TAGS-AT E JAVËS

Forum 9 Prill 2026, 14:30

Lufta dhe paqja

Shkruar nga Makis Pollatos
Lufta dhe paqja
Një flamur iranian në rrënojat e një ndërtese të shkatërruar në Universitetin Sharif në Teheran

Në lojën planetare që është luajtur për 41 ditë, ekuilibrat globalë po riorganizohen...

Lindja e Mesme ka qenë rajoni që ka lindur luftëra dhe fe. Krishterimi, Islami, Judaizmi, Kryqëzatat, luftërat arabo-izraelite, Irani kundër Irakut, pushtimi i Kuvajtit, Stuhia e Shkretëtirës, ​​Sabra dhe Shatila, Hamasi, Izraeli kundër Hezbollahut, Izraeli kundër Iranit, gjithçka ka ndodhur atje.

Lufta vjen pas paqes, e cila është gjithmonë aq e brishtë në Lindjen e Mesme sa të gjithë ata që janë në dijeni janë pothuajse në çdo moment, gati të veshin rrobat e tyre kaki dhe të përpiqen të mbizotërojnë mbi kundërshtarët e tyre. Në kohën historike, shumicën e kohës, konfliktet dhe luftërat janë të lidhura ose edhe të ndërthurura me fetë dhe shpesh shpërthejnë gjatë festave të mëdha fetare, pasi sulmuesit besojnë se në këtë mënyrë do të arrijnë surprizën më të madhe të mundshme.

Kush e di, mund të ketë një dozë të madhe të vërtete në pikëpamjen e Marksit se fetë janë opiumi i popullit.

Në epokën e sotme, kur lajmet konsumohen me shpejtësinë e dritës dhe ngjarjet që ndodhën disa orë më parë duken si histori e lashtë, lufta e Shteteve të Bashkuara dhe Izraelit kundër Iranit fsheh kaq shumë gjëra dhe përfshin kaq shumë aktorë me interesa të ndryshme dhe ndjekje kontradiktore, saqë ndërprerja e operacioneve nuk mund të jetë e qartë nëse do të jetë fillimi i fundit apo fundi i fillimit.

Donald Trump ka përpara një rrugë të vështirë të brendshme ku zgjedhjet e nëntorit mund të jenë një udhëkryq. Nuk duhet shumë mendim për të kuptuar se presidenti amerikan do të donte mbështetjen që organizatat e fuqishme hebraike mund t'i ofrojnë. Dhe Benjamin Netanyahu me siguri e di këtë, pasi dëshiron ta bindë presidentin amerikan të vazhdojë luftën kundër Iranit dhe Hezbollahut deri në fund. Ku fundi mund të jetë shpërbërja e Hezbollahut dhe kapitullimi pa kushte i Teheranit, pasi më parë është njoftuar se është arritur qëllimi ambicioz i shkatërrimit të plotë të programeve bërthamore dhe balistike të Iranit.

Ata që i konsiderojnë udhëheqësit e shteteve si Shtetet e Bashkuara dhe Izraeli si njëdimensionalë dhe me një kuptim të vetëm, mund të mos kenë përfshirë të dhëna të mjaftueshme, dhe unë mendoj se të rëndësishme, në analizën e tyre.

Nuk bëhet fjalë vetëm për kontrollin e Ngushticës së Hormuzit, përmes së cilës kalojnë nafta, gazi natyror i lëngshëm dhe mallra e ngarkesa të tjera. Amerikanët kanë një mundësi të shkëlqyer për të ushtruar presion mbi Kinën, e cila varet shumë nga nafta dhe gazi i Iranit dhe vendeve të tjera arabe në Lindjen e Mesme. Kinezët e duruar po presin të shohin se si do të zhvillohen zhvillimet, ndërsa indianët, poli tjetër shumë i fuqishëm në Azi, po luhaten midis neutralitetit dhe mbështetjes për Shtetet e Bashkuara.

Pakistani dëshiron të fitojë favorin e Shteteve të Bashkuara duke shfrytëzuar marrëdhëniet e tij tradicionalisht të mira me regjimin iranian dhe të shfaqet si një lojtar i fuqishëm me ndikim mbi palët ndërluftuese. Bisedimet e paqes të Premten e Madhe në Islamabad i japin Izraelit edhe disa 24 orë kohë për të vazhduar operacionet e tij në Liban për të mposhtur Hezbollahun, dhe kjo është arsyeja pse Netanyahu po intensifikon bombardimet që synojnë eliminimin e udhëheqjes së Naim Qassem, edhe nëse sulmet gjithëpërfshirëse rrisin viktimat midis civilëve.

Në lojën planetare që luhet prej 41 ditësh, ekuilibrat globalë po riorganizohen. Rritja e çmimeve të naftës nuk po u sjell dobi vetëm Shteteve të Bashkuara, por edhe Rusisë, e cila ka naftën dhe gazin e vet natyror me çmime shumë më të larta se deri më 28 shkurt.

Nuk është sekret, dhe as nuk mund të mbahet në heshtje, se në këtë lojë strategjike ekuilibri, Evropa duket e dobësuar, e lënë mënjanë, pothuajse indiferente dhe e paaftë për të ndikuar te Shtetet e Bashkuara ose Irani, e aq më pak te Izraeli, i cili nuk e ka fshehur kurrë pikëpamjen e tij të vendosur prej kohësh për aftësitë diplomatike dhe ushtarake të Bashkimit Evropian me 27 vende.

Në total, qeveritë e shteteve anëtare të BE-së përfaqësojnë një popullsi prej 450 milionë banorësh, por çdo entitet shtetëror ka interesat e veta, dhe në një lojë kaq të madhe si lufta në Iran, pluralizmi evropian duket edhe më i madh dhe më problematik.

Në luftë, shumë më tepër sesa në kohë paqeje, nuk është e rëndësishme të bërtasësh dhe të kërcënosh, por të qëndrosh i qetë dhe të gjesh mënyra për të manovruar kur është e nevojshme, duke e ditur se përveç aleatëve të besueshëm, duhet të jesh në gjendje të mbështetesh në pikat e tua të forta dhe të llogaritësh kur të bësh lëvizjen tënde, me kë të bashkëpunosh dhe si të jesh gjithmonë brenda rrezes së radarit të lojtarëve që formësojnë marrëveshjet përfundimtare, bazuar në shkëmbime të dobishme reciproke. /Përshtatur nga Newsbomb/

Lini një Përgjigje

Forum