Ein Abkommen mit Washington ist die beste Hoffnung der Insel.
Seitdem US-Kommandos den venezolanischen Präsidenten Nicolás Maduro im Januar gestürzt haben, übt Washington beispiellosen Druck auf Kuba aus. Die Wirtschaft der Insel befand sich bereits in einer Abwärtsspirale, bedingt durch die Sanktionen der ersten Trump-Regierung, die auf „maximalen Druck“ setzten, die COVID-19-Pandemie und Havannas Versäumnis, tiefgreifendere Wirtschaftsreformen umzusetzen. Der Verlust des Zugangs zu stark subventioniertem venezolanischem Öl versetzte dem Land jedoch einen verheerenden Schlag.
Die faktische Ölblockade, die US-Präsident Donald Trump in den vergangenen fünf Monaten verhängt hat und in deren Verlauf das Weiße Haus nur einem einzigen russischen Tanker die Durchfahrt gestattete, hat das Land an den Rand einer Katastrophe gebracht: Stromausfälle sind mittlerweile an der Tagesordnung und unvorhersehbar, die Grundversorgung ist zusammengebrochen, und die Bürger werden zunehmend verzweifelt.
Allerdings hat das Weiße Haus im Frühjahr bei nicht ganz so geheimen Kontakten mit kubanischen Vertretern, darunter einem Neffen des ehemaligen Präsidenten Raúl Castro, versucht, den Einparteienstaat Kuba davon zu überzeugen, wirtschaftliche und sicherheitspolitische Offenheit anstelle radikaler politischer Veränderungen zu akzeptieren.
Havanna hat das Angebot Washingtons nicht angenommen. Stattdessen zeigte es sich weitgehend selbstbewusst und versuchte, Zeit zu gewinnen, insbesondere nach Beginn der US-Militäraktion gegen den Iran. Man hoffte, dadurch die Aufmerksamkeit der US-Regierung zu binden und deren Eskalationsbereitschaft im eigenen Land zu verringern.
Doch die Zeit läuft ab.
Frustriert über die mangelnde Bereitschaft Havannas zu Zugeständnissen, drohte die Trump-Regierung mit der Verhängung verheerender neuer Sekundärsanktionen gegen ausländische Unternehmen, die in Schlüsselsektoren der kubanischen Wirtschaft tätig sind.
Bei einem Überraschungsbesuch in Havanna Mitte Mai stellte der Direktor der Central Intelligence Agency (CIA), John Ratcliffe, der kubanischen Führung ein Ultimatum und forderte sie auf, die Sicherheitsbeziehungen zu China und Russland abzubrechen.
Die Vereinigten Staaten bereiten außerdem eine mögliche „Strafverfolgungsoperation“ vor, die der Festnahme von Maduro ähneln könnte, indem sie Anklage gegen Castro vor einem US-Gericht erheben.
Dies ist jedoch nicht nur eine Geschichte über die Wahlen in Washington.
Seit Jahrzehnten stellt die kubanische Regierung die interne Kontrolle und die Unterstützung externer Verbündeter über den politischen und wirtschaftlichen Wandel. Sie argumentiert seit Langem, dass Verhandlungen mit Washington unter Druck mit der nationalen Souveränität unvereinbar seien, und es lässt sich nicht leugnen, dass der gegenwärtige amerikanische Wirtschaftsdruck auf Kuba moralisch schockierend ist.
Doch angesichts der Unberechenbarkeit der aktuellen US-Regierung liegt die Last, eine Katastrophe abzuwenden, nun bei Havanna.
Sa më gjatë që udhëheqësit kubanë ta trajtojnë rrugën përpara si çështje dinjiteti revolucionar dhe jo si çështje mbijetese kombëtare, aq më e sigurt bëhet se ajo që do të vijë më pas do të jetë edhe më e keqe. Rruga më e mirë përpara është një marrëveshje e negociuar, në të cilën Havana bën lëshime mjaftueshëm të rëndësishme që Trump t’i paraqesë si fitore politike, duke shmangur kështu një kolaps humanitar dhe duke e vendosur Kubën në rrugën e rimëkëmbjes.
Çdo gjë më pak se kaq rrit rrezikun e trazirave të thella sociale dhe të një ndërhyrjeje ushtarake amerikane për të stabilizuar një ekonomi që po shembet vetëm 90 milje larg Floridës, një rezultat që të dy qeveritë do të preferonin ta shmangnin.
