Duket sikur kemi harruar se që nga ekzistenca e Evropës, nuk kemi pasur më luftëra...
Nga çdo anë dëgjoj zëra që kritikojnë, denigrojnë dhe diskreditojnë Evropën. Madje edhe disa nga intelektualët tanë të rafinuar flasin për Evropën sikur të ishte e vdekur, gati për t'u varrosur. Dje në mëngjes dëgjova në radio një burrë të përdorte fjalën "e kalbur". Po, ai e tha këtë. Por nëse Evropa është e kalbur; çfarë po bën atje? Para së gjithash, do të pyesja ata që kritikojnë dhe shajnë, të propozojnë një alternativë. Është shumë e lehtë të kritikosh dhe përçmosh një realitet pa sugjeruar një alternativë të mundshme. Përndryshe, janë fjalë boshe. Fjalë që tingëllojnë vetëvrasëse, veçanërisht sepse ne jemi Evropa. Na u deshën shekuj për të kuptuar se nuk duhet të masakrojmë njëri-tjetrin sepse kemi interesa dhe rrënjë të përbashkëta që janë të ndërthurura në nëntokën etike dhe kulturore.
Duket sikur kemi harruar se që nga ekzistenca e Evropës, nuk kemi pasur më luftëra. Deri në themelimin e Bashkimit Evropian, vende si Franca, Spanja, Italia dhe Anglia zhvilluan luftëra të ashpra që sollën rrënim, varfëri dhe urrejtje. Bashkimi na lejoi një paqe që zgjati 80 vjet dhe vazhdon ende. Dhe si mund ta harrojmë institucionin e mrekullueshëm që është Erasmus? Kaq shumë të rinj nga vendet evropiane kanë pasur mundësinë të udhëtojnë me çmime të përballueshme, të regjistrohen në universitete në vende të tjera, të mësojnë gjuhë, të njihen me njëri-tjetrin dhe të shkëmbejnë mendime dhe interesa, si dhe të ndjekin projekte të përbashkëta.
Gjithashtu, ia vlen të përmendet Shengeni, i cili ka lehtësuar lëvizjen e lirë të njerëzve, mallrave, ideve dhe projekteve. 450 milionë njerëz kanë qenë në gjendje të lëvizin lirisht aty ku më parë kërkoheshin leje, pasaporta, këmbim valutor dhe kontrolle kufitare. Së fundmi, do të doja të përmendja monedhën e vetme, e cila ka mundësuar stabilitetin ekonomik dhe mundësinë e marrjes së kredive të mëdha për zhvillimin e zonave të varfra dhe shumë projekte të tjera. Por, siç e thotë një personazh i zgjuar nga Rossini, një fllad shpifës me një zë bindës qarkullon në ajër, "një fllad i padukshëm, një fllad i butë, që në mënyrë të padukshme, delikate, lehtë, ëmbël, fillon të pëshpërisë...".
Është zëri bindës dhe insinuues i mediave sociale që sugjeron, me fjalë në dukje të vërteta, se demokracia tani është një mjet i padobishëm, se vlerat evropiane kanë dështuar, se vlerat tona, idetë tona, arritjet tona vlejnë më pak se bishtat e cigareve.
Në këtë pikë, pyetja ime naive, por në kohën e duhur është: le të pranojmë se Evropa dhe demokracia janë në krizë: çfarë do të donit të vendosnit në vend të saj? Cilat mënyra të reja qeverisjeje do të sillnin mirëqenie dhe paqe? Më duket se, me të gjitha vështirësitë e saj të mprehta, vonesat e saj, konfliktet e saj, liria e mendimit, e fjalës dhe e lëvizjes, me fjalë të tjera, thelbi i qytetarit të përgjegjshëm dhe të lirë, për momentin garantohet vetëm nga demokracia.
Evropa nuk është vetëm burokracia, ngadalësia, joefikasiteti dhe korrupsioni, të cilat janë sigurisht të pranishme. Por ajo që duhet të na bëjë krenarë janë shpikësit tanë të mëdhenj, shkencëtarët tanë, mendimtarët tanë, artistët tanë. Ne jemi evropianë sepse u rritëm duke lexuar Platonin dhe Tolstoin, Danten dhe motrat Brontë, duke dëgjuar Mozartin dhe Verdin. Ne jemi evropianë sepse, pas kaq shumë fatkeqësive dhe kaq shumë premtimeve të rreme, kemi zbuluar disa vlera që i ndajmë dhe për të cilat duhet të jemi krenarë.
Ka të meta, dhe mbi të gjitha, ato ekzistonin kur Evropa ishte e ndarë, i mungonte vetëdija, dhe kishte vende që e konsideronin veten më të forta, më të mira, më të pastra se të tjerat. Nga pretendime të tilla lindën tmerret e nazizmit, fashizmit dhe luftërave vëllavrasëse. Por ishte pikërisht fitorja mbi racizmin dhe nacionalizmin që solli kaq shumë pikëllim dhe dhimbje që na lejoi të zbulonim vlerat e mishëruara në Kushtetutën tonë të bukur.
E megjithatë, flladi sot po bëhet më bindës dhe pëshpërit në veshin e të rinjve në veçanti, duke pohuar në mënyrë joshëse se në këtë epokë të teknologjisë, nevojitet një qeveri teknokratësh ekspertë, dhe masat duhet të luajnë bashkë dhe të binden. Paraja dhe pushteti janë masa e vetme e progresit dhe qytetërimit. Ndërkohë, flladi "ngadalë, shumë poshtë, rrjedh, gumëzhin në veshët e njerëzve, hyn me shkathtësi, në kokat dhe trurin e tyre, i trullos dhe i bën të fryhen".
Një erë e madhe ndryshimi është e nevojshme, thonë shumë. Pa e kuptuar se flladi joshës, i cili forcohet, "gradualisht fiton forcë, bëhet bubullimë, stuhia që fishkëllen në zemër të pyllit...", ia heq kapelen aftësisë së Rossinit të madh për të kuptuar fuqinë e flladeve të vëna në lëvizje nga gojët e interesuara...
Por a është kjo ajo që duam? Në vend të një demokracie të fituar me mund, a duam t'ia dorëzojmë të gjithë pushtetin teknokratëve të pasur sepse ata e dinë më mirë dhe kanë armët në duar? Të paktën thuajeni qartë, miq që përçmoni arritjen e madhe që është demokracia, e lindur nga shekuj gabimesh dhe dështimesh. Thuajeni sinqerisht se doni të hidhni poshtë lirinë e qytetarëve për hir të sigurisë dhe fitimit.
Falënderimet i shkojnë Mattarellës, i cili foli qartë, duke i nxitur evropianët, por veçanërisht italianët, të reflektojnë mbi rëndësinë e një arritjeje politike dhe etike që na kushtoi kaq shumë dhe ia vlen ta mbrojmë.
Lini një Përgjigje