Olaf Scholz

Gjermania një ‘parajsë’ pastrimi parash, ministri Olaf Scholz: Qeveria do të vendosë një ligj, do ta luftojmë - Bota
Bota31 Korrik 2019, 10:41

Gjermania një ‘parajsë’ pastrimi parash, ministri Olaf Scholz: Qeveria do të vendosë një ligj, do ta luftojmë

Shkruar nga Pamfleti
Gjermania një ‘parajsë’ pastrimi parash, ministri Olaf

Gjermania një 'parajsë' pastrimi parash, ministri Olaf Scholz: Qeveria do të vendosë një ligj, do ta luftojmë

Gjermania, parajsë për pastrim parash? Të dhëna shqetësuese ka prej vitesh. Megjithatë këtej e tutje do të jetë krejt ndryshe, premton Ministri federal i Financave.

“Pastrimi i parave është një problem serioz në vendin tonë”, thotë Ministri federal i Financave, socialdemokrati  Olaf Scholz. “Ne duhet ta shmangim këtë.” Ndaj të mërkurën (31.07) qeveria do të vendosë një ligj, me të cilin Republika Federale e Gjermanisë “në nivel ndërkombëtar do të ketë standardet më të larta në luftën kundër pastrimit të parasë”.

Më shumë grupe profesioni se deri më sot, me këtë ligj do të detyrohen që të njoftojnë nëse kanë dyshime për pastrim paraje. “Në radhë të parë tregu i pasurive të patundshme duhet vrojtuar më me kujdes”, tha Scholz për gazetat e grupit Funke Mediengruppe. Politikani socialdemokrat synon gjithashtu të detyrojë për transparencë edhe qendrat e ankandeve apo tregtarët e metaleve të ҁmueshme.

Sipas vlerësimeve të Transparency International ndërkohë 15 deri në 30 përqind e parave nga bizneset kriminale investohen në pasuri të patundshme. Në Berlin dhe në Brandenburg së fundi janë konfiskuar 77 imobilje, që dyshohej se ishin blerë me para nga kriminaliteti.

Parashikohet gjithashtu që njësia e federatës kundër larjes së parasë të ketë një qasje më të mirë tek të dhënat e autoriteteve hetimore. Kjo njësi e quajtur Financial Intelligence Unit (FIU) e atashuar pranë doganave, ndërkohë posedon mjetet e nevojshme, që të mund të kryejë punën e saj, tha Scholz. Tani ato do të pajisen edhe me kompetenca dhe mundësi shtesë, “në mënyrë që të funksionojë më mirë edhe bashkëpunimi me autoritetet e tjera”.

Para dy vjetësh FIU kaloi në kompetencat doganore duke u shkëputur prej Zyrës Federale të Kriminalisitkës. Autoriteti i reformuar për një kohë të gjatë dukej se nuk ishte në gjendje që t’ua transmetonte në kohën e duhur hetuesve rastet e dyshimeve për larje parash. Edhe pas një viti në komisionin e financave të Bundestagut lidhur më këtë bëhej fjalë për një “rrezik të madh për sigurinë e brendshme”. Politikanët e opozitës e quanin atë një “katastrofë të politikës së brendshme” dhe një “bombë me sahat”.

Ministri i Financave Scholz pranoi, që Gjermania ka nevojë për disa “përmirësime”. Por tani, sipas tij, ndjekësit e larjes së parave do të bëhen “gjithnjë e më të aftë për veprim”./DW

Bota ministri federal i Financave Olaf Scholz parajsa e pastrimit të parave socialdemokrati