Bota 4 Mars 2024, 20:03

Dështon plani i transferimit të emigrantëve në Ruanda, Dhoma e Lordëve voton kundër!

Shkruar nga Pamfleti

Dështon plani i transferimit të emigrantëve në Ruanda, Dhoma

Plani i qeverisë britanike për të dërguar azilkërkuesit në Ruandë duket se ka hasur vështirësi në votimin e bërë në Dhomën e Lordëve.

Kabineti i Rishi Sunak ka dështuar tashmë tre herë pasditen e së hënës për të kaluar ligjin. Priten ende disa votime të tjera në mbrëmje por shpresat janë të pakta që ligji të miratohet.

Amendamenti i mëparshëm që do të miratohej ishte të garantonte që Ruanda të mos shpallet një vend i sigurt derisa kushtet e traktatit shoqërues – të nënshkruar në nëntor – të zbatohen plotësisht dhe të parashikojnë një mekanizëm monitorimi për ta vendosur këtë.

Ky amendament vendos mekanizmin për të përcaktuar se traktati është zbatuar plotësisht në mënyrë që Ruanda të shpallet e sigurt dhe fluturimet të nisin drejt këtij vendi afrikan.

Rezultati i votimit të fundit ishte 277 vota kundër kundrejt 167 pro, çka do të thotë se qeveria humbi me një shumicë prej 110 votash më shumë se dy humbjet e mëparshme këtë pasdite.

Kryepeshkopi i Canterbury-t, i përndershmi Justin Welby, ka thënë se qëllimi i ligjit ndërkombëtar ishte të ndalonte qeveritë të bënin gjëra “që janë të gabuara”.

“Qeveria po sfidon të drejtën ndërkombëtare për të kufizuar veprimet tona. Dhe qëllimi i ligjit ndërkombëtar është të ndalojë qeveritë të ecin përpara me gjëra që janë të gabuara”, tha ai.

Bashkëmoshatari i konservatorëve, Lord Tugendhat, nipi i të cilit është ministri i sigurisë Tom Tugendhat, akuzoi ministrat se silleshin si partia në pushtet në romanin distopian të George Orwell-it, 1984, në lëvizjen e saj për të ligjësuar se Ruanda ishte e sigurt.

britania