Gjithçka duhet të shkojë në mënyrën e duhur, në mënyrë që kjo luftë të përfundojë vërtet dhe që të mos ndodhë më...
Thelbi i gjithë situatës diplomatike është se ishte Rusia, dhe vetëm Rusia, që e filloi këtë luftë, dhe është Rusia, dhe vetëm Rusia, që ka refuzuar ta përfundojë atë gjatë gjithë pushtimit në shkallë të plotë. Që nga minutat e para të 24 shkurtit, Putini e ka zhvilluar këtë luftë me mospërfillje të plotë për sa nga populli i tij humbet dhe sa nga populli ynë vret.
Komandantët rusë nuk janë thjesht të prirur të veprojnë brutalisht, ata marrin urdhra të qartë që u lejojnë atyre të vrasin si të duan. Kjo është arsyeja pse lufta e Rusisë është kaq e përgjakshme, duke marrë jetë si në vijën e frontit ashtu edhe në qytetet paqësore të Ukrainës. Kjo është arsyeja pse Rusia jo vetëm që vret të rritur, por edhe rrëmben fëmijë dhe përpiqet t'i riedukojë ata në mënyrë që ata të marrin pjesë në luftë pasi të rriten.
Komandantët rusë tani po dërgojnë në sulme kundër pozicioneve ukrainase ata që ishin ende në shkollë fillore në vitin 2014, kur Krimea u pushtua dhe filloi agresioni hibrid i Rusisë kundër Ukrainës. Kjo është një luftë e gjatë, dhe gjëja kryesore që Rusia po përpiqet të bëjë është të ruajë aftësinë e saj për ta zhvilluar atë edhe më gjatë, dhe jo vetëm kundër Ukrainës. Kjo është arsyeja pse e vlerësojmë kaq thellë që kaq shumë forca dhe udhëheqës po punojnë për paqen tani.
Ukraina është mirënjohëse ndaj Shteteve të Bashkuara, ndaj çdo zemre amerikane dhe personalisht ndaj Presidentit Trump për ndihmën, duke filluar me Javelins , që ka shpëtuar jetë ukrainasish. Falënderojmë të gjithë në Evropë, në G7 dhe në G20 që po na ndihmojnë të mbrojmë jetën.
Është e rëndësishme të ruhet mbështetja. Është e rëndësishme të mos harrohet qëllimi kryesor, të ndalet lufta e Rusisë dhe të parandalohet që ajo të ndizet përsëri. Dhe për ta arritur këtë, paqja duhet të jetë dinjitoze. Vetëm në këtë vit, Putini ka dërguar tashmë qindra mijëra njerëz të popullit të tij drejt vdekjes së tyre për të pushtuar një përqind ose disa përqind të territorit ukrainas. Dhe kjo është ajo që po bën Rusia, një vend që tashmë ka më shumë territor të njohur ndërkombëtarisht se çdo shtet tjetër në botë. Kjo natyrë e luftës dhe përpjekjet e Rusisë për ta zgjatur atë, tregojnë se për ta kjo nuk ka të bëjë me territorin apo me mënyrën se si një fqinj apo një tjetër sillet ndaj Rusisë, por me "të drejtën e Rusisë për të bërë luftë", "të drejtën e saj për të nënshtruar" të tjerët dhe një mungesë themelore të sigurisë.
Kjo është arsyeja pse ne punojmë me kaq kujdes në çdo pikë, në çdo hap drejt paqes. Gjithçka duhet të shkojë në mënyrën e duhur, në mënyrë që kjo luftë të përfundojë vërtet dhe që të mos ndodhë më. Faleminderit të gjithëve që po ndihmoni! Faleminderit, Amerikë! Faleminderit, Evropë! Jam krenar për popullin tonë. Lavdi Ukrainës!
*Shënim: Ky është postimi përmbledhës i Zelenskyt në 'X', teksa në Gjenevë bëhen përpjekje për të arritur një dakordësi mbi kushtet e paqes me Rusinë.
The crux of the entire diplomatic situation is that it was Russia, and only Russia, that started this war, and it is Russia, and only Russia, that has been refusing to end it throughout the full-scale invasion. From the very first minutes of February 24, Putin has been waging…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) November 23, 2025
Imagjinoni një çast sikur i parë i Ukrainës të ishte Rama.