Bota23 Qershor 2024, 22:22

Joe Biden duhet të mësojë nga gabimi i Abraham Lincoln!   

Shkruar nga Pamfleti

Joe Biden duhet të mësojë nga gabimi i Abraham Lincoln!

Lincoln vendosi katër strategji nga të cilat Biden mund të përfitojë.

Fjalimi i fundit i Presidentit Biden në Normandi, duke theksuar zgjedhjen me të cilën përballet bota midis demokracisë dhe autokracisë, nënvizoi atë që ka qenë e qartë që kur ai filloi fushatën e tij të rizgjedhjes në janar.

Por a mund t'i kthejë ai zgjedhjet në një referendum mbi demokracinë dhe të fitojë? Përgjigja mund të varet nga fakti nëse ai mëson nga një gabim politik i bërë nga njeriu që ai shpesh imiton: Abraham Lincoln.

Sa herë që Biden mbron demokracinë, republikanët kërkojnë ta përshkruajnë atë si "ndarësit kryesor". Strategjia e fushatës që ata po vendosin është se si Lincoln e gjeti veten të akuzuar për shtyrjen e vendit drejt luftës në 1858, pasi ai shqiptoi një rresht që është një nga pjesët më të famshme dhe më të qëndrueshme të retorikës politike.

"Një shtëpi e ndarë kundër vetvetes nuk mund të qëndrojë", tha Lincoln, duke cituar nga Testamenti i Ri, teksa nisi fushatën e tij për Senatin e SHBA. Ai po paralajmëronte se çfarë do të të bënin mbështetësit e skllavërisë nëse do të arrinin ta përhapnin atë në territore, siç lejohej me Aktin Kansas-Nebraska.

Pothuajse çdo president i ditëve moderne ka përdorur frazën e Linkolnit, shpesh si pjesë e një thirrjeje për unitetin kombëtar gjatë sezonit zgjedhor. Megjithatë, zakonisht harrohet se ato fjalë mund t'i kenë ndihmuar Lincolnit në garën e Senatit, siç ka vënë në dukje studiuesi i Linkolnit, Allen Guelzo .

Megjithëse Lincoln synonte të frymëzonte unitet kundër përhapjes së skllavërisë, demokratët e kthyen metaforën kundër tij, duke e akuzuar atë për ndezjen e tensioneve dhe shtyrjen e vendit drejt konfliktit - pikërisht atë që ata vetë kishin bërë përmes mbështetjes së tyre ndaj Aktit Kansas-Nebraska.

Megjithëse besimi në Bibël e kapërceu partishmërinë, retorika e Lincoln-it gjithçka ose asgjë u dha kundërshtarëve të tij një hapje për ta përshkruar atë si një ekstremist përçarës. Republikanët tani po bëjnë pothuajse të njëjtën gjë me Biden në përpjekje për të mbledhur votuesit rreth një teksti tjetër të shenjtë - Kushtetutën - dhe duke argumentuar se republikanët MAGA kërcënojnë vendin dhe demokracinë.

Duke pasur parasysh mbështetjen e republikanëve për përpjekjen për të përmbysur zgjedhjet e 2020-ës, Biden është i justifikuar për të ngritur këtë akuzë, ashtu siç ishte Lincoln në përdorimin e metaforës "shtëpi të ndarë". Por kjo nuk do të thotë se ai duhet.

Sulmi ndaj mbështetësve të Trump, i cili nuk funksionoi për Hillary Clinton në 2016, u lejon republikanëve të përshkruajnë thirrjet e Bidenit për unitet si një mashtrim. Akoma më keq, ai afirmon mënyrën se si Donald Trump dëshiron që votuesit t'i shohin zgjedhjet, e cila është e njëjta mënyrë që disa në Jug i panë zgjedhjet e 1860 - si Harmagedoni. Fitoni ose vendi humbet.

