Mjaft me mungesën e respektit për ata që dhanë gjithçka!
Ka momente e ngjarje kur një shoqëri nuk zbulohet nga fjalët e mëdha që i thotë vetes, por nga mënyra se si respekton ata që kanë ndërtuar themelet e saj.
Sot, një praktikë e tillë po ndodh para syve tanë, e pranuar, e përsëritur, e normalizuar:
- detyrimi që çdo pensionist, që merr pensionin nëpërmjet bankës, të paraqitet fizikisht dy herë në vit për të vërtetuar se është… gjallë.
Po e them troç:
Kjo nuk është thjesht procedurë. Është poshtërim.
Një njeri që ka jetuar, punuar, kontribuar për dekada, që ka mbajtur familje e që ka ndërtuar këtë shoqëri, thirret të paraqitet në sportel për të provuar se:
“Jam ende këtu. Mos më hiqni nga lista e të gjallëve.”
Çfarë ironi e hidhur! Çfarë ftohtësi, arrogancë e pafalshme dhe mungesë totale ndjeshmërie!
Dhe sikur të mos mjaftonte kjo edhe vetë emërtimi -“dëshmi e gjallësisë”, tingëllon e ashpër dhe e zhveshur nga çdo dinjitet njerëzor. Një term që nuk flet për një qytetar, por për një gjendje biologjike, duke e shndërruar kontributin dhe jetën në një detyrim të ftohtë administrativ.
Në një kohë kur sistemet dixhitale si e-Albania, regjistrojnë në kohë reale çdo ndryshim të gjendjes civile, kur institucionet kanë mundësinë të ndërlidhen dhe të shkëmbejnë informacione, si është e mundur që kjo praktikë të vazhdojë në formën më të rëndë, më të ftohtë dhe më të vrazhdë:
ta detyrosh njeriun të provojë fizikisht se është gjallë?!
A është kjo paaftësi, indiference, apo mungesë e thellë ndjeshmëre ndaj tjetrit, e cila tregon më shumë për karakterin e sistemit sesa për të moshuarit vetë?
Problemi nuk është thjesht teknologjik.
Problemi është një lëndim i thellë njerëzor, pikërisht në çastin kur një i moshuar pret në radhë dhe ndjen se po trajtohet si një barrë që duhet verifikuar, jo si njeri me histori, dinjitet dhe kujtesë!
Dhe më e dhimbshmja është se shumë prej nesh e dinë, e shohin këtë dhe heshtin.
Disa thjesht e zbatojnë pa menduar, ndërsa të tjerë janë mësuar aq shumë me këtë praktikë, sa nuk e shohin më dhunën e saj të heshtur.
Por le të jemi të sinqertë:
Secili prej nesh është një pensionist i ardhshëm.
Dhe pyetja është e thjeshtë:
- A e do ta pranonim këtë për veten tonë?
Një shoqëri që nuk di të respektojë ata që dhanë gjithçka nuk po kursen vetëm para. Ajo po humbet dinjitet.
Nëse verifikimi është i domosdoshëm, le të bëhet me respekt., me mjete dixhitale, me koordinim institucional dhe me një gjuhë që respekton, jo që poshtëron.
Çdo akt i thjeshtë i respektimit të të moshuarve është një akt i afirmimit të shoqërisë dhe humanizmit tonë. Çdo sportel i ftohtë dhe i padrejtë është një mospërfillje që na turpëron të gjithëve.
Sepse dinjiteti nuk është luks. Është themel.
Dhe askush -askush - nuk duhet të detyrohet të dalë përpara një sporteli për të provuar se është gjallë.
Eshte shume e vertete. Eshte gjeja me fyese dhe denigruese per moshen e trete,per ata qe kane kontribuar per kete shoqeri me kushte shume me te veshtira se ky brez i ashtuquatur "z". Jam shume dakort me profesoreshen per menyren se si shteti duhet te korigjoje dhe te reflektoje per ti dheni te paken dinjitet ketij brezi sepse i ka te gjitha mundesite. Kur shkon e merr ate pension qe dihet se sa minimalist eshte, te pakten te respektohesh dhe te mos terhiqesh zvarre e te thuash"jam ende gjalle" sikur je barre e shoqerise. Respekt e dashur profesoreshe.
Kane dhene "gjitheshka"? çfare patetizmi hipokrit.. Le ti themi gjerat e verteta: 1-Shumica e ketyre pensionisteve sot nuk kane derdhur asnje kontribut per pensionin, sikurse shume te tjere kane punuar 23-24 vite... 2- Shume nga keta marrin pensione te dyfishta duke qene ne Itali apo Greqi pa kontribur ne asnje nga keto vende por duke i renduar taksapaguesve ne te du apo tre vende. 3- Shumica jane edhe ne emigrim tek kalamajte ne USA por nuk duan te paguajne leke dhe i rendojne sistemit shendetesor e pensionist ketej nga anet tona. 4- ka shume pensioniste qe nuk jane me gjalle prej muajsh apo edhe vitesh por vazhdojne ta marrin pensionin te tjeret te cilet nuk kane per te kthyer me leket e marra me pretendimin "i kane dhene prinderit e mi ketij shteti" thua se nuk kane marre pension per dhjetra vite.. Shteti qe ushqehet me paret e taksapaguesve shqipetare qe i heqin nga goja e femijeve, nuk mund te kete rezurse pa fund, ndaj kontrolli nese jane gjalle pensionistet, eshte mese i domozdoshem duke pasur parasysh rastet e mashtrimit
Shkrim me chat gtp edhe profesoresha?
O kiu fiu, firmë e njohur pro Rama. Me plehra morale si ti u mbajt komunizmi. Vlen dhe për pa komunizmin.