Bota24 Maj 2024, 12:04

Olaf Scholz: Nga do t'i vijë fundi Vladimir Putinit?!

Shkruar nga Pamfleti
Olaf Scholz: Nga do t'i vijë fundi Vladimir Putinit?!
Olaf Scholz, kancelari i Gjermanisë

Përveç pengesave bërthamore, ne po shikojmë forcat e forta konvencionale, mbrojtjen ajrore dhe raketore, si dhe aftësitë kibernetike, hapësinore dhe goditje me precizion të thellë.

Në fillim të këtij muaji, jashtë qytetit të vogël lituanez të Pabradës, së bashku me presidentin e Lituanisë, Gitanas Nauseda, pashë tanke gjermane Boxer që zhurmonin mbi një fushë ranore. Më pak se 10 km nga kufiri me Bjellorusinë, predha shurdhuese mortajash po qëlloheshin. Shkurre dhe pemë ishin hedhur në shtresa të trasha tymi. E megjithatë kontrasti nuk mund të ishte më i madh në krahasim me kohën kur Wehrmacht-i i Adolf Hitlerit marshoi në Lituani 83 vjet më parë dhe e ktheu atë vend dhe shtetet e tjera të Evropës Qendrore dhe Lindore në "toka gjaku"—një term i krijuar me vend nga Timothy Snyder, një historian. Këtë herë, trupat gjermane erdhën në paqe, për të mbrojtur lirinë dhe për të penguar një agresor imperialist së bashku me aleatët e tyre lituanez.

Pikërisht në momente të tilla e kupton se sa larg ka arritur Evropa. Ish-armiqtë janë bërë aleatë.

I kemi shembur muret dhe perdet e hekurta qe na ndanin. Për dekada, ne madje arritëm ta dëbojmë luftën midis popujve tanë në librat e historisë. Sepse ne të gjithë iu përmbaheshim disa parimeve themelore: kurrë më nuk duhet të ndryshohen kufijtë me forcë. Sovraniteti i të gjitha shteteve, të mëdha dhe të vogla, duhet të respektohet. Asnjëri prej nesh nuk duhet të jetojë përsëri me frikën e fqinjëve tanë.

Duke sulmuar dhe pushtuar Ukrainën, Vladimir Putin ka shkatërruar secilin prej këtyre parimeve. Unë e quajta këtë sulm ndaj urdhrit të paqes të Evropës një Zeitenwende, një pikë kthese historike. Edhe në deklaratat e tij publike, zoti Putin nuk lë asnjë dyshim për motivimet e tij: ai dëshiron të rivendosë një Rusi perandorake, së pari duke nënshtruar Ukrainën dhe Bjellorusinë në shtete kukull. Askush, përveç – ndoshta – vetë zotit Putin, nuk e di se ku dhe kur mund të përfundojë kjo ndjekje e pamëshirshme e imperializmit. Por ne të gjithë e dimë se ai nuk ka asnjë shqetësim për ta kthyer një vend tjetër në një vend gjaku.

E megjithatë, imperializmi brutal i Putinit nuk do të ketë sukses. Sot, Bashkimi Evropian dhe anëtarët e tij janë përkrahësit më të mëdhenj financiarë dhe ekonomikë të Ukrainës. Vetëm Gjermania ka dhënë tashmë 28 miliardë euro (30 miliardë dollarë) ndihmë ushtarake, e dyta vetëm pas Shteteve të Bashkuara. Por ne nuk duhet të harrojmë se zoti Putin është në këtë për një kohë të gjatë. Ai beson se demokracitë si kjo e jona nuk do të jenë në gjendje të mbështesin Ukrainën për vitet që mund të vijnë.

Vërtetimi i zotit Putin e gabuar fillon nga shtëpia – duke mbajtur mbështetjen e gjerë publike për Ukrainën. Kjo do të thotë të shpjegohet, përsëri dhe përsëri, se të ndihmosh Ukrainën është një investim i domosdoshëm në sigurinë tonë. Do të thotë gjithashtu adresimi i shqetësimeve të atyre që kanë frikë se lufta mund të përhapet. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të jemi të qartë se NATO nuk kërkon konfrontim me Rusinë – dhe se ne nuk do të bëjmë asgjë që mund të na kthejë në një palë të drejtpërdrejtë në këtë konflikt. Deri më tani, kjo strategji e ka mbajtur të lartë mbështetjen në Gjermani; në fakt, ajo vazhdon të rritet. Kështu që zoti Putin duhet ta marrë seriozisht kur i themi se Gjermania do të mbështesë Ukrainën për aq kohë sa të duhet.