Nëse Biden bën një argument paralel – të fitojë ose të vdesë demokracia – ai do të luajë në anën e fushës së Trump, ku pikët shënohen përmes frikës dhe frikësimit, duke i dhënë Trump një avantazh të vendosur.

Pra, çfarë mund të mësojë Biden nga Lincoln?

Në debatin e tij të parë me Stephen Douglas, ku ai u detyrua të mbante një qëndrim mbrojtës për fjalimin e tij "për shtëpinë  ndarë", Lincoln vendosi katër strategji nga të cilat Biden mund të përfitojë.

Së pari, ai vuri në punë zgjuarsinë e tij, duke u tallur me Douglasin për kritikat e tij ndaj vargut biblik në mënyra që çarmatosën dhe e bënë të dashur. Biden, i cili kënaqet me shaka irlandeze amerikane, duhet të argëtohet më shumë duke e ulur Trumpin në madhësi. Një xhaxha i vjetër që mund të çajë një dhomë fiton zemrat.

Së dyti, Lincoln e ndau veten nga krahu radikal i partisë së tij, duke siguruar audiencën e tij se ai nuk ishte as abolicionist dhe as besimtar duke ripohuar mbështetjen e tij për të drejtën e skllevërve për të rimarrë lirinë e tyre. Fushata e Bidenit duhet të kërkojë mundësi për të nënvizuar ndarjen e saj nga e majta ekstreme e partisë, veçanërisht për çështjet ku Trump po ndez frikën, si krimi dhe siguria kufitare.

Së treti, Lincoln bëri gjithçka për të shprehur mirëkuptimin personal për kundërshtarët e tij dhe solidaritetin me ta, duke thënë se jugorët "janë pikërisht ata që ne do të ishim në situatën e tyre". Biden nuk duhet të hezitojë të thotë shumë të njëjtën gjë për mbështetësit e Trump. Një veprim i tillë do të forcojë thirrjen e tij për unitet duke dërguar një mesazh më mirëpritës për votuesit e pavendosur, duke i privuar republikanët nga lloji i avantazhit që fituan nga komenti i "shportës së të mjerueshme" të Klintonit.

Së katërti, dhe më e rëndësishmja, Lincoln riformuloi debatin. Pa dhënë asnjë centimetër mbi parimin që kishte më shumë rëndësi për të, ai theksoi se si dallimet lokale janë pjesë përbërëse e “lidhjeve të Unionit”. Me fjalë të tjera, për sa kohë që amerikanët mbanin besim me Themeluesit, një shtëpi e ndarë kundër vetvetes mund të qëndronte.

Biden, gjithashtu, mund të refuzojë të japë një centimetër mbi parimin që ka më shumë rëndësi për të: sundimi i ligjit dhe transferimi paqësor i pushtetit. Por në të njëjtën kohë, ai mund të nxjerrë në pah se si toleranca ndaj dallimeve, edhe në çështjet më të diskutueshme, është pjesë e asaj që bashkon kombin. Një popull i ndarë ashpër mund të qëndrojë së bashku, për sa kohë që ne i përmbahemi shtetit të së drejtës dhe asaj që e mbështet atë: respektimin e rezultateve të zgjedhjeve.

Megjithëse këto taktika nuk ishin të mjaftueshme për ta çuar Linkolnin drejt fitores në 1858, ato në fund e ndihmuan ta ngrinin atë në Shtëpinë e Bardhë, ku mbetën shenja dalluese të udhëheqjes së tij.

Nëse Biden drejton një fushatë si ajo e “shtëpisë së ndarë”, fati i Lincoln-it, i 1858 do ta shoqërojë atë. Por nëse ai drejton një fushatë më gjithëpërfshirëse, ai mund të këndojë përsëri korin fitore dhe të bëjë atë që Linkoln ëndërronte në mandatin e tij të dytë, të lidhë plagët e kombit./Përshtati “Pamfleti” nga “The Washington Post”