Bota23 Shkurt 2024, 16:24

Emigrantët afrikanë kundër paktit Rama-Meloni: Kemi nevojë për siguri, nuk e dimë se çfarë do të ndodhë në Shqipëri!

Shkruar nga Pamfleti

Emigrantët afrikanë kundër paktit Rama-Meloni: Kemi nevojë

Emigrantët dhe azilkërkuesit në kryeqytetin e Tunizisë shprehën mendimet e tyre mbi marrëveshjen mes Shqipërisë dhe Italisë për emigrantët. Parlamenti i Shqipërisë miratoi marrëveshjen që vendi të mbajë mijëra azilkërkues për Italinë, pavarësisht protestave nga ligjvënësit e opozitës dhe grupet e të drejtave të njeriut.

Africanews shkruan se për disa nga njerëzit që aktualisht strehohen në një kamp në Tunis, Shqipëria nuk është destinacioni i zgjedhur për ta. Megjithatë, të tjerë thanë se ishin të hapur për të shkuar në Shqipëri, veçanërisht ata që ikin nga lufta ose shtypja në vendet e tyre.

"Ne kemi nevojë për siguri dhe siguri sepse nuk e dimë se çfarë do të ndodhë me ne në Shqipëri. Nëse vendimi i Evropës do të na ndihmojë, ne e mbështesim atë dhe shpresojmë se ata do të na ndihmojnë sepse ne tashmë po ikim nga lufta," tha Ahmed, një sudanez.

Sipas marrëveshjes pesëvjeçare, Shqipëria do të strehonte deri në 3000 emigrantë të shpëtuar nga ujërat ndërkombëtare në çdo kohë. Meqë kërkesat për azil pritet të zgjasin rreth një muaj për t'u përpunuar, numri i azilkërkuesve të dërguar në Shqipëri mund të arrijë deri në 36,000 në një vit.

Shqipëria nuk është anëtare e Bashkimit Evropian dhe ideja e dërgimit të azilkërkuesve jashtë bllokut është e diskutueshme. Marrëveshja u miratua nga presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen si një shembull i të menduarit jashtë kutisë, por është kritikuar gjerësisht nga grupet e të drejtave.

Marrëveshja, e nënshkruar në nëntor midis kryeministrit shqiptar Edi Rama dhe kryeministres italiane Giorgia Meloni, është pjesë e përpjekjeve të Melonit për të ndarë barrën e trajtimit të migracionit me vendet e tjera evropiane.