Bota13 Gusht 2023, 21:38

Si “bomba me sahat” që Merkel ju la pasardhësve të saj po shkatërron ekonominë gjermane?

Shkruar nga Pamfleti

Si “bomba me sahat” që Merkel ju la pasardhësve të

Bordet e kompanive të mëdha të automobilave, përfshirë VW dhe Mercedes-Benz duartrokitën “tranzicionet e energjisë dhe lëvizshmërisë” të iniciuara nga Angela Merkel...

Menaxherët kryesorë të Gjermanisë kanë heshtur prej kohësh ose janë pajtuar në mënyrë oportuniste me politikat mjedisore antikapitaliste të dy dekadave të fundit. Bordet e kompanive të mëdha të automobilave – përfshirë VW dhe Mercedes-Benz – duartrokitën “tranzicionet e energjisë dhe lëvizshmërisë” të iniciuara nga Angela Merkel. Në të njëjtën kohë, ata nuk arritën të shpreheshin kundër gabimeve, siç është ndalimi i motorit me djegie nga viti 2035.

Por tani, shumë prej tyre janë ngopur me këto politika. Madje disa kanë vendosur të flasin. Një nga drejtuesit më të njohur të biznesit të Gjermanisë, Wolfgang Reitzle (dikur drejtor i BMW, Ford dhe Linde), e bëri këtë në termat më të qartë javën e kaluar.

Në një artikull në të përditshmen gjermane Die Welt, ai deklaroi: "Gjermania është në rënie".

Kritika e tij ishte bindëse. Përmirësimet e produktivitetit kanë qenë shenjë dalluese e Gjermanisë për një kohë të gjatë – por kostot e punës për njësi janë rritur prej vitesh tani.

Gjermania nuk është më ndër dhjetë vendet e para në Evropë për sa i përket produktit të brendshëm bruto për frymë. Ne dolën jashtë listës së 20 vendeve më konkurruese në botë”, deklaroi ai.

Gjermania aktualisht qeveriset nga një koalicion i dy partive të majta, SPD (Social Demokratët) dhe të Gjelbërit, së bashku me FDP-në e orientuar nga tregu, e cila po përpiqet të parandalojë të ndodhë më e keqja. Reitzle, megjithatë, nuk ia hedh të gjithë fajin vetëm kësaj qeverie. Mbi të gjitha, ai beson se rënia i ka rrënjët në epokën e Merkelit, e cila sundoi Gjermaninë nga viti 2005 deri në 2021.

16 vite nën kancelaren Angela Merkel ishin shumë edhe për një vend aq të fortë sa Gjermania”, thotë Reitzle, “Gjatë epokës së Merkelit nuk kishte asnjë reformë të vetme strukturore që do ta bënte vendin më efikas. Megjithatë, dy vendime themelore do të kenë një ndikim të qëndrueshëm: tranzicioni i energjisë dhe hapja e kufijve ndaj migrimit të pakontrolluar”, shroi ai.

Ai akuzon Gjermaninë se ka zgjeruar masivisht sistemin e saj të mirëqenies, duke dështuar të investojë në të ardhmen. Për një vend aq të pasur sa Gjermania, vazhdon Reitzle, infrastruktura është në një gjendje "të turpshme". Ai kritikon gjithashtu politikën e BE-së për vendosjen e vazhdueshme të rregulloreve të reja ndaj kompanive evropiane. Si shembull, Reitzle citon kompaninë kryesore kimike BASF, e cila duhet të përballet me 14,000 faqe rregullore të industrisë kimike.

BASF njoftoi së fundmi planet për të shkurtuar mijëra vende pune në Gjermani dhe për të investuar miliarda në Kinë. Kompania fajësoi për vendimin e saj koston e tmerrshme të energjisë elektrike në Gjermani dhe burokracinë e tepërt. Shumë kompani të tjera kanë njoftuar tashmë se do të largohen nga Gjermania dhe do të zgjerojnë operacionet e tyre në SHBA ose Azi.

Reitzle kritikon zhvendosjen në rritje të Gjermanisë nga ekonomia e tregut, duke theksuar se pjesa e sektorit publik tani është rritur në 50 përqind.

"Besimi në shtet po rritet - mbështetja për ekonominë e tregut është në rënie. Gjermania tashmë ka orët më të shkurtra vjetore të punës në botë, me 1,349 orë (1,791 SHBA, Polonia 1,830). Dhe ne aktualisht po diskutojmë një javë katër-ditore, nëse është e mundur me dy ditë punë nga shtëpia për një ekuilibër më të mirë punë-jetë”, tha ai.

Për Reitzle, problemi themelor është se politikëbërja në Gjermani është tërësisht e varur nga çështja e "mbrojtjes së klimës". Asnjë vend tjetër në botë nuk ka një politikë klimatike më të guximshme se

Gjermania, sipas tij duket se beson se mund ta shpëtojë klimën e botës praktikisht e vetme.

Gjermania ka braktisur energjinë bërthamore dhe së fundi madje ka mbyllur termocentralet bërthamore krejtësisht funksionale në një kohë mungesash masive të energjisë.

Energjia elektrike po zëvendësohet nga energjia bërthamore në Franca dhe energjia me qymyr nga Gjermania, me burime të tjera. Për vitet në vijim, ne do të kemi energjinë elektrike më të ndotur në Evropë pas Polonisë – dhe nuk do të japim ndonjë kontribut të rëndësishëm në mbrojtjen e klimës”, tha ai.

E meta në politikën energjetike dhe klimatike të Gjermanisë është në maksimum sipas tij. Kapacitetet për energjinë e erës dhe atë diellore do të duhej të katërfishoheshin. Për shkak se era dhe energjia diellore janë shumë të paqëndrueshme, do të na duheshin kapacitete të mëdha magazinimi dhe rezervë. Por kjo, shpjegon Reitzle, nuk është as teknikisht e realizueshme dhe as e përballueshme për një vend si Gjermania. Sipas tij është thjesht çmenduri.

Krahas Merkelit, kritikat e Reitzle i drejtohen edhe Ministrit të Ekonomisë, Robert Habeck të të Gjelbërve. Ai thotë se plani i Habekut 'Vetëm burimet e rinovueshme' do të dështojë. Ai dhe të Gjelbrit, së bashku me një komunitet të madh, thuajse fetar gazetarësh ambientalistë të krahut të majtë, janë në një udhëtim ideologjik që mund të nënkuptojë vetëm humbje gjigante të prosperitetit në Gjermani./Përshtati “Pamfleti” nga “The Article”

ekonomia gjermane