Përtej pikës së vlimit
Që në momentin kur u publikua lajmi për kapjen e Maduros, administrata Trump dërgoi dy mesazhe të kundërta për pasojat që kjo do të kishte për Kubën. Nga njëra anë, disa zyrtarë amerikanë i thanë gazetës The Wall Street Journal se po kërkonin aktivisht ndryshimin e regjimit në Havana deri në fund të vitit 2026.
Megjithatë, diplomatët amerikanë folën gjithashtu me emigrantë kubanë në Miami dhe Spanjë për gjetjen e një “Delcy kubane”, duke iu referuar zëvendëspresidentes venezueliane Delcy Rodríguez, e cila u vendos si udhëheqëse e përkohshme pas largimit të Maduros.
“Kuba nuk ka pse të ndryshojë gjithçka menjëherë”, deklaroi në shkurt sekretari amerikan i Shtetit, Marco Rubio.
Kuba bëri disa veprime si përgjigje: liroi një numër të kufizuar të burgosurish politikë, nxori një dekret më të gjerë faljeje që përfshinte 2.000 të burgosur të zakonshëm dhe u angazhua të lejonte kubano-amerikanët të investonin në ekonomi.
Megjithatë, në pjesën më të madhe, Havana e dobët dhe e cenueshme vazhdoi të përsëriste formulime për respektin e ndërsjellë dhe sovranitetin kombëtar. Prirja e saj për të shmangur përballjen me madhësinë reale të kërcënimit u forcua nga përfshirja e Shteteve të Bashkuara në Iran.
Nëse Kuba do të arrinte thjesht të rezistonte deri në zgjedhjet afatmesme amerikane në nëntor, zyrtarët në Havana arsyetonin se votuesit amerikanë do t’i jepnin presidentit një refuzim të fortë për aventurizmin e tij ushtarak dhe Shtëpia e Bardhë do të kishte pak zgjedhje tjetër veçse të pranonte lëshimet modeste të Havanës ose thjesht të kalonte në çështje të tjera.
Por në vend që të humbiste fokusin, Shtëpia e Bardhë humbi durimin.
Më 1 maj, një urdhër ekzekutiv i presidentit u dha Departamentit të Thesarit dhe Departamentit të Shtetit kompetenca të menjëhershme për të vendosur sanksione dytësore ndaj kompanive të huaja që bëjnë biznes me ndërmarrjet shtetërore kubane në sektorë strategjikë, si minierat, energjia dhe financat.
Rrjeti i ndërlikuar i sanksioneve ndaj Kubës, i cili përfshin embargon tregtare në fuqi që prej vitit 1962, ka ndikuar prej kohësh në marrëdhëniet e vendeve të tjera me ishullin. Megjithatë, investitorët dhe operatorët e huaj në Kubë nuk ishin kërcënuar kurrë më parë drejtpërdrejt me humbjen e aksesit në sistemin financiar amerikan.
Si pasojë, disa kompani kanë pezulluar tashmë aktivitetet e tyre në ishull.
Më pas erdhi vizita e Ratcliffe në Havana, vetëm një ditë pasi ministri kuban i Energjisë pranoi publikisht se ishulli nuk kishte më rezerva nafte.
Në mënyrë domethënëse, delegacioni i CIA-s përfshinte edhe drejtuesin e operacionit që çoi në kapjen e Maduros.
Ky kontakt tepër i pazakontë përcolli një mesazh të qartë për drejtuesit e shërbimeve kubane të inteligjencës: Uashingtoni mbetej i hapur për një marrëveshje, por dritarja e mundësisë po ngushtohej dhe deklaratat e Trump për “marrjen e Kubës” duhej të merreshin seriozisht.
Mesazhi amerikan ishte i drejtpërdrejtë: reformoni ekonominë; lironi të burgosurit politikë; ndërprisni lidhjet e sigurisë me Rusinë dhe Kinën; mbyllni stacionet e tyre të përgjimit në territorin kuban.
Nëse nuk veproni, iu tha Havanës, do të kuptoni se fokusi i administratës Trump ndaj Kubës nuk është thjesht një projekt personal i sekretarit kubano-amerikan të Shtetit.
