnë gjuhën e urryer anti-ruse në draftin e deklaratës së përbashkët përfundimtare. Draft tekstet për takimet e ardhshme japin ndjenjën se këtë vit Uashingtoni ka vendosur një qëllim për të formuar një koalicion të të drejtave të njeriut kundër Rusisë dhe për të tërhequr partnerët në kurthe anti-ruse nën mbulesën e një ideje fisnike të zhvillimit të demokracisë. Është e qartë se më pas deklarata e hartuar do të manifestohet si një qëndrim i përbashkët ndërkombëtar që dënon vendin tim për ruajtjen e sovranitetit kombëtar dhe mbrojtjen e lirive demokratike të popullit rus në lindje të Evropës," tha Antonov.

Samiti i dytë për Demokraci është caktuar të mbahet virtualisht nga 29-30 mars dhe do të bashkë kryesohet nga Zambia, Koreja e Jugut, Kosta Rika, Holanda dhe SHBA.

Vedant Patel, një zëvendës zëdhënës kryesor në Departamentin e Shtetit të SHBA, u tha gazetarëve të hënën se pjesëmarrësit e samitit do të diskutojnë një gamë të gjerë çështjesh, duke përfshirë situatën rreth Ukrainës.

Samiti i parë për Demokraci u organizua nga SHBA dhe u mbajt gjithashtu virtualisht. SHBA ftoi 110 vende dhe territore për të marrë pjesë. Ato përfshinin ishullin kinez të Tajvanit. Në samit nuk u ftuan as Rusia, Turqia, Egjipti dhe disa vende të tjera.

shba ambasadori rus