Bota 2 Maj 2023, 21:56

Dorëzohet Viktor Orban, Hungaria nis reformën gjyqësore me shpresën për të zhbllokuar fondet e BE-së

Shkruar nga Pamfleti

Dorëzohet Viktor Orban, Hungaria nis reformën gjyqësore me

Parlamenti hungarez filloi të martën debatin për një reformë gjyqësore, e cila, nëse miratohet, do të zhbllokonte mbi 13.2 miliardë euro fonde të BE-së për Budapestin, në një kohë kur ekonomia e saj po vuan nga rritja e ulët dhe çmimet e larta.

Çështja është pavarësia e gjyqësorit, për të cilën zyrtarët e BE pretendojnë se është penguar nga qeveria e kryeministrit Viktor Orbán. Megjithatë, një reformë e propozuar synon të forcojë pavarësinë në disa mënyra, duke siguruar që Këshilli Gjyqësor Kombëtar, të mbetet i pavarur, duke reformuar Gjykatën e Lartë dhe Gjykatën Kushtetuese për t'i mbrojtur ata nga ndikimi politik. Parlamenti hungarez do të votojë mbi reformën të mërkurën.

Nëse çështja e pavarësisë së gjyqësorit zgjidhet, ajo zhbllokon shumicën e madhe të programeve të kohezionit”, tha komisioneri i buxhetit të BE-së Johannes Hahn një grupi gazetarësh javën e kaluar.

Përplasja e Budapestit me Brukselin për çështjet e sundimit të ligjit ka bërë që fluksi i parave të BE-së në vend të ngrihen këtë vit, një lëvizje e padëshiruar përballë tkurrjes së vazhdueshme ekonomike dhe inflacionit, i cili arriti një nivel të ri në prill në 25.4 për qind.

Kjo e ka shtyrë qeverinë e Orbanit të intensifikojë negociatat me Brukselin në mënyrë që të rifillojë pagesat e BE-së dhe reforma në drejtësi është pjesë e këtyre përpjekjeve.

orban hungaria be