Premtimi më themelor që çdo qeveri u detyrohet qytetarëve të saj është të sigurojë sigurinë dhe sigurinë e tyre, në të gjitha dimensionet e saj. Pa siguri, gjithçka tjetër nuk është asgjë. Në Gjermani, ne ndryshuam kushtetutën tonë për të krijuar një fond prej 100 miliardë eurosh për të rindërtuar dhe modernizuar ushtrinë tonë. Qëllimi ynë është ta kthejmë Bundeswehr-in në forcën më të fortë konvencionale të Evropës. Nga ky vit dhe në të ardhmen, ne do të shpenzojmë 2% të PBB-së për mbrojtje. Për herë të parë që nga Lufta e Dytë Botërore, ne do të vendosim përgjithmonë një brigadë të plotë luftarake jashtë Gjermanisë - në Lituani. Ushtarët që pamë në Pabradë janë vetëm pararoja. Dhe ne do të kontribuojmë një divizion gjerman në gatishmëri më të lartë për NATO-n, si dhe asete të tjera të rëndësishme ajrore dhe detare. Këto janë ndryshime të pashembullta, tektonike në politikën e sigurisë dhe mbrojtjes së Gjermanisë.

Dhe ne nuk jemi vetëm. Suedia dhe Finlanda iu bashkuan NATO-s, duke e bërë aleancën edhe më të fortë. Shumë aleatë tani respektojnë premtimin 2% të NATO-s për shpenzimet e mbrojtjes. Ajo që pashë në Pabradë është e vërtetë në të gjithë Evropën: aleatët e NATO-s dhe partnerët evropianë janë duke qëndruar së bashku, më afër se kurrë më parë.

Për dekada, NATO ka qenë garantuesi përfundimtar i paqes dhe sigurisë në zonën euro-atlantike. Është ende dhe duhet të vazhdojë të jetë kështu edhe në të ardhmen.

Evropianët mund dhe do të duhet të kontribuojnë më shumë në ndarjen e barrës transatlantike. Kjo është e vërtetë pavarësisht nga rezultati i zgjedhjeve presidenciale në SHBA në nëntor. Prandaj, unë mbështes propozimin e Presidentit Emmanuel Macron për të zhvilluar një bisedë rreth mbrojtjes së ardhshme të Evropës. Unë thashë në fillim të këtij viti se ne duhet të forcojmë shtyllën evropiane të NATO-s - dhe ne duhet të forcojmë shtyllën evropiane të parandalimit tonë. Për të qenë të qartë, nuk do të ketë asnjë "armë bërthamore të BE-së" - kjo është thjesht joreale. Gjithashtu nuk ka asnjë qëllim për të vënë në dyshim sovranitetin e bërthamës franceze të disuasionit. Në të njëjtën kohë, mirëpres faktin që presidenti francez theksoi dimensionin evropian të forcës franceze.

Ne duhet të diskutojmë se si të marrim përzierjen e duhur të aftësive për të mbrojtur Evropën dhe për të penguar çdo agresor – sot dhe në të ardhmen. Përveç pengesave bërthamore, ne po shikojmë forcat e forta konvencionale, mbrojtjen ajrore dhe raketore, si dhe aftësitë kibernetike, hapësinore dhe goditje me precizion të thellë. Ne po investojmë në këto fusha së bashku me aleatët dhe partnerët tanë, duke forcuar kështu industritë tona të mbrojtjes evropiane për të përballuar sfidat që dalin nga Zeitenwende.

Duke pasur parasysh se sa afër janë vendet tona në Evropë, duke pasur parasysh vlerat dhe interesat që ne të gjithë ndajmë, nuk mund të mendoj për ndonjë skenar të mundshëm në të cilin kërcënohen interesat jetike të njërit prej nesh pa kërcënuar edhe interesin jetik të Gjermanisë. Ky është themeli më i fortë që shtylla evropiane e NATO-s mund të ketë. Ai përforcon mesazhin e ndarë nga të gjithë aleatët, në të dy anët e Atlantikut: një sulm ndaj njërit prej nesh është një sulm ndaj të gjithëve ne. Askush nuk duhet të guxojë kurrë të sulmojë një centimetër të aleancës, pasi ne do ta mbrojmë atë së bashku. Kushdo që e hedh poshtë këtë si buzëkuq, le të shikojë se çfarë po bëjmë ne në terren. Pabrada (qytet në Lituani) mund të jetë një vend i mirë për të filluar kërkimin.

*Opinion nga Olaf Scholz, kancelari i Gjermanisë për The Economist

olaf scholz putin