Bota 8 Mars 2023, 08:12

“Jam gati për luftë”/ OKB del kundër Britanisë: Plani i ri për refugjatët shkel ligjin ndërkombëtar

Shkruar nga Pamfleti
“Jam gati për luftë”/ OKB del kundër Britanisë:
Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar, Rishi Suank

Ligji për azilin e propozuar nga qeveria britanike është shumë shqetësues dhe do të bllokonte edhe ata që kanë një kërkesë bindëse, ka thënë agjencia e Kombeve të Bashkuara për refugjatët.

Përfaqësuesja e UNHCR-së në Mbretërinë e Bashkuar, Vicky Tennant, i tha BBC-së se masa shkel ligjin ndërkombëtar dhe nuk ishte e nevojshme për të ndaluar kalimet për në Britani.

"Ne jemi shumë të shqetësuar. Kjo në fakt po mbyll qasjen në azil në Britani për njerëzit që vijnë në mënyrë të parregullt.

Ne besojmë se është një shkelje e qartë e Konventës së Refugjatëve dhe mbani mend se edhe njerëzit me pretendime shumë bindëse thjesht nuk do të kenë mundësinë t'i parashtrojnë ato.", tha ajo për BBC.

Kryeministri Rishi Sunak ka thënë se ai është "i gatshëm për luftë" për të sjellë ligjin dhe për të kapërcyer çdo sfidë ligjore.

Laburistët kanë thënë se planet rrezikojnë të "përkeqësojnë kaosin".

Të martën, qeveria britanike prezantoi një ligj të ri i cili në mënyrë efektive do të ndalonte këdo që arrin përmes një rruge të paligjshme të kërkojë azil në Mbretërinë e Bashkuar.

Kushdo që zbulohet se ka hyrë ilegalisht në vend do të kthehet dhe bllokohet pretendimi i nënshtetësisë britanike në të ardhmen.

Masa është pjesë e përpjekjeve për të adresuar një rritje të numrit të njerëzve që mbërrijnë në Britani përmes kalimeve të Kanalit çdo vit, i cili u rrit nga rreth 300 në 2018 në më shumë se 45,000 në 2022.

Konventa për Refugjatët e 1951, është një traktat shumëpalësh që përcakton se kush kualifikohet si refugjat dhe detyrimet e shteteve nënshkruese për t'i mbrojtur ata.

Tennant tha se Mbretëria e Bashkuar ka një "traditë të gjatë humanitare" dhe se çështjet me migracionin mund të trajtohen me kontrolle të duhura dhe një sistem të administruar më mirë.

"Vëreni sistemin e azilit të funksionojë.Bëni një proces të drejtë, efikas dhe më të shpejtë të procesit të azilit.

Nëse njerëzit nuk kanë të drejtë për azil, kthejini ata në vendet e tyre dhe nëse kanë, atëherë lejojini të integrohen dhe ta çojnë këtë proces shumë më shpejt.", theksoi Tennant.

Për këtë “çështje të nxehtë”, vetë kryeministri britanik thotë se ai është gati për luftë me varkat e emigrantëve.

Ndërsa Sekretarja e Brendshme, Suella Braverman u ka shkruar të gjithë deputetëve konservatorë duke thënë se ka "më shumë se 50% mundësi" legjislacioni për emigrantët mund të mos jetë në përputhje me GJEDNJ(Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut) dhe legjislacioni pritet gjerësisht të përballet me sfida ligjore.

Çfarë do të thotë ligji i ri i Britanisë për emigrantët?

-Personat e larguar nga MB do të bllokohen nga kthimi ose kërkimi i nënshtetësisë britanike në të ardhmen

-Emigrantët nuk do të marrin lirimin me kusht ose nuk do të jenë në gjendje të kërkojnë rishikim gjyqësor për 28 ditët e para të paraburgimit

-Do të ketë një kufi në numrin e refugjatëve që Mbretëria e Bashkuar do të vendosë përmes "rrugëve të sigurta dhe ligjore" - të vendosur çdo vit nga Parlamenti

-Sekretari i Brendshëm ka detyrë për të ndaluar ata që mbërrijnë në Mbretërinë e Bashkuar ilegalisht dhe për t'i larguar ata në Ruanda ose në një vend të tretë "të sigurt". Kjo do të ketë përparësi ligjore mbi të drejtën e dikujt për të kërkuar azil

-Moshat nën 18 vjeç, ata që nuk janë të aftë për të fluturuar nga pikëpamja mjekësore ose ata që janë në rrezik të dëmtimit serioz në vendin ku po largohen do të mund të vonojnë largimin

-Çdo kërkesë tjetër për azil do të dëgjohet nga distanca pas heqjes

 

Duke folur në një konferencë shtypi, Sunak tha se ai besonte se nuk do të ishte e nevojshme që Mbretëria e Bashkuar të largohej nga Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut në mënyrë që të zbatonte politikën e saj.

Ai theksoi se qeveria e tij po përmbushte detyrimet ndërkombëtare.

"Unë e kuptoj se do të ketë debat për ashpërsinë e këtyre masave. Gjithçka që mund të them është se e kemi provuar në çdo mënyrë tjetër dhe nuk ka funksionuar.Politika ime është shumë e thjeshtë: është ky vend dhe qeveria juaj që duhet të vendosin se kush do të vijë këtu, jo bandat kriminale.", tha Sunak.

 

okb-së del kundër britanisë ligjin për refugjatët okb