Më 20 maj, prokurorët federalë në Distriktin Jugor të Floridës ngritën aktakuzë ndaj Raúl Castros për urdhërimin e rrëzimit në vitin 1996 të dy avionëve civilë amerikanë të pilotuar nga kubano-amerikanë mbi ujërat ndërkombëtare. Në atë incident u vranë tre shtetas amerikanë dhe një rezident i ligjshëm i Shteteve të Bashkuara. Simbolika ishte e qartë.
Për nacionalistët kubanë, 20 maji shënon lindjen e Republikës së Kubës në vitin 1902, por gjithashtu edhe fillimin e një rendi pas pavarësisë të kufizuar nga ndërhyrja amerikane.
Edhe nëse aktakuza kishte si synim kryesor ta sillte Havanën në tryezën e negociatave ose të kënaqte votuesit kubano-amerikanë, ajo krijon një bazë ligjore për veprime të mundshme ushtarake amerikane.
Raportimet e fundit në media se Havana ka grumbulluar 300 dronë mbrojtës të furnizuar nga Rusia dhe Irani kanë forcuar më tej argumentin e administratës amerikane se Kuba përbën një kërcënim për sigurinë.
Forma e një marrëveshjeje
Shpjegimi më i zakonshëm përse Havana ka refuzuar t’i ofrojë Uashingtonit lëshime më të rëndësishme është se zyrtarët kubanë janë kokëfortë ose ideologjikisht të ngurtësuar. Por ky shpjegim nënvlerëson racionalitetin e pozicionit të tyre, si edhe mosfunksionimin e sistemit qeverisës të ishullit. Udhëheqja kubane nuk është një aktor i vetëm dhe i unifikuar.
Autoriteti është i shpërndarë mes të paktën katër qendrave të mbivendosura të pushtetit: Raúl Castro, ende me ndikim, dhe rrethi i tij i afërt; konglomerati ushtarako-ekonomik Grupo de Administración Empresarial (GAESA), i cili kontrollon rreth 40 për qind të Prodhimit të Brendshëm Bruto të vendit dhe ku familja Castro ka interesa të drejtpërdrejta; shërbimet e sigurisë dhe inteligjencës; Partia Komuniste dhe burokracia shtetërore.
GAESA dëshiron të ruajë dominimin e saj ekonomik, i cili do të rrezikohej nga çdo hapje serioze ndaj sektorit privat. Shërbimet e sigurisë duan të ruajnë lidhjet me Pekinin dhe Moskën, të cilat çdo afrim i thellë me Uashingtonin do t’i detyronte t’i rinegocionin. Aparati partiak ka frikë se një hapje e vërtetë politike do të përshpejtonte sfidën ndaj legjitimitetit të tij të brendshëm, i cili tashmë ndodhet në krizë.
Ndërsa Castro, tashmë në një moshë shumë të avancuar, e sheh çdo marrëveshje që kërkon largimin e tij si një kërcënim ekzistencial ndaj planeve të tij të fundit të jetës dhe ndaj projektit revolucionar që ai dhe vëllai i tij Fidel mishëruan për dekada. Negociatat me Uashingtonin kërcënojnë të gjitha këto grupe interesi. Prandaj nuk është për t’u habitur që ato kanë kundërshtuar kolektivisht çdo lëshim të madh.
Po aq pak befasuese është mungesa e një figure të qartë “Delcy”, e gatshme të braktisë eprorët dhe të zbatojë kërkesat amerikane. Ajo që të habit është se sa plotësisht udhëheqja kubane ka lejuar që këto veto të diktojnë strategjinë e saj të jashtme. Çdo muaj bllokimi konsumon më tej rezervat, infrastrukturën dhe durimin shoqëror që çdo qeveri kubane do t’i nevojitej për të qeverisur.
Logjika e rezistencës është e kuptueshme. Por ajo përbën gjithashtu një formë të ngadaltë vetëshkatërrimi. Në realitet, konturet e një marrëveshjeje që Havana mund ta pranonte në mënyrë të besueshme kanë qenë të dukshme prej muajsh.Në mars, zyrtarët amerikanë u thanë homologëve të tyre kubanë se dëshironin të shihnin përparim në fusha strategjike.
Kjo do të thotë liberalizim të ligjeve mbi lirinë e shprehjes dhe të asociimit, si dhe lirimin e të burgosurve politikë me profil të lartë, përfshirë ata që janë ndaluar që nga protestat kombëtare që përfshinë ishullin në korrik të vitit 2021. Uashingtoni po ushtron gjithashtu presion ndaj Havanës që të angazhohet për reforma të gjera të tregut, të cilat do ta hapnin ekonominë në mënyrë domethënëse ndaj investimeve të sektorit privat, përfshirë investimet nga diaspora kubane, dhe do të reduktonin ndjeshëm peshën e GAESA-s në ekonomi.
