Bota31 Mars 2023, 19:46

Cilat janë akuzat ndaj Trump dhe a rrezikon burgosjen ish-presidenti i SHBA?

Shkruar nga Pamfleti
Cilat janë akuzat ndaj Trump dhe a rrezikon burgosjen ish-presidenti i
Donald Trump

Avokatët e zotit Trump kanë treguar se arrestimi i ish-presidentit do të ndjekë procedurë standarde. Kjo do të thotë se ai do të udhëtojë nga shtëpia e tij në Mar-a-Lago në Florida për të bërë një paraqitje në gjykatën e Nju Jorkut...

Ish-Presidenti amerikan Donald Trump është zyrtarisht i pandehur. Një juri e madhe e Nju Jorkut votoi të enjten pro ngritjes së një padie penale ndaj ish-Presidentit. Akuzat nuk janë bërë publike, por hetimet janë përqendruar në pagesat e bëra gjatë fushatës presidenciale të vitit 2016, për të blerë heshtjen e ish-aktores së filmave pornografikë Stormy Daniels, për një marrëdhënie seksuale që ajo pretendon se ka patur me zotin Trump.

Por për çfarë akuzohet konkretisht Trump?

Në vitin 2016, gjatë kohës kur Trump po përgatitej të bëhej president, ylli i filmit për të rritur, Stormy Daniels kontaktoi me mediat dhe ju ofroi atyre kundrejt pagesës, informacione që provonin se ajo dhe Trump kishin pasur lidhje jashtëmartesore.

Ekipi i presidentit Trump e kuptoi këtë dhe avokati i tij Michael Cohen mori përsipër të mbylli çështjen që të mos bëhej publike dhe pagoi pornostaren Daniels, 130,000 dollarë për të heshtur.

Kjo nuk është e paligjshme. Megjithatë, kur Trump rimbursoi Cohen shumë që ai i kishte dhënë pornostare, në të dhënat për pagesën thuhej se ishte për tarifat ligjore. Për këtë Prokurorët thonë se kjo do të thotë që zoti Trump falsifikon të dhënat e biznesit, që është një kundërvajtje ligjore në Nju Jork.

Prokurorët pretendojnë gjithashtu se kjo shkel ligjin zgjedhor, sepse përpjekja e tij për të fshehur pagesat e tij ndaj zonjës Daniels ishte e motivuar nga mosdashja që votuesit të dinin se ai kishte një lidhje me të. Mbulimi i një krimi duke falsifikuar të dhënat është një akuzë e rëndë.

Çfarë ndodh nëse Trump arrestohet?

Avokatët e zotit Trump kanë treguar se arrestimi i ish-presidentit do të ndjekë procedurë standarde. Kjo do të thotë se ai do të udhëtojë nga shtëpia e tij në Mar-a-Lago në Florida për të bërë një paraqitje në gjykatën e qytetit të Nju Jorkut, të kompletuar me një prenotim zyrtar, gjurmë gishtash dhe fotografi. Sipas mediave amerikane, kjo do të ndodhë ditën e martë.

Duke pasur parasysh natyrën historike të një lëvizjeje të tillë dhe shqetësimet e sigurisë të përfshira, mënyra se si do të shpaloset kjo është e pasigurt dhe ka të ngjarë të jetë objekt negocimi midis zyrës së prokurorit të qarkut dhe ekipit të Trump. Pasi çështja të rezervohet dhe të zgjidhet një gjyqtar, detaje të tjera do të vendosen, të tilla si koha e gjykimit dhe kufizimet e mundshme të udhëtimit dhe kërkesat për lirimin me kusht për të pandehurin.

Një dënim për kundërvajtje do të rezultonte me gjobë. Nëse zoti Trump do të dënohej për akuzën e krimit, ai do të përballej me një dënim maksimal prej katër vjet burg, megjithëse disa ekspertë ligjorë parashikojnë se një gjobë është më e mundshme dhe se vendosja pas hekurave është shumë e pamundur.

A mundet Trump të kandidojë ende për president nëse dënohet?

Një aktakuzë apo edhe një dënim penal nuk do ta pengonte Trump të vazhdojë fushatën e tij presidenciale nëse ai vendos kështu dhe ai ka dhënë çdo indikacion se do të vazhdojë të ecë përpara pavarësisht se çfarë ndodh.

Në fakt, nuk ka asgjë në ligjin amerikan që e pengon një kandidat që shpallet fajtor për një krim që të bëjë fushatë dhe të shërbejë si president, madje edhe nga burgu. Megjithatë, arrestimi i zotit Trump do ta ndërlikonte fushatën e tij presidenciale. Arrestimi i Trump gjithashtu do të thellonte dhe nxiste ndarje edhe më të mëdha brenda sistemit politik amerikan.

Konservatorët besojnë se ish-presidenti po mbahet me një standard tjetër drejtësie, ndërsa liberalët e shohin këtë si një çështje të mbajtjes së përgjegjësisë ndaj shkelësve të ligjit madje edhe atyre në pozitat më të larta të pushtetit. /Pamfleti

trump shba akuza