Bota21 Gusht 2023, 19:26

“Lufta” për ujin dhe emigrimi masiv, hija e një krize të re që do të shkundë botën

Shkruar nga Pamfleti

“Lufta” për ujin dhe emigrimi masiv, hija e një krize

Mungesa e mundshme e një burimi jetik si ky do të kishte efekte shkatërruese për popullsinë e prekur, duke filluar nga uji i pijshëm. Nga këtu, bujqësia , industria dhe ekonomia do të arrinin të paktën një mbyllje të pjesshme, nëse jo totale...

Luftërat, uria, persekutimet dhe së shpejti uji. Arsyet që kanë shkaktuar flukset migratore për dekada, në mos me shekuj, kanë mbetur gjithmonë të njëjta. Megjithatë, në të ardhmen gjërat do të ndryshojnë: mungesa e ujit të pijshëm, tharja e rezervuarve dhe si rrjedhim ndërprerja e çdo aktiviteti bujqësor apo industrial që mund të mbështesë një ekonomi, qoftë edhe atë të vogël lokale, janë kërcënimet që shqetësojnë më shumë.

Mungesa e ujit

Fjala kyçe është ‘stresi i ujit’ - i cili, siç shpjegohet nga Instituti i Burimeve Botërore (ËRI), është një term që tregon marrëdhënien midis kërkesës për ujë në krahasim me ujin e disponueshëm. Sa më e lartë të jetë kjo shifër, aq më i lartë është “stresi” dhe për rrjedhojë aq më shumë i afroheni një marrëdhënieje kritike.

Një nga arsyet kryesore të rritjes së stresit ujor është rritja e popullsisë , e cila padyshim rrit nevojën për ujë. Kjo i bashkohet një faktori tjetër po aq të rëndësishëm: rritja e temperaturave në nivel global, për shkak të ndryshimeve klimatike, të cilat në të ardhmen mund të shkaktojnë rritje të zonave të thata, periudha të zgjatura thatësire dhe për rrjedhojë një vështirësi më të madhe në gjetjen e lehtë të ujëvarës.

Nivelet e rrezikut

Nivelet e rrezikut të identifikuara nga WRI variojnë nga ato të pakta, pra zonat ku nuk ka ujë dhe nuk konsumohet, deri në " shumë të larta ", pra ku konsumohet më shumë se 80% e ujit të rinovueshëm të disponueshëm në vit. Zonat që i përkasin kësaj kategorie do të ishin të parat që do të vuanin efektet e faktorëve të listuar më sipër.

Sipas të dhënave nga Atlasi i Rrezikut të Ujit- WRI , i publikuar në 16 gusht, një e katërta e popullsisë së botës, e shpërndarë në 25 vende, është çdo vit e ekspozuar ndaj rreziqeve shumë të larta të stresit ujor. Normat e rrezikut ndryshojnë natyrshëm gjatë gjithë vitit, në varësi të stinëve. Sërish sipas raportit të WRI, në fakt, të paktën gjysma e popullsisë së botës, rreth 4 miliardë njerëz, i ekspozohet këtij rreziku të paktën një muaj në vit. Kjo shifër pritet të rritet, me të dhënat që parashikojnë një rritje në 60% të popullsisë në vitin 2050.

Analiza e WRI merr parasysh vetëm ujërat sipërfaqësore, p.sh. liqenet, lumenjtë dhe rezervuarët që mbushen lehtësisht falë reshjeve. Nga ana tjetër, uji nëntokësor është më i vështirë për t'u matur, por edhe më i ngadalshëm për t'u rigjeneruar. Problemi qëndron pikërisht në këtë veçori të fundit, siç raportohet nga Washington Post. Samantha Kuzma, drejtuese e Atlasit të Rrezikut të Ujit të Ujësjellësit , shpjegon se si është e rrezikshme mungesa e të dhënave për këtë lloj rezerve ujore: "Ne nuk jemi në gjendje të identifikojmë kur kjo uji rrezikon të mbarojë”.

Aktualisht, vetëm 0,5% e ujit në planet është në dispozicion në formë të lëngshme dhe të pijshme. Pjesa e mbetur gjendet në oqeane, atmosferë dhe akull. Prandaj, dështimi për të parashikuar se sa mund të shfrytëzohet një burim i ujërave nëntokësore, për të mos e varfëruar atë, paraqet një rrezik që duhet marrë parasysh në planifikimin e një reagimi adekuat ndaj një krize të ngjashme.

Rrjedhat migratore

Mungesa e mundshme e një burimi jetik si ky do të kishte efekte shkatërruese për popullsinë e prekur, duke filluar nga uji i pijshëm. Nga këtu, bujqësia , industria dhe ekonomia do të arrinin të paktën një mbyllje të pjesshme, nëse jo totale. Në varësi të nivelit të stresit ujor.

Në varësi të skenarit optimist, realist apo pesimist të analizuar, mund të parashikohen flukset migratore që mund të ndodhin në të ardhmen. Siç shpjegohet gjithmonë nga Washington Post, shumë zona rurale marrin burime ujore nëntokësore, duke mos ditur se sa mund të zgjasin këto, ka shumë të ngjarë që fillimisht të ketë një migrim drejt qendrave më të mëdha urbane, afër burimeve ujore sipërfaqësore. Por nga këtu, në skenarin më të keq, nevoja për të braktisur atë rajon apo edhe atë vend krejtësisht është afër.

Vendet më të prekura

Ndër zonat më të prekura nga stresi i ujit aktualisht janë Turqia, Libani, Siri , Irani dhe Afganistani, si dhe pjesë të Tunizisë dhe Marokut. Zona më e prekur dhe gjithashtu më e populluar është Azia Juglindore, me Indinë ndër vendet kryesore që tashmë po përjetojnë krizën e ujit. Gadishulli i gjerë aziatik aktualisht është shtëpia e 1.4 miliardë njerëzve. Një migrim në kërkim të ujit, edhe në vetëm njëzet vjet, do të ishte praktikisht i pamundur të mbahej.

Italia apo Spanja, por edhe disa shtete amerikane , duke përfshirë Idahon, Koloradon, Kaliforninë, Arizonën, Nebraskën dhe Nju Meksikën kanë në dispozicion burime ekonomike të cilat mund të përdoren për të investuar në emergjencë dhe menaxhim të burimeve ujore. Mundësi që vende si Libani apo Afganistani, ekonomikisht të gjunjëzuar, nuk i kanë.

Një fluks i pakontrolluar migrimesh, duke menduar edhe për një rritje të popullsisë botërore në të ardhmen, mund të shkaktojë një ‘luftë të vërtetë ujore’, një hipotezë që kryesisht është ndjekur prej vitesh nga ekspertë të ndryshëm të sektorit. /Përshtati “Pamfleti” nga “Inside Over”

uji kriza emigrim