Lista e prioriteteve përfshin gjithashtu një marrëveshje nga ana e Kubës për të reduktuar lidhjet e inteligjencës dhe sigurisë me Rusinë dhe Kinën. Për më tepër, meqenëse sundimi i ligjit dhe mbrojtja e pronës janë thelbësore për rikthimin e besimit të investitorëve, Uashingtoni dëshiron që Havana të angazhohet për të punuar me Shtetet e Bashkuara dhe me arbitra ndërkombëtarë neutralë për të krijuar një strukturë kompensimi të drejtë, jo ndëshkuese, për zgjidhjen e çështjes së pretendimeve të pazgjidhura pronësore që datojnë nga shpronësimet e bizneseve private amerikane nga qeveria kubane në vitet 1959 dhe 1960. Këto hapa nuk duhet të ndodhin domosdoshmërisht të gjithë menjëherë.
Por nëse zbatohen me faza, ato mund ta bindin Uashingtonin se angazhimi i Kubës për reforma është real. Ato do të përfaqësonin ndryshimet e brendshme më të rëndësishme në Kubë në dekada dhe do t’i jepnin Uashingtonit mundësinë t’i paraqiste ato si një fitore politike. Në këmbim, dhe po ashtu në mënyrë graduale, Shtetet e Bashkuara mund të heqin masat e tyre më të ashpra ndëshkuese, duke larguar Kubën nga lista e shteteve sponsorizuese të terrorizmit dhe duke shfuqizuar urdhrin ekzekutiv të 1 majit që vendosi sanksione dytësore.
Uashingtoni mund gjithashtu të liberalizojë rregullat për udhëtimet drejt ishullit, të lejojë rikthimin e kompanive amerikane në sektorët e turizmit, minierave, energjisë, bujqësisë dhe sektorëve të tjerë, si dhe të autorizojë investime në ndërmarrjet e vogla dhe të mesme private kubane.
Po ashtu, ai mund të pezullojë Titullin III të Aktit Libertad, i cili përbën një pengesë të madhe për investimet ndërkombëtare sepse u lejon pretenduesve amerikanë të padisin kompani të huaja që operojnë në prona që dikur u përkisnin atyre në Kubë përpara se këto prona të shtetëzoheshin nga qeveria e Castros. Teknikisht, Akti Libertad e kushtëzon heqjen e plotë të embargos tregtare amerikane me ekzistencën e një qeverie demokratike tranzitore në ishull.
Por nëse Havana do të kombinonte një hapje të vërtetë ekonomike me një rikonfigurim të mjaftueshëm të udhëheqjes së saj, Uashingtoni mund ta interpretonte termin “tranzicion” në mënyrë mjaftueshëm fleksibile për të lehtësuar sanksionet, edhe pa demokratizim të plotë. Një marrëveshje e tillë nuk do ta përjashtonte mundësinë e ndryshimeve më të gjera politike. Përkundrazi, ajo do t’u jepte drejtuesve të regjimit kohë për të siguruar një rrugëdalje të pranueshme për të gjitha palët, ndërsa shoqëria civile do të kishte mundësi të rindërtohej. Pa dyshim, autoritetet kubane kanë treguar deri tani pak interes për një rrugë të tillë.
Megjithatë, një rrugëdalje e negociuar është sigurisht më e preferueshme sesa ajo që mund t’i presë në të kundërt: vazhdimi i kolapsit ekonomik, vuajtje më të mëdha shoqërore dhe paqëndrueshmëri e mjaftueshme për ta shtyrë Shtetet e Bashkuara të largojnë regjimin me forcë. Ky renditje hapash përputhet gjithashtu me instinktet e administratës amerikane në vende të tjera, përfshirë Venezuelën: t’i japë përparësi stabilizimit, hapjes ekonomike dhe riorientimit të sigurisë, ndërsa demokratizimin ta trajtojë si një proces afatgjatë.
Kjo qasje është në përputhje edhe me politikën amerikane ndaj Kubës gjatë disa administratave, përfshirë administratën e parë Trump, e cila zakonisht nuk është fokusuar në realizimin e menjëhershëm të objektivave maksimaliste të përfshira në ligjet amerikane, por në qëllime më të kufizuara.
