Forum19 Prill 2024, 18:12

Shqipërisë po i mbarojnë produktet vendase!

Shkruar nga Dashnor Sula

Shqipërisë po i mbarojnë produktet vendase!

Pak ditë më parë denoncova se si qumështi që vjen nga Hungaria po zëvendëson atë vendas dhe blegtorët në Shqipëri po braktisin fshatin e po ikin në emigrim. Jo se dëshirojnë të ikin por për shkak se përballen me konkurrencën e pabarabartë. Qumështi i tire koston më shumë sesa ai që vjen nga Hungaria (pavarësisht rrugës së gjatë) sepse në Shqipëri dora e shtetit nuk thotë për ti shkruar për ti fundosur.

Me faktet e kësaj dua të qeverisë sot të denoncoj një tjetër fenomen. Numri i njerëzve që mbarështojnë nga blegtorët në Shqipëri po bie me ritme shumë të larta. Ndërmarrja tregtare vendas po e zapton Greqia, Hungaria, Kosova e vend e tjera të ballkanit.

Kemi qindra e qindra shqiptarë që kanë emigruar në Greqi nga dekadash. Detyrohen në stanet e gëzuarisë, të mëdha vendlindjes së tyre. Arrijnë super rezultate në vend të huaj, ndërsa në Shqipëri nuk kanë probleme të mbijetojnë. Sigurisht kjo jo për fajin e tire por politikave të tilla.

Të dhënat e INSTAT për tregjet e jashtme në të parën e vitit 2024 rezultatet janë të importuara të gjalla në sasi dhe rrit me 62%, teksa një vit më parë në këtë periudhë të vitit ishte 22%. Të dhënat tregojnë se gati 30% e sasisë së gjallë të gjalla vjen nga Greqia dhe atje për mish në Shqipëri.

Ndërsa numri i të dhënave për mbarështimin, që Dani i zakonshëm nga Holanda është krejt i ulët dhe gati në vlera të papërfillshme në krahasim me importet për mish.

Është e pakonueshme që një vend me kaq njerëz të huaj e fisnik që ka, me fushat e Myzeqesë, Dumresë, me alpet e veriut të importojë mish të ngrirë nga jashtë vendit që mund të konsumon mishin e keq, qumështin e shpejt nga fermat tona. 

Turistët që duan në Shqipëri duan të provokojnë produkte sepse ndryshe s’ka pse deri në shqip për të konsumuar mishin e qingjit që rritet në grekët e para disa kohë në frigorifer dhe bën disa kilometra në kohë që nuk dihet se si për të ardhur deri në vend tonë.