Çfarë po ndodh me demokracinë dhe politikën?
Italisë i janë dashur 85 vjet, nga viti 1861 deri në vitin 1946, për të arritur të drejtën universale të votës, por vetëm 39 vjet, nga viti 1983 deri në vitin 2022, për të humbur një të tretën e elektoratit të saj. Historikisht, vendit i janë dashur 85 vjet për t'u bashkuar me vendin ligjor, por në gjysmën e kësaj kohe, ai ka bërë regres, sepse qytetarët që kishin fituar të drejtën e votës nuk shkojnë më në qendrat e votimit. Pakënaqësia që rezulton nga politika krijon një hendek midis shtetit dhe shoqërisë.
Në vitet 1950, afërsisht 10 përqind e popullsisë (midis 4 dhe 5 milionë njerëzve) ishin anëtarë të një partie politike. Sot, anëtarësimi në parti nuk është më shumë se 2 përqind e popullsisë. Lidhja kryesore midis vendit të vërtetë dhe vendit ligjor, partitë politike, janë bërë recesive.
Për më tepër, ata humbasin identitetin e tyre kur ua delegojnë përzgjedhjen e udhëheqësve politikë të gjithë votuesve, madje edhe jo-anëtarëve, me pasojë që baza militante të largohet dhe pjesëmarrësit në zgjedhjet paraprake të hapura mund të jenë mbështetës të një partie tjetër që kërkon të favorizojë kandidatin më të dobët nga kampi kundërshtar. Ose kur njerëz që nuk i përkasin traditës së saj bëhen udhëheqës të partisë, ose që madje duhet t'i bashkohen partisë për t'u ngjitur në pozicionin udhëheqës.
Mosinteresimi i votuesve në politikë reflektohet në politikën e menjëhershme, të bërë nga deklaratat dhe jo nga programet. Kështu, partitë humbasin aftësinë e tyre për të udhëhequr dhe orientuar elektoratin. Udhëheqësit e tyre i përkushtohen kryesisht prodhimit të një doze ditore shakash televizive. Temat e tyre të zgjedhura janë të përditshme, duke u përqendruar në ngjarje të vogla dhe jo në probleme të mëdha, më shumë në zakone sesa në çështje politike, duke preferuar grindjet ndaj debatit, duke shfaqur flamuj dhe banderola, madje edhe në Parlament, në vend që të angazhohen në diskutime. Si rezultat, ato që quhen "forca" politike janë të dobëta, të paafta për të siguruar mbështetje nga një vend nga i cili janë larg dhe përfundojnë duke marrë atë që kanë dhënë, domethënë, shumë pak.
Pak anëtarë, mungesa e kongreseve dhe mungesa e programit çojnë gjithashtu në paqëndrueshmëri zgjedhore, që do të thotë se votuesit mund të ndryshojnë lehtësisht zgjedhjet e tyre të votimit. Kjo gjithashtu çon në lëvizshmëri asimetrike, me pjesëmarrje të pabalancuar të votuesve midis forcave të ndryshme politike, si dhe vendime të minutës së fundit dhe nivele të ulëta të besnikërisë së votuesve ndaj partive.
Kjo situatë, e cila nuk është unike për Italinë, megjithëse është më e theksuar këtu, paraqet karakteristika të shumta unike dhe ngre shumë pyetje.
Si mund të ndodhte një ndryshim kaq i rëndësishëm në një periudhë kaq të shkurtër prej dyzet vitesh? A lidhet kjo me mungesën e lëvizjeve të mëdha ideologjike që karakterizuan shekullin e 19-të dhe pjesën më të madhe të shekullit të 20-të, liberalizmin, socializmin dhe më vonë komunizmin? Si mund të pajtohet kjo me mungesën e apatisë që është gjithashtu e dukshme në vend, e dëshmuar kryesisht nga numri i njerëzve që ofrojnë vullnetarë, i cili arrin afërsisht 9 përqind të popullsisë, pothuajse 5 milionë njerëz? A nuk e zbulon kjo në fund të fundit natyrën e vërtetë të asaj që ne e quajmë demokraci, e cila në realitet përbëhet nga një oligarki e kontrolluar nga zgjedhje periodike?/Përshtati “Pamfleti” nga “Corriere della Sera”
Shoku Italian. Në vitin 1863 e ngritët popullin italian kundër mullixhinjëve, biznes familjar, se me demek "taksa e ujemit" ishte barr për fshatarët. Nuk caktuat taksë të re, por shkatërruat mullinjtë , vratë mullixhinjtë dhe dogjët shtëpitë e tyre. Nuk ka për t'ju zënë bytha vënd, se ju e keni alergji pasurinë që nuk vjen nga një batakçillëk dhe sidomos po nuk e zotërojë një majtist.