Këto përfshijnë zgjerimin e hapësirës për sipërmarrjen private, reduktimin e kontrollit të ushtrisë mbi ekonominë, lirimin e të burgosurve politikë, lehtësimin e kufizimeve mbi qarkullimin e informacionit dhe dobësimin e lidhjeve të sigurisë së Havanës me kundërshtarët e Shteteve të Bashkuara.
Tani ose kurrë
Dritarja për një marrëveshje të tillë nuk do të qëndrojë e hapur përgjithmonë. Merrni në konsideratë faktorin Rubio. Për vite me radhë, Marco Rubio ka qenë një nga zërat më të ashpër kundër Kubës në politikën amerikane. Pikërisht ky pozicionim mund t’i japë atij aftësinë unike për të shitur politikisht një marrëveshje të negociuar, diçka që një figurë tjetër politike mund të mos arrinte ta bënte.
Presidenti amerikan Richard Nixon mund të shkonte në Kinë pikërisht sepse kredencialet e tij antikomuniste nuk viheshin në dyshim. Rubio nuk është Nixon dhe vepron nën një president të paqëndrueshëm që lëkundet mes izolacionizmit dhe përshkallëzimit spektakolar.
Megjithatë, nëse ekziston ndonjë figurë në Partinë Republikane të sotme që mund të bashkojë komunitetet kubano-amerikane, republikanët në Kongres dhe të paktën një pjesë të demokratëve në mbështetje të një zgjidhjeje graduale dhe afatgjatë me Havanën, ai është Rubio.
Pastaj vjen realiteti i ftohtë ekonomik i Kubës. Qytetarët e ishullit thjesht nuk mund të përballojnë vite të tjera varfërimi të thellë ekonomik nën presion të jashtëm gjatë mandatit të dytë të Trump. Pabarazitë e mëdha fiskale, barra e rëndë e borxhit dhe mungesa e aksesit në financim të jashtëm kanë bërë që hapësira e manovrimit për qeverinë të zhduket pothuajse plotësisht. Havana mund të ketë frikë nga kostot afatshkurtra të reformave më të thella, por e vërteta është se ky dhimbje tashmë ekziston.
Të ardhurat e kubanëve janë shembur, kërkesa për mallra dhe shërbime është tkurrur, bujqësia dhe industria prodhuese janë dobësuar, ndërsa emigracioni ka zbrazur një pjesë të madhe të forcës punëtore. Mes dëshpërimit, ekzistojnë edhe disa zhvillime pozitive dypalëshe mbi të cilat mund të ndërtohet. Sektori privat i Kubës, i cili është zgjeruar që nga legalizimi i ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme në vitin 2021, tani luan një rol të rëndësishëm në mbështetjen e një pjese të popullsisë gjatë krizës aktuale.
Që nga presidenca e Barack Obamës, çdo administratë amerikane e ka konsideruar mbështetjen e sipërmarrjes së pavarur në Kubë si një prioritet politik, dhe madje edhe Trump aktualisht po lejon bizneset private kubane të importojnë karburant.
Kjo krijon mundësi për përjashtime të mëtejshme nga sanksionet, të cilat mund të nxisin rritjen e këtij sektori. Marrëdhëniet SHBA-Kubë mund të jenë në pikën e tyre më të tensionuar prej dekadash, por fluturimet direkte midis dy vendeve vazhdojnë, ndërsa tregtia dypalëshe e ushqimeve dhe produkteve bujqësore, e mundësuar përmes përjashtimeve ekzistuese nga embargoja, po arrin nivele rekord.
Dërgesat e parave nga diaspora kubane në Shtetet e Bashkuara përbëjnë një nga burimet më të mëdha të valutës së huaj që arrijnë tek kubanët e zakonshëm. Një pajtim organik mes kubanëve që jetojnë në ishull dhe atyre jashtë tij ka avancuar më shumë sesa e pranojnë shumica e vëzhguesve.
Megjithatë, edhe një hapje më e gjerë ndaj investimeve të diasporës, sipërmarrjes private dhe tregtisë dypalëshe nuk do të ishte e mjaftueshme për të gjeneruar kapitalin e nevojshëm për modernizimin e rrjetit elektrik të amortizuar të Kubës, rikapitalizimin e sistemit bankar apo rindërtimin e infrastrukturës bazë.
