Ai e di se çfarë e pret...
“Nuk janë as njëqind prej tyre, nuk janë as 50, ndoshta janë 80 gjithsej...”. Në këtë mënyrë, shkëmbehen fjali rreth numrit të njerëzve që janë mbledhur rreth Kuvendit, ose në vendet ku janë mbajtur protesta sporadike në javët e fundit, midis qytetarëve rebelë të Serbisë kundër regjimit diktatorial të Aleksandar Vuçiçit.
Pas një viti përvoje tragjike, me shkarkime nga puna, shantazhe financiare, rrahje, mbyllje shkollash, studentë që humbasin vitin shkollor, askush nuk ka kohën dhe burimet për të dalë më tej në rrugë për të ushtruar presion mbi diktatorin që të shpallë zgjedhje.
Kjo është e qartë. Vetëm në raste të jashtëzakonshme, nga thellësitë e rebelimit dhe arsye frymëzuese. Megjithatë, Aleksandar Vuçiç, një frikacak, nuk duhet t’i shpallë ato. Zgjedhjet.
Ai e di që, megjithëse nuk ka më dhjetëra, qindra mijëra njerëz në rrugë..., ai e di që po i humbet zgjedhjet. Se të njëjtët njerëz që dolën në rrugë për një vit dhe rrezikuan ekzistencën e tyre fizike, jo vetëm ekzistencën e tyre financiare, nuk do të punojnë më në atë shkallë.
Ajo kohë ka kaluar. Të gjithë presin zgjedhjet.
Por paradoksi qëndron në faktin se koha ka kaluar edhe për regjimin e tij. Ndërsa koha e trazirave në rrugë ka kaluar.
Ai e di që, edhe pse nuk ka grumbullime masive në rrugë, siç ishte rasti disa muaj më parë, kjo nuk do të thotë që njerëzit e tërhequr në shtëpitë dhe vendet e tyre të punës nuk do të thonë "JO" në lidhje me sundimin e tij në qendrat e votimit.
Pavarësisht të gjitha makinacioneve zgjedhore në të cilat është angazhuar..., duke vjedhur dhe gënjyer, Vuçiç nuk mund të fitojë më as në zgjedhje të tilla të manipuluara.
Ai e di shumë mirë këtë, edhe nëse asnjë person i vetëm nuk do të dalë në rrugë për të protestuar kundër regjimit të tij.
Të gjithë ata miliona njerëz tani janë ulur në kolltukët e tyre në shtëpi duke qeshur me median dhe propagandën e tij, me të cilat ai po përpiqet t'i ndryshojë. T'u imponojë pikëpamjet e tyre.
Ata pyesin veten se cili budalla tjetër mund të besojë gënjeshtra të tilla, të gëlltisë vjedhje të tilla, shmangie të tilla përgjegjësie. Për vrasjet. Qytetarët e dinë këtë.
Ata thjesht po presin të shkojnë në qendrat e votimit dhe të votojnë "JO" kundër Vuçiçit dhe pastaj të dalin në rrugë në numrin më të madh ndonjëherë për të mbrojtur vullnetin zgjedhor. Ky është makthi i Vuçiçit.
Ai nuk interesohet më për protestat parazgjedhore, nuk interesohet më për asgjë tjetër përveç ditës së zgjedhjeve dhe ditës pas saj. Ai e di se çfarë e pret.
Ai është një macher, ai lufton me trimëri për të gjithë pasurinë që fitoi si profiter i luftës dhe hajduti më i madh i pronës së qytetarëve të Serbisë i regjistruar në historinë e kohëve të fundit. Ai nuk do të heqë dorë nga kjo. Ai kurrë nuk do të shpallë zgjedhje.
Ai e di që qytetarët po e presin në çdo copë asfalti në Serbi, në çdo kolltuk, në çdo vend pune, për ta çuar në gjyq, për t'u përgjigjur, pasi të jetë larguar nga pushteti. Ai e di që masa e demonstratave nuk është më një kriter për shprehjen e humorit të opinionit publik ndaj regjimit të tij. Ai e di që humbet zgjedhjet pavarësisht kushteve.
Presidenti Vuçiç është i mjerë. Protesta nuk dështoi, protesta pati sukses. Nuk ka më nevojë të mbahet një demonstratë masive në rrugët e Serbisë. Protesta kundër regjimit të Vuçiçit hyri në çdo shtëpi, në çdo vrimë në mur, në çdo mobilje.
Askush nuk do të votojë më kurrë për Aleksandar Vuçiçin. Vetëm, për fat të keq, ata që shantazhohen dhe kontrollohen drejtpërdrejt. Ato do të jenë votat e tij të vetme./Përshtati “Pamfleti” nga “Danas”
Lini një Përgjigje