Bota18 Prill 2023, 22:08

Rreth 200 antena në ambasadat ruse, si Putini arriti të përgjojë gjithë Evropën pa u vënë re 

Shkruar nga Pamfleti

Rreth 200 antena në ambasadat ruse, si Putini arriti të

Shumica janë instaluar në çatinë e ambasadës ruse në Bruksel: plot 17 të tilla dhe mund të 'mbulojnë' gjysmën e Evropës...

Sipas një grupi gazetarësh, të cilët analizuan një seri imazhesh satelitore, ka të paktën 182 antena në 39 ndërtesa të ambasadave dhe konsullatave ruse në Evropë. Shumica janë instaluar në çatinë e ambasadës ruse në Bruksel: plot 17 të tilla dhe mund të 'mbulojnë' gjysmën e Evropës. Në gjashtë zyra të tjera - në Madrid, Pragë, Beograd, Lisbonë, Sofje dhe Nikosia - të paktën 10 pajisje janë të dukshme. Në total, ka të paktën 182 antena në 39 ndërtesa të ambasadave dhe konsullatës ruse në Evropë. Jo të gjitha antenat janë të dukshme nga jashtë, kështu që numri i tyre real është ndoshta edhe më i lartë.

Por çfarë antenash janë këto, pse vendosen kuti-kontejnerë të çuditshëm në çatitë e ambasadave, si mund të lidhet kjo me dëbimin e qindra përfaqësuesve të trupit diplomatik?

Enët klasike satelitore mund të gjenden në shumicën e ambasadave të Federatës Ruse. Secila prej tyre ka gamën e vet të detyrave. Duket se nuk ka asnjë krim dhe asnjë shkelje, të gjitha kanë një qëllim krejtësisht të ligjshëm dhe të kuptueshëm. Vështirësia është se, duke parë nga jashtë, nuk është pothuajse kurrë e mundur të kuptohet nëse një pjesë e caktuar e pajisjeve po përdoret për spiunazh elektronik.

"Në pamje të parë, ato duken si poste të avancuara të inteligjencës teknike të përdorura për të përgjuar rrezatimin elektromagnetik, për shembull, komunikimet radiofonike të shërbimeve speciale lokale, bisedat celulare e kështu me radhë. Rusët përdorin pajisje të tilla në të gjithë botën", tha ish-shefi i Shërbimi i Kundërzbulimit Ushtarak polak (SKW), gjenerali Piotr Pytel.

Nëpërmjet enëve satelitore është gjithashtu e mundur të krijohet një lidhje satelitore ose të përforcohet sinjali i një ruteri interneti pa tel dhe të përcaktohet pozicioni i anijeve, avionëve dhe raketave të drejtuara. Antenat pin janë praktikisht universale. Megjithatë, ndryshe nga pjatat satelitore, ato zakonisht nuk mund të sigurojnë komunikim ndërmjet ambasadës ruse dhe ministrisë së jashtme, por ato lejojnë që sinjalet të përgjohen në vendin pritës, nga bisedat e taksistëve lokalë deri te komunikimet celulare.

Sipas raportit, oficerët e inteligjencës ruse nën mbulim diplomatik përdorën këto antena për të përgjuar satelitët dhe për të dëgjuar komunikimet celulare. Shumë nga 400 diplomatët rusë të dëbuar të dyshuar se punonin për inteligjencën, morën arsim në radio komunikim dhe teknologji kompjuterike. Për shembull, në Belgjikë kishte të paktën pesë "diplomatë" të tillë.

"Ne e dimë se këto lloj operacionesh përgjimi nuk janë të reja. Ato kanë ndodhur që nga fillimi i Luftës së Ftohtë. Dhe sigurisht edhe në Bruksel, ku janë vendosur shumë institucione evropiane. Nuk duhet të jemi naivë, kjo po ndodh sot”, tha ministrit belg i drejtësisë, Vincent Van Quickenborn.

Ministri vuri gjithashtu në dukje se "sasia e pajisjeve në çatitë e ambasadës ruse është e konsiderueshme" dhe e lidhi këtë me praninë e selisë së NATO-s dhe BE-së në Bruksel.

Hetuesit thonë gjithashtu se ambasadat ruse kontrollojnë jo vetëm shërbimet e inteligjencës dhe politikanët e vendeve të tjera, por edhe protestat kundër politikave të Kremlinit .

"Kur ka demonstrata aty pranë, rusët mund të monitorojnë trafikun telefonik dhe të mbledhin të dhëna identifikues, të tillë si numrat IMEI të telefonave celularë aty pranë," i tha Frontstory një ish-zyrtar i kundërzbulimit hungarez, duke vënë në dukje se është pothuajse e pamundur të përballosh përgjime të tilla.

"Në fakt, nuk mund të bësh asgjë, ky është territori rus. Më e mira është të fikësh ose ta lësh telefonin në shtëpi", shtoi ai.

Pajisjet gjenden jo vetëm në ndërtesat diplomatike, por edhe në apartamente private, si dhe në minibusë, makina dhe madje edhe çantat e shpinës së agjentëve që nuk bien në sy. Teknologjia moderne lejon që të dhënat të mblidhen pa vëmendje dhe antenat në çati janë larg nga mënyra e vetme për të dëgjuar një telefon ose për të dërguar të dhëna të koduara.

Megjithatë, ambasadat kanë përparësi të rëndësishme: përgjimi i sinjaleve nga territori diplomatik është zyrtarisht i ndaluar dhe territori i misioneve diplomatike është shumë më i sigurt për operacione spiunazhi sesa një vend i huaj. Prandaj, ato mbeten baza të rëndësishme për radio inteligjencën, komunikimet dhe aktivitetet e përgjithshme të shërbimeve speciale./Përshtati “Pamfleti” nga “La Stampa”

putin përgjon be-në