Historikisht, ky lloj kapitali ka ardhur përmes arkitekturës shumëpalëshe financiare: Fondit Monetar Ndërkombëtar, Bankës Botërore dhe programeve dypalëshe të qeverive perëndimore. Por fondet nga qeveritë evropiane po bëhen gjithnjë e më pak të disponueshme, pasi ato po zhvendosin burime nga ndihma për zhvillim drejt shpenzimeve për mbrojtjen. Kuba nuk mund të mbështetet as tek institucionet e tjera shumëpalëshe për financim emergjent, sepse nuk është anëtare e tyre dhe nuk mund të bëhet anëtare pa miratimin e Uashingtonit. Krahasimet ndërkombëtare e bëjnë edhe më të qartë se çfarë është në lojë.
Në vitin 1986, Vietnami nisi reforma të tregut nga një pozicion krize të thellë, por me kapacitete shtetërore të paprekura, një popullsi të re dhe një ekonomi rajonale që po hynte në fazën e rritjes së shpejtë. Në vitin 1989, kur Polonia nisi tranzicionin pas komunizmit, ekonomia e saj po shembej, por vendi kishte trashëguar institucione funksionale dhe mori pothuajse menjëherë mbështetje financiare nga Perëndimi, gjë që e vendosi në rrugën që përfundimisht çoi në anëtarësimin në Bashkimin Evropian.
Das heutige Kuba profitiert weder von Vietnams demografischer Dividende noch von den ausländischen Finanzierungsmöglichkeiten, die Polen einst hatte. Seine Produktionsbasis ist schwächer, seine Arbeitskräfte sind älter und durch Abwanderung dezimiert, und das internationale Umfeld ist deutlich weniger günstig.
Echos der Geschichte
Kubanische Führungskräfte reagieren verständlicherweise besorgt auf die Aussicht, unter extremem amerikanischen Druck über die politische und wirtschaftliche Zukunft des Landes verhandeln zu müssen, da dies schmerzhafte historische Episoden in Erinnerung ruft. 1901 standen die Delegierten, die Kubas erste republikanische Verfassung ausarbeiteten, vor einem bitteren Dilemma: Washington knüpfte das Ende seiner vierjährigen Militärbesatzung nach dem Spanisch-Amerikanischen Krieg von 1898 an die Bedingung, dass die kubanische Souveränität durch den Platt-Zusatzartikel verfassungsrechtlich eingeschränkt würde.
Fidel Castro und andere Revolutionäre argumentierten später, dass die Annahme dieser Bedingungen einen fundamentalen Verrat an den Idealen darstellte, für die die kubanischen Unabhängigkeitskämpfer im 19. Jahrhundert ihr Leben geopfert hatten.
Doch einige der Delegierten sahen ihre damalige Entscheidung nicht als Kapitulation, sondern als Versuch, eine fragile Nation unter außergewöhnlichen Umständen zu bewahren. Sie wollten genügend Souveränität sichern, um Kuba am Leben zu erhalten und die Möglichkeit einer umfassenderen Unabhängigkeit in der Zukunft offenzuhalten. Kubas aktuelle Situation ist nicht identisch.
Ebenso wenig sollte Havanna wirtschaftliche und politische Reformen einfach deshalb annehmen, weil Washington sie fordert. Aber das kubanische Volk verdient eine lebenswerte Zukunft.
Der logischste, wenn auch bitter ironische Weg, den die kubanischen Behörden zur Rettung des Landes einschlagen können, ist die Verhandlung mit eben jener Macht, die ihrer Wirtschaft schweren Schaden zufügt: den Vereinigten Staaten. Denn nur sie können Kubas Erholung wirklich fördern. Ein Wandel erscheint immer unausweichlicher.
Die Frage ist, ob dies durch eine chaotische Auflösung, eine gewaltsame ausländische Intervention oder durch einen allmählichen, schrittweisen Wandel geschehen wird, bei dem Havanna weiterhin ein Mitspracherecht bei der Gestaltung seiner Zukunft hat. / Broschüre adaptiert von Foreign Affairs/
Fuck U.S!
Amerika nuk nis luftëra pëŕ ti fituar luftërat. Deri tashti i ka humbur të gjitha (Vietnam, Kamboxhia, Afganistan, lrak që prodhoi Isisin, lran). I hap për të prodhuar dhe shitur armatimin. Katër janë sot lobet bankat (hebrejt) energji, armatim, lA.