Ekonomi18 Mars 2023, 20:28

KESH blerje energjie 3-5 vjeçare/ Hapet gara e pazakontë, çmimi do fiksohet për një periudhë afatgjatë!

Shkruar nga Pamfleti

KESH blerje energjie 3-5 vjeçare/ Hapet gara e pazakontë,

Teksa çmimet e energjisë elektrike në bursë janë tejet të luhatshme, Korporata Elektorenergjetike Shqiptare ka hapur garën për blerjen energjie afatgjatë për 3 ose 5 vite. KESH e argumenton këtë procedurë të pazakontë me detyrimin për të përmbushur të gjithë konsumin e brendshëm për tensionin e ulët dhe të mesëm, ndërkohë që në dokumentet e zbardhur më herët nga TV SCAN justifikohej me nevojën për menaxhimin e kostove.

Sipas procedurës së shpallur synohet lidhja e një kontrate për import energjie 3 dhe/ose 5-vjeçare, ndërsa shitësi do jetë përgjegjës për energjinë e kërkuar, kostot e transmetimit dhe të gjitha pagesat e Kapacitetit Transmetues Ndërkufitar. Gara do të jetë e hapur deri në datën 14 prill, ndërkohë që duke qenë se KESH nuk disponon një platformë për blerje energjie, oferatat do të dërgohen në një adresë e-mail, duke pretenduar se adresa elektronike nuk do të hapet dhe nuk do të aksesohet nga stafi i KESH gjatë fazës së depozitimit të dokumentacionit.

Në dokumentet zbardhur më herët nga TV SCAN, korporata përllogariste se çmimi i fiksuar për 5 vitet e ardhshme, të ishte rreth 270 euro/Mwh. Kjo duke iu referuar çmimeve të asaj periudhe në bursë. Ndërkohë që, çmimi mesatar gjatë muajit shkurt 2023 në Bursën Hungareze arriti në 146 euro/MWh. Hapja e kësaj procedure nga Korporata Elektorenergjetike Shqiptare vjen në një kohë kur jo vetëm  çmimet në bursa janë tejet të luhatshme, por edhe kur po planifikohet shtimi i kapaciteteve prodhuese në vend, që do të sjellin një ulje të varësisë nga importi. Në këtë kuadër u morën me qira edhe 2 TEC-et lundures, për të cilët do të paguhet qira 63,000 USD në ditë dhe 31,500 USD si vlerë ditore e Operimit dhe mirëmbajtjes së asetit. Karburanti që do të përdoret për prodhimin e  energjisë është kosto shtesë për prodhimin e energjisë nga këto impiante. /Scan

hece energji kesh